Cele mai inovatoare companii din România în 2023. Noi premiere #TechForGood

Postat la 04 martie 2024 40 afişări

La un an de la lansarea soluţiilor digitale cu drone care ajută la reducerea semnificativă a timpului de căutare a victimelor şi la salvarea mai multor vieţi omeneşti, Vodafone România şi Salvamont şi-au consolidat parteneriatul de peste 19 ani cu noi premiere în folosirea tehnologiei şi a Inteligenţei Artificiale în misiunile de căutare-salvare montană.

Descrierea inovaţiei:

Echipamentele folosite în cadrul Aquares 2023 au fost achiziţionate în contextul în care numărul de incidente care au loc în peşteri parţial inundate, lacuri, canioane şi pe cursurile râurilor montane este în continuă creştere, cele mai multe intervenţii având un grad de dificultate ridicat. Astfel, cu aceste noi tehnologii, Salvamont poate asigura intervenţii mult mai rapide, mai puţin costisitoare şi cu riscuri reduse pentru salvatorii acvatici şi subacvatici. În paralel, în sprijinul noilor echipamente subacvatice şi echipelor de salvare, dronele oferite de Vodafone sunt folosite pentru transportul de echipamente şi salvarea victimelor de pe întinderi de apă, în spaţiile deschise.

Detectorul subacvatic AquaEye VODASAFE se bazează pe înaltă tehnologie şi inteligenţă artificială şi foloseşte un sistem de tip sonar digital pentru a scana în doar câteva secunde zona de căutare la o adâncime de 50 m sub apă. Algoritmii de detecţie sunt antrenaţi pentru a face diferenţa între oameni şi alte obiecte aflate în apă, marcând poziţia exactă a unei persoanei şi putând să acopere, astfel, o suprafaţă de peste 8.000 mp într-o singură operare. Robotul Water Rescue Buoy este un dispozitiv revoluţionar, menit să schimbe modul în care sunt salvaţi oamenii din ape deschise, respectiv lacuri de munte, de şase ori mai rapid decât metoda clasică. Robotul este operat de către un salvator, iar odată ce este lansat, acesta poate asigura plutirea la punct fix pentru patru persoane simultan în apă liniştită. Totodată, robotul poate fi pregătit pentru lansare în mai puţin de un minut, spre deosebire de misiunile clasice, în care este nevoie de pregătirea bărcilor şi a echipajelor de intervenţie.

Drona subacvatică este una de calibru industrial, folosită exclusiv pentru scenarii profesionale, în cazul de faţă misiuni de căutare sub apă a persoanelor pierdute. Aceasta poate ajunge la până la 150 m sub apă, având o autonomie de 5 ore, sistem topografic, cameră video şi braţ robotic. Scubajetul este un sistem de tip propulsie subacvatică cu jet, folosit ca sistem de tracţiune pentru salvatori în locurile greu accesibile de sub apă sau în locurile îndepărtate, unde este nevoie de energie şi putere suplimentare, şi care nu permit accesul unei ambarcaţiuni. Acesta este un sistem modular care permite diferite configuraţii, in funcţie de specificul fiecărei misiuni de salvare şi dispune de mai multe tipuri de motoare, elice şi baterii.

În cadrul MoonLight Rescue 2023, echipele Salvamont au putut exersa coordonarea salvatorilor montani cu Centrul Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone pe baza imaginilor transmise live cu ajutorul dronelor cu termoviziune. În plus, au putut să testeze şi să deruleze exerciţii practice de căutare-salvare, recuperarea şi transportul persoanelor accidentate pe traseele de alpinism şi via ferrata aflate la mare înălţime cu ajutorul echipamentelor de ultimă generaţie, precum lunete cu infraroşu şi termoviziune, binocluri etc. Exerciţiile au inclus şi organizarea comandamentului de coordonare a acţiunii de salvare pe timp de noapte, inclusiv transportul cu drone al miniproiectoarelor portabile şi testarea echipamentelor de iluminat de tipul proiectoarelor terestre dar şi transportul aerian şi lansarea la punct fix cu ajutorul dronelor a echipamentelor de salvare montană, respectiv a echipamentelor medicale pentru prim-ajutor.

