ASF îi îndeamnă pe români să denunţe poliţele City Insurance, aflat în proces de faliment. Unde se vor duce cei peste 3 milioane de şoferi care vor poliţe RCA?

Autor: Mircea Nica Postat la 12 noiembrie 2021 493 afişări

Asiguraţii au posibilitatea de a denunţa contractele de asi­gurare încheiate cu societatea City Insurance, cât şi drep­tul de a recupera primele de asigurare, potrivit unui anunţ pu­bli­cat în presă de Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară (ASF).

ASF îi îndeamnă pe români să denunţe poliţele City Insurance, aflat în proces de faliment. Unde se vor duce cei peste 3 milioane de şoferi care vor poliţe RCA?

Allianz-Ţiriac, Groupama şi Euroins sunt principalii candidaţi pentru preluarea şoferilor de la City Insurance Bătălia cea mai mare va fi în ianuarie-februarie 2022, când o bună parte din poliţele RCA City expiră, conform unor surse din piaţă.

Asiguraţii au posibilitatea de a denunţa contractele de asi­gurare încheiate cu societatea City Insurance, cât şi drep­tul de a recupera primele de asigurare, potrivit unui anunţ pu­bli­cat în presă de Autoritatea de Supraveghere Fi­nanciară (ASF).

City Insurance, companie care a fost liderul pieţei asi­gurărilor cu afaceri de 500 mil. euro şi jucător dominant pe seg­mentul RCA, cu circa 45% cotă de piaţă, a urmat ace­eaşi soartă precum Astra şi Carpatica, alte două companii care au practicat, mai mult sau mai puţin, aceeaşi strategie de captare a pieţei RCA fără a putea să o ducă la capăt.

Deşi marii jucători din piaţa asigurărilor consideră că decizia privind City Insurance s-a luat prea târziu, unii actori ai pieţei sunt de părere că ar fi fost şanse ca această ac­ti­vitate no­ci­vă a asigu­ră­torului să con­tinue dacă nu ar fi fost anun­ţa­tă vânzarea com­pa­niei către I3CP, un fond de investiţii olan­dez despre care ni­meni nu ştia nimic.

Pe de altă parte, ac­tivitatea defectuoasă a asigurătorului a tre­cut neobservată timp de 5-6 ani pe piaţă, fi­ind prezentate aceleaşi do­vezi false ale capi­ta­lu­rilor şi fondurilor companiei. Astfel, gaura lăsată de City Insurance în piaţă ar fi putut fi evitată când societatea nu era cel mai important jucător din piaţă.

Cu toate acestea, începutul anului 2022 se anunţă unul zbuciumat, având în vedere că o bună parte din poliţele RCA ale City Insurance vor expira, ceea ce înseamnă că principalii candidaţi care vor câştiga teren pe piaţa RCA, Allianz-Ţiriac, Groupama şi Euroins, vor duce o bătălie de captare a pieţei, conform unor surse din piaţă.

În acelaşi timp, preţurile de pe piaţa RCA au explodat din momentul în care ASF a decis retragerea autorizaţiei de funcţionare a companiei City Insurance, împreună cu promovarea cererii de deschidere a procedure falimentului. Cât de convenabil este să denunţi o poliţă de la City Insurance, pentru care şoferii au plătit de cel puţin două ori mai puţin, pentru a achiziţiona o altă poliţă mult mai scumpă?

Deşi singura diferenţă ar fi disponibilitatea service-urilor de a face reparaţiile în baza poliţelor RCA, în cele din urmă toţi şoferii vor ajunge în situaţia în care vor trebui să echiziţioneze poliţe la preţuri semnificativ mai mari decât au fost obişnuiţi până acum.

Timp de cel puţin 5 ani, au fost discuţii în piaţă privind o tarifare mult mai mică decât ar trebui a poliţelor RCA. Având în vedere că cele mai ieftine poliţe până în prima jumătate a anului 2021 puteau fi găsite la City Insurance şi Euroins, acestea fiind cu cel puţin 20% sub tariful de referinţă, şocul unei reechilbrări a tarifelor este mare pentru că baza la care se raportează toată lumea este cea de dinainte, la cel mai mic preţ practicat de City.

Cu toate că Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) poate veni în ajutorul şoferilor RCA care primesc oferte cu mult peste tariful de referinţă, în anumite cazuri, preţurile la poliţele RCA cel mai probabil vor rămâne volatile, iar abia începând cu anul 2022 s-ar putea vedea primele semne de stabilizare, odată cu o eventuală adoptare a modificărilor Legii RCA privind decontarea directă obligatorie şi tariful de referinţă la reparaţiile auto, care se află de ceva timp la Ministerul de Finanţe.

Până atunci, primele RCA pot fi recuperate dacă au fost achitate în cadrul contractelor, proporţional cu perioada cuprinsă între momentul denunţării şi cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.

Cererile de restituire a primelor trebuie înaintate la Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la FGA este posibilă începând cu data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF, privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a City Insurace, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, respectiv data de 27 septembrie 2021.

De la această dată, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentulu sau de la data naşterii dreptului de creanţă, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată la FGA pentru acordarea despăgubirilor sau o cerere de restituire de primă.

Potenţialii creditori de asigurare ai City Insurance trebuie să se adreseze FGA cu o cerere de plată sau restituire a primei, chiar dacă au formulat cererea de despăgubire la asigurător.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.