Gloria pierdută a lui Jerry Yang de la Yahoo!

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 ianuarie 2012 42 afişări

În ceea ce agenţiile de presă au numit aplauzele acţionarilor, cofondatorul Yahoo!, Jerry Yang, a demisionat din toate funcţiile ocupate, inclusiv din Consiliul de Administraţie. Plecarea lui Yang a avut loc la două săptămâni după numirea lui Scott Thompson ca director general al Yahoo!, cu mandatul de a readuce compania la gloria de la sfârşitul anilor ‘90.

Aceeaşi dorinţă de a recâştiga gloria pierdută stă şi la baza plecării lui Yang: chiar dacă amănuntele plecării nu au devenit încă publice, disensiunile dintre fondator şi acţionari erau binecunoscute. Yang era criticat pentru că a împiedicat mai multe investiţii care ar fi putut revigora compania, inclusiv vânzarea către Microsoft, în urmă cu patru ani, pentru 45 de miliarde de dolari. Acum investitorii de pe Wall Street consideră că demisia lui Yang facilitează atragerea unei injecţii semnificative de capital de la fonduri de investiţii sau un acord pentru vânzarea participaţiei de 40% deţinută la grupul chinez Alibaba.

"Toată lumea va presupune că acum este mai probabilă o înţelegere cu partenerii din Asia. Acţionarii consideră că Jerry era mai concentrat pe reconstruirea Yahoo! şi nu pe maximizarea câştigului acţionarilor pe termen scurt", a comentat analistul Ben Schacter de la banca de investiţii Macquarie.

Dacă luăm în calcul faptul că Yahoo! are acum o capitalizare de mai puţin de 20 miliarde de dolari, o cincime din valoarea de piaţă din vremurile de glorie, de 100 de miliarde de dolari, poate că dorinţa lui Yang de a reconstrui este îndreptăţită. Pe de altă parte, abordarea implicit antreprenorială a lui Yang este menită din start să distoneze cu dorinţa acţionarilor de a câştiga cât mai mult pe termen scurt.

Oricum, restul de nouă membri ai boardului companiei, care îi include pe directorul executiv de la Hewlett-Packard Vyomesh Joshi şi pe investitorul privat Gary Wilson, va trebui să treacă testul alegerilor în acest an. Acest fapt îi determină pe mulţi analişti din piaţă să vorbească şi de alte potenţiale schimbări ale componenţei consiliului, cam acelaşi cu cel care a refuzat oferta Microsoft, o propunere de preluare în valoare de peste 47 de miliarde de dolari.

Într-o scrisoare adresată preşedintelui boardului, Yang spune că se va dedica altor interese; el se declară, în acelaşi timp, entuziasmat de numirea lui Thompson la conducerea companiei.

În vârstă de 43 de ani, Jerry Yang s-a născut în Taiwan, dar a crescut la San Jose, în California. El a creat Yahoo! împreună cu David Filo în urmă cu 17 ani; în timp Yahoo! a devenit unul din cele mai vizitate site-uri din lume şi o marcă binecunoscută. După ce a atins un maxim al valorii de piaţă în ianuarie 2000, Yahoo! a suferit din plin şocul crizei dot-com, acţiunile înregistrând în septembrie 2001 o cădere de 97%.

Yang a ocupat funcţia de CEO din iunie 2007 până în ianuarie 2009 şi a fost înlocuit la conducerea companiei de Carol Bartz, după eşecul tranzacţiei cu Microsoft. O figură emblematică a internetului, Yang a ajuns să fie criticat nu numai de investitori sau de colegii din board, ci şi de o parte din angajaţii companiei, care îi reproşează o anume lentoare în luarea deciziilor, dar şi o serie de convingeri care au ţinut compania în loc. "Oamenii au mari aşteptări în privinţa fondatorilor. Fiecare şi-ar dori să lucreze cu un Steve Jobs", a spus angajatul, citat de presa internaţională. Acesta se referă la modul cum Jobs a transformat Apple dintr-o companie muribundă în cea mai valoroasă companie de tehnologie din lume.

Mai recent, Yang şi preşedintele companiei, Roy Bostock, au fost traşi la răspundere de acţionari pentru ceea ce s-a vrut o strategie a viitorului companiei care lua în discuţie vânzarea, răscumpărarea de acţiuni sau fragmentarea acesteia. Alţi investitori l-au acuzat pe Yang că îşi urmărea propriile interese, dar nu şi pe cele ale acţionarilor, în momentul când negocia preluarea unui pachet minoritar de acţiuni cu o serie de fonduri de investiţii.

Nu este foarte clar în acest moment ce poate însemna plecarea lui Yang de la Yahoo! şi modul cum compania, prea mult timp nesigură pe direcţie şi pe amploarea mişcărilor, va evolua. Dovedit este că, în general, gloria pierdută se câştigă deosebit de greu.

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/gloria-pierduta-a-lui-jerry-yang-de-la-yahoo-9164093
9164093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.