Elementul de noutate:

Salvamont a fost dotat cu echipamente destinate salvării acvatice cu specific montan: detector subacvatic de tip sonar digital – AquaEye VODASAFE, robot Water Rescue Buoy (FReD: Fast Rescue Device), propria dronă subacvatică şi scubajetul. Echipamentul a fost achiziţionat în baza parteneriatului cu Vodafone şi cu sprijinul Consiliul Judeţean Gorj.

O altă premieră organizată cu susţinerea financiară şi tehnologică a Vodafone a fost exerciţiul MoonLight Rescue 2023, primul stagiu de pregătire profesională pentru salvarea pe timp de noapte dintre pereţi stâncoşi înalţi şi versanţi abrupţi, folosind drone. Exerciţiul s-a desfăşurat la Cheile Galbenului, din comuna Baia de Fier, judeţul Gorj şi a reunit aproximativ 30 de salvamontişti din nouă judeţe. Salvamontiştii au fost instruiţi să folosească soluţiile tehnologice din portofoliul Salvamont pentru a eficientiza şi scurta durata misiunilor de căutare-salvare, respectiv pentru a reduce expunerea la risc a salvatorilor.

Astfel, în cadrul celor două stagii de pregătire profesională, Vodafone România a fost alături de Salvamont atât prin sprijinirea achiziţionării de echipamente specifice misiunilor de căutare-salvare din peşteri parţial inundate, lacuri, canioane şi de pe cursurile râurilor montane, respectiv dintre pereţi stâncoşi înalţi şi versanţi abrupţi, pe timp de noapte, cât şi prin oferirea de expertiză tehnică necesară operării dronelor în contextele antemenţionate. Cele două stagii de pregătire profesională au fost primele de acest fel din România, iar unele dintre echipamentele de mai jos au fost folosite de asemenea în premieră naţională.

Efectele inovaţiei:

80% din echipele Salvamont România folosesc drone în misiunile de salvare montană, reducând astfel de până la zece ori timpul necesar pentru căutarea şi salvarea de victime. În România există 42 de echipe de salvare montană, organizate în 26 de judeţe, iar în 17 judeţe se operează deja cu drone şi tehnologie oferite de Vodafone, restul fiind în curs de echipare. Totodată, soluţiile digitale cu drone Vodafone şi Salvamont deschid noi orizonturi în ceea ce priveşte domeniile de utilizare. La un an de la lansarea programului, dronele au fost folosite, în premieră naţională, pentru scanarea suprafeţelor afectate de cutremure în zonele montane de interes turistic. Acţiunile recurente au avut drept scop identificarea rocilor de mari dimensiuni, potenţial instabile sau dislocate de pe versanţi. În cadrul etapei de analiză, zonele identificate cu eventuale probleme au fost cartografiate şi inspectate de alpinişti profesionişti.

România a devenit, în ultimul an, singura ţară din Europa cu acoperire naţională pentru procesarea fotogramelor prin intermediul programului SARUAV, care se foloseşte de Inteligenţa Artificială pentru a detecta automat persoane. Acest program face parte din soluţiile puse la dispoziţia Centrului Naţional de Analiză Date Salvamont-Vodafone, care, conectat la reţeaua GigaNetwork FIBRĂ, analizează şi procesează datele venite din teren (de la drona pentru fotogrametrie) în doar câteva minute (aprox. 100 fotografii în 2 minute). România se situează pe primul loc în ceea ce priveşte acoperirea naţională în acest sens şi pe locul II la nivel mondial, raportat la numărul de centre locale de analiză.

În primele şase luni din 2023 au fost salvate peste 4.900 de persoane care se aflau în pericol, mai mult de o treime dintre acestea fiind predate de Salvamont Serviciilor de Ambulanţă, Smurd şi Heli Smurd pentru transport de urgenţă la spital. În prezent, Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone primeşte peste 14.000 de apeluri anual, dintre care peste 8.000 sunt despre victime ale unor accidente montane şi este necesară intervenţia echipelor Salvamont. Peste 100.000 de români au instalată aplicaţia Salvamont (disponibilă gratuit pe Android şi iOS), un ghid complet de informare şi orientare montană, care oferă, în acelaşi timp, şi opţiunea SOS – funcţionalitatea care le permite utilizatorilor să folosească un serviciu de localizare a poziţiei telefonului, prin intermediul căruia dispeceratul poate fi notificat în timp real cu privire la coordonatele acestora.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.