Business Magazin, în 2006: Singurul fenomen economic spontan din România trece de la faza de improvizaţie la cea de afacere vandabilă

Postat la 10 aprilie 2014 212 afişări

Business Magazin, în 2006: Singurul fenomen economic spontan din România trece de la faza de improvizaţie la cea de afacere vandabilă

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Singurul fenomen economic spontan din Romania" - cum numea acum doi ani un cunoscator aparitia sutelor de retele de cartier in zone in care pentru marii operatori era neprofitabil inca sa se extinda - trece de la faza de improvizatie la cea de afacere vandabila. Intreprinzatori care in urma cu 2-3 ani porneau cu investitii de cateva zeci de milioane de lei isi vand acum afacerile cu sume care se invart in jurul unui sfert de milion de euro.

Ce strada doriti sa cumparati?" - asa a sunat prima replica a lui Florin Stanici, asociat la firma care detine reteaua de cartier Enter-Net, cand BUSINESS Magazin i-a cerut telefonic detalii despre anuntul postat pe site-ul www.retele.net. Afacerea scoasa la vanzare - care a pornit in urma cu nici doi ani si a ajuns in iulie la 950 de abonati, potrivit anuntului - ar pretui acum, dupa cum negociaza Stanici, 200 de euro/abonat. "Eu nu-mi bat joc de munca mea, eu vreau banii jos, nu in rate, sunt om serios", spune asociatul de la Enter-Net, povestind ca afacerea a fost curtata si de RCS & RDS, dar ca negocierile au esuat. Din discutia telefonica purtata cu BUSINESS Magazin mai reiese ca nici numarul de abonati specificat pe site nu mai e de actualitate. "In urma cu o luna si ceva aveam 950 de abonati, acum am 2.500", spune Stanici, adaugand ca si Enter-Net, la randul sau, a cumparat niste mici retele de cartier cu 50-100 de euro abonatul - altfel nici n-ar fi putut creste atat de rapid. Pe afacerea Enter-Net, cu abonati din cartierul bucurestean Baba Novac, proprietarii spera sa obtina, in concluzie, jumatate de milion de euro.

Anuntul de pe www.retele.net nu e un accident - oferte similare se gasesc pe toate site-urile de vanzari si pe cateva forumuri. Ceea ce inseamna ca astfel de mici afaceri "de sufragerie", incepute din nimic in urma cu doi-trei ani, isi fac deja transferul in alta liga - iar proprietarii lor isi vad spiritul intreprinzator rasplatit. In septembrie, de exemplu, patru retele de cartier din Bucuresti - BNet, RTA, SMN si HI-FI Lan - au fost excluse din Interlan, o organizatie care-si propune "sa apere retelele de cartier de orice pericole din afara (legi, monopoluri, dumping)". Excluderea are ca unic motiv faptul ca cele patru retele, care au impreuna cateva mii bune de abonati, au fost cumparate de grupul RCS & RDS, pierzandu-si, astfel, dreptul de a fi membre intr-o asociatie rezervata doar furnizorilor de internet cu o cifra de afaceri de sub 50.000 de dolari (1,4 miliarde lei vechi) lunar.

Cu cinci luni in urma, un alt furnizor de internet, Air Bites - cu afaceri in Romania, Polonia, Bugaria si Ucraina - cumpara primele patru retele de cartier (Cip Net, Net Quest, Link Explore, Get Net) in Iasi, de data aceasta. Reteaua Cip Net e o afacere inceputa de Sergiu Ionascu in decembrie 2004, iar la momentul achizitiei reteaua ajunsese la 1.300 de abonati. NetQuest, la randul sau, detinuta de patru asociati, a reusit sa stranga in trei ani de existenta circa 2.000 de abonati, avand o cifra de afaceri pentru 2005 de 522.543 RON (aproape 150.000 de euro). In aceeasi transa a trecut in proprietate elvetiana reteaua ieseana Link Explore, cu 1.000 de abonati.

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din octombrie 2006.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story
/actualitate/business-magazin-in-2006-singurul-fenomen-economic-spontan-din-romania-trece-de-la-faza-de-improvizatie-la-cea-de-afacere-vandabila-12419623
12419623
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.