ANPC: Amendamentele aduse de deputati la OUG 50 "afecteaza grav" clientii bancilor

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 octombrie 2010 24 afişări

Majoritatea amendamentelor propuse pana in prezent de Comisia pentru Politica Economica a Camerei Deputatilor "deturneaza sensul Ordonantei de Urgenta si sunt menite sa conserve dezechilibrul existent intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit", afectand grav consumatorii, considera Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, care precizeaza ca sustine in continuare adoptarea legii intr-o forma cat mai apropiata de cea propusa.

Intre modificarile criticate de ANPC se numara prevederile privind perceperea de catre banci a unui comision de retragere pentru creditele prin card, perceperea comisionului de administrare a contului curent perceput in paralel cu comisionul de administrare a creditului si aplicarea de dobanzi penalizatoare pentru sumele restante prevazute in contractul de credit, inclusiv la dobanda si comisioane.

Comisia pentru Politica Economica a Camerei a modificat in aceasta saptamana prevederile OUG 50 privind transparenta contractelor de credit pentru populatie, aducand in total 98 de amendamente.

Celelalte amendamente incriminate de ANPC sunt:

- Anularea, in cazul contractelor de cesiune, a prevederii conform careia cesionarul era obligat sa aiba o persoana de contact in Romania, precum si faptul ca i se permite creditorului cedent sa nu notifice cesiunea consumatorului. "In acest fel, consumatorii ale caror contracte au fost cesionate unor societati din afara tarii raman fara posibilitatea de a rezolva eventuale probleme aparute pe parcursul derularii contractului, stiut fiind faptul ca ANPC nu poate verifica respectarea prevederilor legale decat pe teritoriul Romaniei."

- Pastrarea comisioanelor si a tarifelor prevazute in contractele de credit initiale, ceea ce elimina posibilitatea consumatorilor de a obtine in instanta anularea anumitor comisioane percepute abuziv. "Practic se legalizeaza comisioane considerate pana acum de catre instante ca fiind ilegale. Mai mult, asa cum este formulat respectivul amendament: 'ratele nevariabile ale dobanzii, marjele nevariabile, comisioanele si tarifele din contractele de credit aflate in curs de derulare raman fixe la valoarea de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta' impune aplicarea retroactiva a unor reglementari care vor fi adoptate prin Legea de aprobare a OUG 50, ceea ce incalca Constitutia Romaniei, intrucat data intrarii in vigoare a OUG 50 a fost 21 iunie 2010.

- Modificarea clauzelor aferente dobanzilor variabile prin raportarea la un indice de referinta, pastrandu-se nivelul de dobanda de la data conversiei. "Avand in vedere faptul ca in ultimii doi ani dobanzile la credite au fost majorate succesiv intr-un mod netransparent in baza unor clauze considerate abuzive de catre instantele de judecata, amendamentul propus de Comisie anuleaza dreptul consumatorilor de a obtine in instanta corectarea acestor abuzuri."

- Denaturarea "in mod grosolan" a sensului prevederilor Directivei europene privind transparenta creditelor de consum. De exemplu, la art.73, textul Ordonantei excludea in mod expres din costul total al creditului "alte costuri in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa il plateasca". Prin amendamentele propuse, textul devine ambiguu, iar transparenta in cazul calcularii costurilor ce revin consumatorilor dispare. Conform noii formulari, creditorul are libertatea sa ascunda costuri sub acoperirea sintagmei "alte costuri in afara pretului de achizitie pe care, pentru achizitii de bunuri si servicii, consumatorul este obligat sa le plateasca (…) precum si alte costuri care sunt obligatorii conform legii".

- Inducerea in eroare a consumatorilor, prin permiterea comercializarii in acelasi spatiu comercial a bunurilor de consum si a serviciilor de creditare chiar si cand nu este vorba de un contract de credit legat, desi consumatorului i se da de inteles ca exista o legatura intre comerciant si creditor.

- Reducerea amenzilor la jumatate fata de cele prevazute de OUG 50, ceea ce incalca prevederile Directivei europene, conform careia sanctiunile aplicate trebuie sa fie eficiente si cu efect de descurajare. "Este evident ca nivelul actual al sanctiunilor nu a avut un efect de descurajare, fiind frecvente situatiile in care creditorii ignora sanctiunile aplicate", apreciaza ANPC.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/anpc-amendamentele-aduse-de-deputati-la-oug-50-afecteaza-grav-clientii-bancilor-7455519
7455519
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.