Oamenii momentului şi problemele lor

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 iulie 2012 23 afişări

Oamenii momentului par să fie, în România, politicienii. Fac atâta zarvă încât paginile gazetelor, câte mai sunt, şi ecranele televizoarelor, prea multe, sunt pline de politicieni şi contrele lor minunate. Dar nu, nu politicienii sunt oamenii momentului, ci vânzătorii.

Nu este vorba de vânzătorii de aprozar sau din supermarket, ci de compartimentele de vânzări ale companiilor. Într-o economie care nu se simte prea bine, lipsită de finanţări, iniţiative sau curaj şi unde supravieţuirea este cuvântul de ordine, un departament de vânzări bun şi dedicat poate face diferenţa. Sigur că or să apară critici care or să îmi povestească fie că mă înşel şi economia duduie, fie că nu avem vânzători, pentru că românii sunt mai altfel decât alte naţii, pentru că nu există şcoli de vânzări, pentru că patronii sunt lacomi şi oamenii slab pregătiţi. O fi, dar nu e rostul acestui text să dezlege tainele vânzărilor, ci să vă propună să aflaţi despre un ins a cărui existenţă este, pur şi simplu, un manual de vânzări.

Este vorba de Joseph Duveen, pe care îl vedeţi în tabloul alăturat, pictat de Walter Ernest Tittle, un portretist american. Tittle nu reprezintă mare lucru pentru artă, dar Duveen, cu toate că a murit în 1939, este socotit cel mai mare negustor de artă al secolului XX; omul care a făcut din America cea mai mare deţinătoare de pictură italiană după Italia. Filozofia sa a fost simplă: "Europa are artă, americanii au bani", iar el a făcut legătura necesară. Familia Duveen are rădăcini ciudate: bunicul - un potcovar de ţară, evreu olandez stabilit în Anglia, bunica, pasionată de porţelanul de Delft, tatăl, ba negustor de porţelan, ba de untură. Cum-necum Duveenii ajung să furnizeze porţelan lui JP Morgan în America, dar şi să facă afaceri cu regele Edward al VII-lea şi anturajul acestuia.

Junele Joseph începe o carieră furtunoasă în America, cumpărând colecţii întregi cu milioane de dolari, pe vremea când milionul de dolari mai însemna ceva. Îşi depăşeşte rapid concurenţa, pentru că Joseph a înţeles psihologia parvenitului american, i-a descoperit slăbiciunile şi le-a speculat. Nu a avut nicio consideraţie pentru averile strânse în pripă şi i-a făcut să înţeleagă că doar el le poate furniza nobleţea la care tânjeau şi pe care nu o puteau cumpăra altfel.

Antologică este întâlnirea cu un rege al bufetelor din Chicago, care a avut nevoie de o recomandare ca să intre în depozitul lui Duveen. După o oră de pălăvrăgeală despre instalaţii frigorifice şi altele asemenea, regele bufetelor deschide timid vorba despre tablouri. Duveeen mimează o uşoară surpriză şi îl conduce spre etaj, printr-o sală unde erau expuşi şase mari maeştri. Regele bufetelor vrea să se oprească, Duveen îl asigură, superior, că nimic din acea sală nu l-ar putea interesa şi că tablourile sunt rezervate, ăla se simte desconsiderat şi insistă, până când Duveen, oarecum exasperat, îi spune că, în opinia sa, nu dispune nici de banii, nici de înţelegerea necesară pentru cele şase tablouri. Orgoliul bufetierului s-a transformat într-un preţ fabulos cu şase zerouri. Vânzarea, ca un favor, este prima lecţie a lui Duveen.

Al doilea principiu al său este fidelizarea clienţilor, încât unii au ajuns să caute nu un pictor sau o pânză, ci un "Duveen veritabil". Iar pasul următor era simplu: clientul trebuia convins că Duveen, şi numai el, face preţul. În 1934 i-a oferit lui John D. Rockefeller trei sculpturi pentru care cere un milion şi jumătate. Milionarului i se pare mult, negustorul zice că sunt, practic, gratis şi că Rockefeller poate păstra lucrările un an întreg în casă. În toată această perioadă se iscă iarăşi un joc al orgoliilor şi atacurilor prin învăluire - unul cere un milion şi jumătate, celălalt oferă un milion, negustorul îi replică lui Rockefeller că îi poate împrumuta nişte bani dacă milionarul se simte strâmtorat, obrăznicia este pedepsită cu un refuz, bogătaşul vrând să înapoieze busturile. Un ultim gest de falsă generozitate a lui Duveen scoate banii din seiful milionarului. (va continua)

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
oamenii,
probleme,
politicieni,
România

Citeşte pe comedymall.ro

/opinii/oamenii-momentului-si-problemele-lor-9822886
9822886
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Pericol critic: Dacă patronii mor, nu o să mai avem nici angajaţi sau cine să plătească salariile Pericol critic: Dacă patronii mor, nu o să mai avem nici angajaţi sau cine să plătească salariile
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Mediafax
Când şi cum se termină pandemia de COVID-19 Când şi cum se termină pandemia de COVID-19
Trump spune că ar lua Hidroxiclorochina chiar dacă nu sunt suficiente dovezi că medicamentul vedetă previne sau tratează Covid-19
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.