Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: De ce nu vin investitorii americani? Pentru că guvernul Ponta minte

Postat la 08 aprilie 2015 1575 afişări

De câte ori oficialii români participă la o reuniune alături de partenerii americani, se plâng că investitorii nu vin în ţara noastră. Este adevărat. Întrebarea este de ce se întâmplă acest lucru, iar răspunsul este simplu: pentru că România nu este o destinaţie suficient de atractivă.

Opinie George Mioc, CEO PSI Industries: De ce nu vin investitorii americani? Pentru că guvernul Ponta minte

Sunt nenumărate ţări care se bat pentru investiţiile americane, de ce ar sosi acestea în România? Sigur că oferă multe avantaje, dar proasta guvernare Ponta a alungat antreprenorii străini. O dovedesc în primul rând datele BNR: în 2013, investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 2,713 miliarde euro, în 2014 ele s-au cifrat la doar 2,426 miliarde de euro.

În ceea ce priveşte situaţia investitorilor americani, guvernul Ponta a convenit cu oficialii din SUA un aşa numit “plan de acţiune pentru implementarea unor măsuri de bună guvernare în economie”. De fapt, au fost două astfel de planuri: unul aprobat în mai 2014, iar altul în martie 2015. Ambele sunt bine ascunse pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), dar am avut curiozitatea să le caut, să le citesc şi să încerc propria evaluare a îndeplinirii obiectivelor convenite.

- Guvernul Ponta şi-a asumat o reducere a ordonanţelor de urgenţă cu 20%. Teoretic, a reuşit. În realitate, aşa cum arăta recent ataşatul comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, OUG 1/ 2015 modifică dintr-un foc 26 de acte normative! Obiectivul a fost ratat.

- „Adoptarea unui plan de măsuri privind implementarea Agendei Digitale”. În spatele acestei lozinci se află următoarea realitate: s-au investit sume uriaşe în echipamente IT scumpe şi nefuncţionale, dar gradul de interacţiune între cetăţeni şi guvern este cel mai mic din UE. Scandaluri de tip Microsoft arată că principala problemă este corupţia.

- Înfiinţarea unor grupuri de lucru la nivel ministerial, ca interfaţă între ministere şi mediul de afaceri. Am căutat zadarnic, pe paginile ministerelor, aceste grupuri, aşa cum s-a reuşit pe pagina SGG. Nu le-am identificat.

- În cel de-al doilea plan de acţiune, adoptat în acest an, se prevede adoptarea unei perioade de consultare „în conformitate cu standardele internaţionale”. Consultările ar trebui să fie obligatorii. Dar avem cazul recent adoptatului Cod Fiscal: fără studiu de impact, cu schimbări aduse de la o zi la alta (vezi indecizia privind reducerea TVA), o improvizaţie completă.

- „Îmbunătăţirea procesului de achiziţii publice, dezvoltarea unui website uşor accesibil pentru utilizatori care să publice complet informaţiile cu privire la ao achiziţie sau alta”. Dimpotrivă, guvernul Ponta vrea să modifice pe şest legea achiziţiilor publice, fără să asculte de recomandările unor ONG-uri care se luptă pentru mai multă transparenţă. Site-ul SEAP este în mod intenţionat construit pentru a fi aproape imposibil de folosit.

- „Crearea unui cadru pentru privatizarea întreprinderilor de stat şi introducerea managementului profesionist”. Mi se pare un obiectiv complet hilar: din 2012  s-a adoptat ordonanţa privind managementul profesionist la întreprinderile de stat, iar în 2015, guvernul Ponta anunţă că vrea să o implementeze.

Cred că este evident că acest Executiv nu face decât declaraţii de bune intenţii, dar nu are nici un gând să le respecte. Va avea mult de aşteptat până să vină investitorii, în asemenea condiţii. Să nu fiu înţeles greşit: sunt un om optimist, nu-mi place să joc rol de Casandra. Cred că România are nevoie de investitorii americani nu doar dintr-o perspectivă economică, ci chiar şi din cea a securităţii naţionale. Este nevoie de investiţii masive în sectorul energetic, de exemplu. Cred că veţi fi de acord cu mine că este preferabil ca banii pentru aceste investiţii să vină din SUA, în loc de Moscova. Sper că şi domnul Ponta este sincer în dorinţa de a deschide România investiţiilor americane, nu celor controlate de Vladimir Putin.


George Mioc este un antreprenor român care a emigrat în anul 1975 şi s-a stabilit în SUA. Este proprietarul unei fabrici care produce profile de aluminiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
americani,
investitori,
guvern,
romania
/opinii/opinie-george-mioc-ceo-psi-industries-de-ce-nu-vin-investitorii-americani-pentru-ca-guvernul-ponta-minte-14112266
14112266
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.