Colliers: Daca nu era Prima Casa, preturile se intorceau la nivelul din 2006

Postat la 20 ianuarie 2010 20 afişări

Ianuarie 2010 ar fi putut fi la acelasi nivel ca ianuarie 2006 din perspectiva preturilor apartamentelor vechi, singurul lucru care a impiedicat caderea libera a preturilor cerute pana la nivelul de acum 4 ani fiind initierea proiectului Prima Casa. Asa arata o analiza a evolutiei preturilor care cuprinde scaderea dramatica din 2008, ecourile din 2009 si interventia programului guvernamental, se arata intr-o analiza a companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Colliers publica lunar Bucharest Real Estate Index, compus din BREI-Vechi, indicele preturilor apartamentelor vechi din Bucuresti si BREI-Nou, indicele similar pentru apartamentele noi. Potrivit analizei Colliers, BREI-Vechi a inregistrat, de la maximul din 2008, scaderi constante, pana in momentul implementarii Programului Prima Casa, care a dus la o stabilizare. Indicele apartamentelor noi, BREI-Nou, nu a cunoscut anul trecut nicio revenire. Desi nu a avut o coborare la fel de abrupta ca BREI-Vechi, indicele apartamentelor noi a scazut si el constant, atat in perioada mentionata cat si in ultimul an.

Valoarea totala a indicelui BREI a fost in ianuarie 2010 de 1.252 euro/mp, cu aproape 17% sub nivelul din ianuarie 2009. Preturile medii pe segmentul vechi au ajuns, potrivit Colliers, la 1.092 euro/mp (aproape cu 20% mai mici decat acum un an) si la 1.550 euro/mp pentru apartamentele noi, adica o reducere de 12,82%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/afaceri/colliers-daca-nu-era-prima-casa-preturile-se-intorceau-la-nivelul-din-2006-5385875
5385875
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.