Cine coordona lucrările de pe şantierul din centrul Capitalei, unde 2 oameni au murit după ce un mal de pământ s-a surpat peste ei

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 03 august 2021 233 afişări

Compania care desfăşura lucrările de construcţii din apropierea Bibliotecii Naţionale din Bucureşti unde doi oameni au murit după ce un mal de pământ sa surpat peste ei, este, conform articolelor ZF, Algorithm Construcţii S3. Firma este deţinută de Primăria Sectorului 3 din Bucureşti, prin două companii - Algorithm Residential S3 (cu un pachet de 82% din acţiuni) şi SD3 Salubritate şi Deszăpezire S3 (18% din acţiuni), potrivit informaţiilor de pe platforma Confidas.ro. Cu afaceri de 20,3 milioane de lei, Algorithm Construcţii are 269 de angajaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe.

„Societatea Algorithm Construcţii S3 SRL  (…) a fost înfiinţată şi funcţionează în temeiul  Legii 31/1990  sub forma unei societăţi cu răspundere limitată, al cărei obiect principal de activitate, conform prevederilor actului constitutiv, constă în lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale ”, Se arată pe site-ul companiei.

Algorithm Construcţii este condusă din funcţia de preşedinte de Gili Bărbulescu, fost profesor de psihologie la liceu şi absolut de Psihologie. El nu a răspuns solicitării ZF referitoare la contextul în care sa produs accidental de luni.

Compania a fost înfiinţată în anul 2017, în vederea realizării lucrărilor de intervenţie necesare pentru reabilitarea unui monument istoric, Hala Laminor, una dintre cele mai mari hale industriale din ţară.

Accidentul care a dus la moartea a doi muncitori ar avea drept cauze neluarea măsurilor obligatorii de siguranţă pentru astfel de lucrări.

„Era o lucrare de săpătură, un şanţ cu o lungime de aproximativ 25 de metri şi o adâncime de circa 3 metri. Era nevoie de elemente pentru sprijinirea malurilor, astfel că surparea nu s-ar fi produs dacă erau luate în calcul toate măsurile de siguranţă. Se vor lua declaraţii de la martori, de la celelalte victime, se colectează probe ”, spune Constantin Bujor, inspectorul-şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti.

Instituţia a demarat cercetarea evenimentului şi, împreună cu Inspecţia Muncii, a format o comisie care, în cel mult 15 zile, va aduna probe, cu posibilitatea de prelungire a acestui termen. Ulterior, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Şi primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a precizat, într-o postare pe Facebook, că lucrarea era coordonată de primărie pe care o conduce, Contactat de ZF, el nu a răspuns solicitări referitoare la măsurile pe care primăria le ia în această situaţie.

„Instituţiile statului au declanşat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanţele în care a fost produs acest accident pe unul dintre şantierele noastre şi aşteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample”, a scris Negoiţă pe Facebook.

Cum accidentul sa soldat cu decese, în anchetă va fi implicat şi Procuratura. Ca urmare a accidentului de luni, alte patru persoane au fost rănite.

„Este posibil să nu se respectă un proces tehnologic, nu se poate pune în sprijinul de îngrijire este nevoie şi la lucrări. Şi temperaturile ridicate pot să inducă instabilitate în pământ, în funcţie de tipul acestuia. Şeful de şantier este primul răspuns, pentru că el a supravegheat execuţia lucrărilor ”, spun surse ZF din piaţa construcţiilor.

Pentru astfel de lucrări, stabilizarea malurilor este esenţială.

„Se iau măsuri de sprijinire a malurilor, în funcţii de adâncime şanţului. Sunt tot felul de echipamente care se pot folosi. Pe un şantier, cele mai riscante accidente sunt căderea muncitorilor de la înălţime, căderea de obiecte de la înălţime şi surpări de teren, cum a fost cazul acum ”, spune proprietarul unei firme de construcţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
lucrari,
primarie,
sector,
decese,
santier

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.