28 MARTIE 2006 TRANZACTIA SINDAN-ACTAVIS 147,5 MIL. EURO

Postat la 04 aprilie 2006 1 afişăre

Compania islandeza Actavis a cumparat saptamana trecuta, cu o zi inainte de achizitia Terapia, singurul producator roman de oncologice, Sindan Pharma, pentru 147,5 milioane de euro. Prin aceasta mutare, islandezii intra pe un segment terapeutic nou. In acelasi timp, produsele Sindan vor putea intra mai usor pe pietele pe care compania islandeza este deja prezenta.

 

Sindan

 

ANUL INFIINTARII: 1991

REZULTATE FINANCIARE: In 2005, Sindan a avut o cifra de afaceri de 82 milioane de dolari (68 mil. euro), in crestere cu 21% fata de anul precedent. EBITDA s-a ridicat la 16,7 mil. euro. Exporturile au contribuit anul trecut cu 6,8% la vanzarile companiei.

ESTIMARI: Pentru acest an, cifra de afaceri este estimata la 80 milioane de euro, in timp ce pentru 2007 obiectivul este de 100 de milioane de euro. Rata EBITDA va fi de 22-23%.

ANGAJATI: 224

PRODUSE: Sindan este specializata in medicamente utilizate in tratamentul cancerului si controleaza o mare parte din piata autohtona de profil. In Romania, Sindan are inregistrate 31 de produse, iar 10 sunt inregistrate si pe diferite piete externe. Pe langa productia proprie, Sindan distribuie alte 73 de medicamente pe piata romaneasca. Compania are in curs de inregistrare internationala alte opt produse.

 

Actavis

 

ANUL INFIINTARII: 1956

REZULTATE FINANCIARE: Actavis a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 579 mil. euro.

ESTIMARI: Pentru acest an, dupa achizitia altor doua companii - Amide Pharmaceuticals and Alpharma Human Generics - Actavis estimeaza vanzari de 1,3 miliarde de euro. In urma acestor achizitii, firma islandeza afirma ca a intrat intre primii cinci producatori mondiali de medicamente generice.

ANGAJATI: Peste 10.000, in 32 de tari.

PRODUCTIE: Actavis are capacitati de productie si cercetare-dezvoltare in Islanda, Bulgaria, Turcia, Malta, Serbia si SUA, cu o capacitate de 24 miliarde de capsule si tablete. Compania are pe piata peste 600 de produse, iar pentru acest an pregateste 150 de lansari.

ACTIONARI: Presedintele companiei, Thor Bjorgolfsson, controleaza indirect 36,2% din capital. 41,5% din actiuni sunt detinute de investitori institutionali, iar 20,4% de investitori privati.

 

Strategia

 

PIETE NOI: Prin achizitia Sindan, Actavis intra atat pe piata oncologicelor, cat si pe piata farmaceutica din Romania.

 

ROMANIA: Piata romaneasca are una dintre cele mai mari cresteri din Europa, iar Sindan este o platforma potrivita pentru vanzarea produselor Actavis in Romania, apreciaza compania islandeza.

 

INTERNATIONAL: Actavis a decis sa intre pe segmentul oncologicelor, care potrivit estimarilor industriei va inregistra cel mai mare ritm de crestere din piata farmaceutica. Piata produselor oncologice s-a ridicat la 27 miliarde de dolari in 2005 si este previzionat sa atinga 50 de miliarde de dolari in 2009.

 

PORTOFOLII: Portofoliile celor doua companii nu se suprapun, in schimb firma islandeza dobandeste acces la segmentul cu cea mai mare crestere previzionata in urmatorii ani. In plus, Actavis va avea unul dintre cele mai diversificate portofolii dintre producatorii de generice.

Urmărește Business Magazin

/cover-story/28-martie-2006-tranzactia-sindan-actavis-147-5-mil-euro-1050637
1050637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.