Medic vs manager: cine conduce mai bine o clinica privata?

Autor: Razvan Muresan Postat la 15 septembrie 2010 1021 afişări

Patru dintre cele mai mari zece clinici private din Romania au ca fondator cate un doctor. Insotit sau nu de familia sa si sustinut eventual cu banii rudelor. Doctorii si-au deschis afaceri in zona serviciilor medicale si nu au renuntat la ele cand au ajuns sa faca profit in ciuda unor oferte consistente de preluare. Sunt medicii niste manageri de clinici mai buni?

MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador si Polisano, afaceri care ruleaza anual circa 50 de milioane de euro, au pornit practic din acelasi punct. Mihaela Cristescu, Wargha Enayati, Doris Andronescu si Ilie Vonica, fondatorii celor patru mari retele de clinici private, au pornit la mijlocul anilor '90 cu un simplu cabinet particular, fara sa intrevada unde va ajunge in doar 10-15 ani businessul lor. Sunt practic afaceri de familie, in care s-a imbinat experienta medicala cu cea manageriala, iar uneori contributia celorlalti membri ai familiei a fost esentiala.

Intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, Mihail Marcu, presedintele CA al MedLife, marturisea ca a intrat in proiect si a inceput sa creada in el gratie mamei sale - Mihaela Cristescu, fondatorul afacerii -, dar si datorita eforturilor depuse impreuna cu fratele sau, bancher, pentru a dezvolta businessul. Povestea lor a inceput in 1996 cu doua cabinete medicale, al caror numar a crescut, astfel ca in anul 2000 existau peste zece cabinete si un laborator. Potrivit lui Marcu, "acela a fost un moment important in strategie. Ponderea laboratorului a devenit importanta, ajungand chiar la 80% din activitate".

Intre 2000 si 2004 s-au mai deschis doua laboratoare si cateva cabinete, iar din 2004, compania s-a dezvoltat accelerat, dupa ce a achizitionat spatiul din cartierul bucurestean Grivita si a inceput proiectul de constructie a spitalului si a unei hiperclinici. "Spre deosebire de competitorii nostri, in zona clientilor companii, MedLife a impins de jos in sus, adica personalul din companii a optat pentru clinica noastra."

Profitabilitatea domeniului a fost remarcata de investitorii externi, care nu au stat deloc pe ganduri. Fondul de investitii detinut de gigantul financiar Société Générale a intrat la MedLife, preluand 36% din actiuni pentru aproximativ 20 de milioane de euro, iar Advent International a cumparat 80% din Centrul Medical Unirea, acestea fiind cele mai importante tranzactii din ultimii doi ani

"E un avantaj ca un medic sa se afle in fruntea unei institutii de acest fel. Latura manageriala si cea medicala merg mana in mana. De asta, in cei 15 ani, am putut sa ne tinem la nivelul cel mai inalt, intrucat atunci cand cunosti si sistemul de sanatate, te aliniezi mai repede la situatia existenta." Wargha Enayati, directorul CMU, marturiseste ca ar fi fost capabil si de alte afaceri.

Si totusi, nu a facut-o. "Ma gandesc ca acum trei-patru ani, un baiat cumpara un teren cu cinci milioane si il vindea dupa ceva timp la pret dublu. Si era foarte smecher", spune Wargha Enayati, aratand catre terenul intins care se intrezareste prin peretele din sticla al biroului sau din cartierul bucurestean Baneasa. Atunci "ma gandeam ca eu am o afacere cu 500 de angajati si nu produc atata profit. Era deja lacomie", adauga medicul, completand ca numai daca ar fi fost pe cont propriu s-ar fi indreptat spre o alta afacere.

"Mi-am dat seama de oportunitatea serviciilor medicale private in piata si, ca orice om de afaceri, cand ai un ban, nu stai pe el, ci il pui la treaba", afirma si Florin Andronescu, cel care a dezvoltat si a vandut companii precum Credisson sau Flanco si in prezent este COO al clinicii Sanador. Sotia lui, Doris Andronescu, incepuse din anul 2001 prima clinica in Piata Alba Iulia si a continuat ulterior dezvoltarea ei. "E foarte adevarat ca eu, tot tranzactionand si Flanco si Credisson, am reusit sa procur capital important ca sa investim in Sanador", explica managerul.

Cititi articolul integral in editia tiparita a revistei BUSINESS Magazin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicina,
CMU,
Sanador,
Polisano,
MedLife,
doctori,
manageri
/actualitate/afaceri/medic-vs-manager-cine-conduce-mai-bine-o-clinica-privata-7183014
7183014
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.