26.000 de angajaţi şi afaceri de 27 de miliarde de dolari, o astfel de companie a reuşit să construiască de la zero un imigrant nevoit să fugă de acasă

Postat la 24 august 2023 62 afişări

26.000 de angajaţi şi afaceri de 27 de miliarde de dolari, o astfel de companie a reuşit să construiască de la zero un imigrant nevoit să fugă de acasă

După ce a avut şansa să ajungă în Statele Unite şi să îşi pună pasiunea pentru electronică în valoare prin studii şi, ulterior, ca angajat al gigantului AMD, Jensen Huang a profitat de cunoştinţele şi experienţa acumulate pentru a pune la rândul său bazele unui nou gigant tech: NVIDIA.

Născut în iarna anului 1963, în Taiwan, Huang a fost interesat, încă din copilărie, de zona de electronică şi IT. După ce s-a mutat, alături de părinţii săi, în Thailanda, pe fondul unor conflicte civile familia a decis să îl trimită, împreună cu fratele său, în Statele Unite. Aici avea să urmeze Universitatea de Stat din Oregon, absolvind cu o diplomă în inginerie electrică. În timpul facultăţii a întâlnit-o şi pe viitoarea sa soţie, Lori, care era la vremea aceea colega sa de laborator, şi cu care are în prezent doi copii.

S-a înscris apoi la un master în acelaşi domeniu, în cadrul Stanford. Ulterior s-a alăturat echipei AMD ca designer de microprocesoare, însă după un timp a decis să plece din multinaţională şi să pornească pe calea antreprenoriatului. În 1993, alături de Chris Malachowsky şi Curtis Priem, a pus bazele NVIDIA, companie activă iniţial în industria de gaming.

Sub conducerea sa, businessul s-a extins în varii domenii, inclusiv în automotive şi data centere, până în punctul în care a ajuns lider global în industria de procesoare grafice, iar în 1999 s-a listat la bursă.

Printre hobby-urile lui Jensen se numără ciclismul şi este totodată un cunoscut filantrop, implicându-se activ în acţiuni caritabile din sfera educaţiei şi nu numai, în care a făcut donaţii consistente, inclusiv suma de 35 de milioane de dolari către fostele sale facultăţi. De-a lungul timpului, el a fost recompensat cu numeroase premii şi recunoaşteri pentru activitatea sa, printre care s-a numărat titlul de antreprenorul anului în Silicon Valley, fiind totodată ales în repetate rânduri personalitatea de business a anului de către Fortune. La momentul actual, deţine o participaţie de 3,6 din companie şi are o avere de 33,6 miliarde de dolari.

Anul trecut, NVIDIA a înregistrat venituri de aproape 27 miliarde de dolari, funcţionând cu o echipă de 26.000 de angajaţi.   

Carte de vizită

Jensen Huang, cofondator, NVIDIA

1. S-a născut în februarie 1963, în Taiwan, emigrând ulterior în Thailanda, şi apoi în Statele Unite;

2. A urmat cursurile Universităţii de Stat din Oregon, cu o diplomă de licenţă în inginerie electrică, şi un master la Stanford, cu calificare în acelaşi domeniu;

3. A lucrat o perioadă la AMD, ca designer de microprocesoare, înainte de a porni propriul business, în 1993;

4. Este căsătorit cu o fostă colegă de facultate, are doi copii şi o avere de aproape 34 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.