Ghid de investitii in fonduri de investitii

Postat la 06 octombrie 2009 63 afişări

Plusuri: administrare profesionista, diversificare, lichiditate, potential ridicat de castig. Minusuri: risc ridicat, nu sunt garantate, costuri de administrare, subscriere si de retragere

In tarile dezvoltate, fondurile de investitii se bucura de o popularitate comparabila cu cea a actiunilor, pentru ca sunt plasamente relativ simple, nu necesita un grad ridicat de sofisticare si pregatire financiara, fiind preferate de investitorii care nu au prea mult timp si bani la dispozitie.

Principalul atu al fondurilor de investitii este ca un manager profesionist face toata treaba pentru investitor. Mai exact, administratorul de fond decide in ce, cand si cum investeste fondul. Al doilea mare atu este diversificarea. Un investitor de rand nu dispune intotdeauna de banii necesari pentru a cumpara actiuni la Petrom, BRD, Biofarm si Transgaz, dar poate obtine aceasta expunere ca actionar intr-un fond care investeste in aceste actiuni.

Cu toate acestea, avantajele aduse de fondurile de investitii nu sunt gratis: investitorul trebuie sa plateasca un comision de administrare, o taxa de sub-scriere atunci cand cumpara unitati si de retragere atunci cand vinde unitatile. In functie de investitiile pe care le fac, fondurile de investitii pot fi: monetare, de obligatiuni, diversificate, de actiuni. Dar sunt si fonduri cu grad ridicat de risc, precum fondurile de actiuni, sau cu grad scazut de risc, precum fondurile monetare.

Fondurile de investitii nu sunt insa ferite de fluctuatii si pot aduce profituri mai mici decat piata in ansamblu. Investitiile in fondurile de investitii nu sunt garantate, spre deosebire de banii din depozitele bancare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
servicii financiare,
investitii,
fonduri,
ghid
/analize/servicii-financiare/ghid-de-investitii-in-fonduri-de-investitii-4961486
4961486
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.