Colliers: Dezvoltatorii transforma mall-urile in parcuri de retail

Postat la 18 mai 2010 18 afişări

Dezvoltatorii proiectelor comerciale care nu au fost inca incepute se afla intr-un proces de redesenare a acestora, noua varianta preferata fiind cea a parcurilor de retail, care presupun existenta a unul sau mai multor chiriasi de dimensiuni mari.

"Romania, comparativ cu alte piete regionale, inregistreaza o oferta insuficienta in ceea ce priveste centrele comerciale de tip big box ca si produse investitionale. Situatia se explica mai ales prin faptul ca, dintre dezvoltarile de retail, galeriile de fashion au produs venituri mai mari fata de dezvoltarile pure de tip big box", afirma Blake Horsley, manager al depertamentului de investitii din cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Reprezentantii companiei sustin astfel ca interesul pentru parcurile de retail este in crestere, pe fondul scaderii cererii de spatii comerciale din partea retailerilor de imbracaminte si incaltaminte si in contextul in care chiriasii de dimensiuni mari, cum ar fi hipermarketurile sau retelele de bricolaj, sunt in cautare de noi spatii.

In plus, pentru dezvoltarea unui centru comercial de tip mall, este necesar un grad de preinchiriere de 60%, care potrivit reprezentantilor Colliers este greu de atins in contextul unei cereri scazute in orasele secundare.

"In plus, chiriile sunt percepute ca sustenabile pe termen lung, situandu-se la 10-12 euro/mp/luna, ceea ce permite investitorilor sa fie mai increzatori in modelele financiare pe care le au in vedere. Mai mult, marimea acestor dezvoltari este mai potrivita profilului de "investitor post-criza", in general intre 5 si 50 de milioane de euro, comparativ cu proiectele cu valori de sute de milioane de euro. Majoritatea fondurile de investitii active in Romania astazi nu dispun de lichiditati pentru a intra intr-un proiect de peste 100 mil. euro", mai afirma reprezentantii companiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/colliers-dezvoltatorii-transforma-mall-urile-in-parcuri-de-retail-6130728
6130728
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.