Care este compania din România care face miliarde din două dintre resursele de bază ale ţării: apa şi vântul. Aproape oricine din ţara noastră poate să deţină o părticică din această companie

Autor: Liviu Popescu Postat la 14 iunie 2023 2461 afişări

Orice investitor de la Bursa de Valori din Bucureşti poate ca din iulie 2023 să navigheze râuri îmblânzite de marile baraje ale României, să simtă forţa moriştelor celor mai voinice eoliene din Dobrogea, şi să fie acţionar la compania care administrează cea mai mare hidrocentrală din ţară - Porţile de Fier 1.

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România şi perla statului român, a anunţat oficial că în iulie va intra la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti după ce în perioada următoarea va derula o ofertă de vânzare de acţiuni. Prin această ofertă, Fondul Proprietatea – acţionar minoritar – va vinde din pachetul de 20% pe care îl are la compania de stat, într-o ofertă care poate ajunge chiar la 2 miliarde de euro, cea mai mare din istoria pieţei de capital din România. Statul român, care are 80% din companie, nu va vinde din acţiuni şi deci nu va încasa niciun ban. Pe de altă parte, Fondul Proprietatea va distribui sub formă de dividende banii pe care îi va încasa de pe urma celui mai mare IPO din România.

Chiar dacă pentru moment încă nu este publicat prospectul – care va conţine evaluarea companiei, tranşele pentru micii investitori, eventualul discount pentru retail, cât şi situaţiile financiare detaliate – sunt şanse mari ca Hidroelectrica să fie cea mai mare companie de la BVB. Iar asta pentru că prin evaluarea Fondului Proprietatea, Hidroelectrica are circa 54 mld. lei. Spre comparaţie, Bursa de Valori îi oferă Petrom o evaluare de 30 mld. lei, potrivit datelor BVB. În 2022 Hidroelectrica a avut un profit net de 4 mld. lei, aşadar raportat la evaluarea FP/KPMG multiplul de evaluare este de 11x. Totul va depinde de prospect – care este în analiză la Autoritatea de Supraveghere Financiară - iar ulterior, de investitorii  de la Bursa de Valori.

„Este un eveniment pozitiv de anvergură internaţională pentru economia României şi pentru piaţa noastră de capital”, spune Virgil Popescu, ministrul energiei, într-o discuţie cu Ziarul Financiar. „Sunt optimist în legătură cu această listare şi sunt convins că ea va fi de interes pentru investitori români şi internaţionali. Mă bucur că listarea se face pe durata mandatului meu de ministru, pentru că astfel fiecare român care va cumpăra acţiuni are şansa nu doar să deţină o parte din această companie deosebit de importantă şi de valoroasă, dar poate să aibă parte şi de un beneficiu financiar.” Un investitor cu Hidroelectrica în portofoliu va avea expunere în principal la sectorul de energie verde, prin producţia de energie din hidrocentrale, mai exact 182 de unităţi. De asemenea Hidroelectrica are şi un parc eolian.

Cu alte cuvinte, în perioada următoare un eveniment amânat mai mult de un deceniu va avea deznodământ: Hidroelectrica se pregăteşte ca din iulie 2023 să înceapă tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti. Discuţiile pentru listarea companiei au început în 2013 sub forma unei majorări de capital, dar schimbările de la Palatul Victoria, situaţia financiară a companiei şi mai apoi criza COVID, au amânat ceea ce ar putea fi cel mai mare IPO de la BVB. „Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creştere semnificativă şi de generare de profit pentru acţionari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile”, spune Bogdan Badea, directorul general al companiei. Ne aflăm într-o poziţie bună pentru a continua tendinţa de creştere, având o strategie clară, axată pe eficienţă operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii şi asigurarea rentabilităţii capitalului, toate acestea fiind susţinute de un mediu sectorial şi macroeconomic favorabil pe termen lung, adaugă el.

„Oferta Publică Iniţială propusă reprezintă un pas firesc şi entuziasmant în evoluţia noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti ne va ajuta să ne diversificăm baza de acţionari şi să ne dezvoltăm profilul internaţional”. Informaţii detaliate despre ofertă vor fi publicate după aprobarea prospectului. Nume grele lucrează la oferta de listare a Hidroelectrica, atât în birourile din Londra cât şi din Bucureşti. Citigroup Global Markets Europe, Erste Group AG, Jefferies şi Morgan Stanley Europe acţionează în calitate de coordonatori globali comuni în legătură cu Oferta. BCR, Barclays Bank Ireland, BofA Securities, UBS Europe, UniCredit Bank şi Wood & Company acţionează în calitate de deţinători comuni ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, BT Capital Partners şi Swiss Capital sunt manageri comuni principali. Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited este Consultantul Financiar al Fondul, iar STJ Advisors este Consultantul Financiar al Societăţii în legătură cu Oferta Publică Iniţială. Între 2018 şi 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată şi livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei). Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producţie).

Activele Societăţii reprezintă aproximativ 95% din capacitatea de producţie de energie hidroelectrică din România şi sunt distribuite strategic în opt sucursale (incluzând o sucursală în domeniul eolian), localizate în cele mai avantajoase amplasamente din România în ceea ce priveşte condiţiile hidrologice aferente şi conexiunile la infrastructura de reţea. „Hidroelectrica vizează o politică de plată a dividendelor de cel puţin 90%, echilibrând în acelaşi timp nevoile de capital ale afacerii pentru creşterea viitoare şi menţinându-se în cadrul obiectivului de îndatorare. Societatea are un istoric îndelungat de distribuire de dividende, în trecut fiind atinsă o rată de distribuire de dividende de peste 100%, cu tot cu dividendele speciale”, potrivit companiei. Pe 6 iunie 2023 Hidroelectrica a anunţat oficial intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti, printr-o ofertă de vânzare de acţiuni de până la 20% din pachetul Fondului Proprietatea. Hidroelectrica a încheiat primul trimestru (T1) din 2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în creştere cu 37% faţă de aceeaşi perioadă din 2022 în timp ce profitul net s-a majorat cu 34% la 1,74 mld. lei. Compania este evaluată la 54,3 mld. lei. Energia electrică vândută în T1/2023 a fost de 4,83 TWh, mai mare cu 44,7%, la un preţ mediu al energiei care a stagnat la 656 lei/MWh. În 2022 compania a avut afaceri de 9,22 mld. lei şi un profit net de 4,4 mld. lei. Datoriile erau de 2,6 mld. lei, iar numărul mediu de angajaţi de 3.388, potrivit platformei termene.ro.   

„Sunt optimist în legătură cu această listare şi sunt convins că ea va fi de interes pentru investitori români şi internaţionali. Mă bucur că listarea se face pe durata mandatului meu de ministru, pentru că astfel fiecare român care va cumpără acţiuni are şansa nu doar să deţină o parte din aceasta companie deosebit de importantă şi de valoroasă, dar poate să aibă parte şi de un beneficiu financiar.”

Virgil Popescu, ministrul energiei

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.