OPEC a egalat in S1 tot anul 2007

Postat la 11 august 2008 6 afişări

Statele membre OPEC au castigat in prima jumatate a acestui an la fel de mult ca pe parcursul intregului an 2007 multumita deopotriva recordului inregistrat de pretul petrolului dar si productiei mari, potrivit Financial Times.

 

Cei 12 membri ai cartelului de exportatori condus de Arabia Saudita au castigat in intervalul ianuarie – iunie din acest an 645 de miliarde de dolari (430 miliarde de euro), aproape de castigul record inregistrat anul trecut, de 671 miliarde de dolari, potrivit departamentului de energie al SUA. In acest ritm, statele OPEC ar putea castiga 1.245 miliarde de dolari in acest an, ceea ce ar constitui un nou record.

Recenta depreciere cu 20% a pretului petrolului sub 120 de dolari barilul este putin probabil sa le afecteze semnificativ veniturile, estimeaza Financial Times. Asta deoarece cantitatile mari extrase vor compensa impactul pretului curent al petrolului, de 116,53 dolari pe baril, o suma inca mare fata de media primei jumatati a anului, de 111,1 dolari/barilul.

Ieftinirea s-a datorat in cea mai mare parte starii economiei americane si implicit scaderii cererii de petrol a SUA, intrucat - dupa scumpirea carburantilor - soferii se folosesc de masini din ce in ce mai putin, iar eficienta energetica este acum prioritatea de varf pentru noile vehicule si utilaje.

Estimarile industriei sugereaza ca productia OPEC a lunii iulie a atins un nivel record, de 32,6 milioane de barili pe zi.

Fluxurile mari de "petrodolari" au impulsionat tarile OPEC sa faca cheltuieli suplimentare, crescand importurile cu 40% fata de anul trecut.

Binky Chadha, un oficial al Deutsche Bank din New York, a afirmat ca pietele emergente din Asia vor fi primele beneficiare ale cresterii cheltuielilor OPEC, urmate de zona euro. Intre timp, Statele Unite ale Americii, au pierdut o parte din cota lor de piata.

"Chiar daca pretul petrolului a crescut, pietele emergente din Asia au primit o compensatie prin cresterea schimburilor comerciale cu exportatorii de petrol," a mai adaugat el.

China a atras 11% (de la 4% in 1999) dintre cheltuielile marilor exportatori de petrol, in dauna SUIA care a scazut la 7,5% de la 12%.

Boom-ul petrolier este simtit indeosebi in Golf si este principalul factor care alimenteaza mega-proiectele de miliarde de dolari din regiune. Tot el impulsioneaza activitatea fondurilor suverane de investitii. mai ales ca acest boom al Golfului coincide cu tulburarile financiare de pe piata vestica.

Previziunile HSBC pentru perioada 2006-2010 arata ca Golful va castiga din petrol mai mult decat in ultimii 20 de ani impreuna si ca cele sase state membre ale Consiliului de Cooperare din Golf ar trebui sa castige mai mult in 2008 decat in toata perioada anilor 1980.

Dar guvernele din Golf cheltuiesc aproximativ 40 – 45% din veniturile publice din acest an, cel mai scazut nivel din istorie. "Si asta in ciuda faptului ca cheltuielile publice, in termeni absoluti, sunt la cel mai inalt nivel," a spus Simon Williams, economist sef al HSBC specializat in pietele din Golf.

El a mai spus ca exista anumite limite pentru tarile din Golf, adaugand ca regiunea a atins deja maximumul capacitatii de a genera venituri din petrol.

Unii din oficialii guvernamentali din acea zona au inceput deja sa vorbeasca despre o incetinire a cheltuielilor guvernamentale ca masura de amortizare a inflatiei, care a atins cifre duble in multe din statele din Golf si constituie o cauza de permanenta ingrijorare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
OPEC,
Asia
/actualitate/afaceri/opec-a-egalat-in-s1-tot-anul-2007-2913616
2913616
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.