Ghid de investitii pe timp de criza

Postat la 06 octombrie 2009 495 afişări

Modul de a face bani si de a investi nu trebuie sa se aseze pe aceleasi fundamente (lacomie, profituri uriase, produse complicate si riscante, leverage) care au adus lumea financiara la cateva minute de un colaps. Altfel spus, jocul ramane acelasi, banii trebuie investiti, insa regulile se schimba. Care sunt cele mai bune investitii in acest moment?

Nascuta ca o criza a creditelor subprime, a americanilor supraindatoraui cu ipoteci riscante, actuala crizA financiara a luat proportiile unui cataclism mondial In mai putin de doi ani. Nimeni si nimic nu i-a scapat din cale: bursele internationale s-au prsbudit, pietele imobiliare au picat, bsncile de investitii au dispsrut Si, poate cel mai important, milioane de investitori au ramas cu buzunarele goale, fara economiile de-o viata.

Noile reguli ale jocului, noile strategii de investitii se nasc acum din cenusa celor vechi si iau tot mai mult in seama administrarea riscului si gradul de lichiditate al activelor. Mult timp de acum incolo, strategiile de investitii vor vorbi despre protectie si nu despre triplarea capitalului, produsele financiare vor deveni mai simple, increderea investitorilor sau a clientilor va fi un activ dificil de castigat de pietele financiare.

In anii de dinaintea crizei, diversificarea a fost folosita de investitori drept cea mai la indemana strategie de diminuare a riscului. Parabola cu "nu puneti toate ouale in acelasi cos" reprezenta cel mai bine beneficiile diversificarii, care proteja banii prin plasarea in mai multe categorii de active. Criza a pus sub semnul intrebarii si eficienta acestei strategii.

"Diversificarea, de exemplu, este considerata drept cel mai bun antidot al riscului, insa este doar un concept teoretic, pentru ca pe timp de criza toate actiunile scad, fiind corelate intre ele in proportie de 50%. Astfel ca un investitor se protejeaza prin diversificare doar atunci cand exista actiuni care nu scad, lucru care nu s-a intamplat anul trecut pe piata romaneasca", spune Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.

Cititi restul articolului in editia tiparita a BUSINESS Magazin.

Ghid de investitii in obligatiuni si titluri de stat

Ghid de investitii in aur

Ghid de investitii in fonduri de investitii

Ghid de investitii in marfuri

Ghid de investitii in valute

Ghid de investitii in imobiliare

Ghid de investitii in arta

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criza,
servicii financiare,
investitii,
ghid
/analize/servicii-financiare/ghid-de-investitii-pe-timp-de-criza-4961387
4961387
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.