Copyright? Nu, copyleft

Postat la 11 martie 2006 2 afişări

Urmatoarea revolutie in domeniul drepturilor de autor ar putea fi una la care nu ne asteptam: abolirea drepturilor de autor, scrie publicatia italiana L’Espresso.

Urmatoarea revolutie in domeniul drepturilor de autor ar putea fi una la care nu ne asteptam: abolirea drepturilor de autor, scrie publicatia italiana L’Espresso.  

LEGI DEPASITE "In ultimii 20 de ani, in domeniul copyright-ului s-a schimbat totul, mai putin legile care il reglementeaza", spune Lawrence Lessig, unul dintre cercetatorii care studiaza fenomenul. Pentru ca legile au ramas legate de societatea industriala si pretehnologica, ele sunt depasite si nu mai pot face fata avalansei informationale care permite circulatia cartilor, melodiilor, fotografiilor pe milioane de site-uri, de PC-uri, de telefoane mobile, spune Lessig.

COPYLEFT Lessig este sustinatorul unui curent numit "copyleft", termen rezultat dintr-un ingenios joc de cuvinte in limba engleza: "left", stanga, este opusul lui  "right", care inseamna dreapta, dar si drept (la ceva). In acelasi timp, "left" este si participiul verbului "leave", a lasa, a renunta. Cu alte cuvinte, sustine ideea "renuntarii la drepturile de autor", "permiterea circulatiei libere a informatiei". 

OPEN-SOURCE Sustinatorii ideii sunt de parere ca software-ul ar trebui sa fie in exclusivitate open-source (oricine sa poata citi schita de program si sa o poata modifica pentru a o imbunatati), iar acest concept, spun ei, ar trebui extins asupra tuturor formelor de proprietate intelectuala, precum carti sau suporturi audio-video, "in numele liberei circulatii a informatiei".

CONCILIERE Teoreticienii curentului "copyleft" nu neaga insa existenta dreptului avut de autor asupra operei sale. Obiectivul lor este sa "concilieze exigenta unei compensatii corecte pentru munca depusa la crearea unei opere cu dreptul de a reproduce opera respectiva si de a o include cat mai facil in circuitul social".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Copyright? Nu,
copyleft
/business-hi-tech/copyright-nu-copyleft-976545
976545
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.