Reportaj: Planurile americanilor de la Emerson pentru a ajunge la investitii de 150 mil. dolari

Postat la 17 februarie 2009 50 afişări

La un an de la deschiderea fabricii Nokia de la Jucu, nicio alta inaugurare din cele anuntate nu a mai tulburat linistea din jurul Clujului. Doar in parcul Tetarom II americanii de la Emerson isi duc mai departe investitiile de 150 de milioane de dolari.

Cand au inceput investitia in parcul Tetarom II de langa Cluj, americanii de la Emerson au cumparat 11 hectare din suprafata totala a parcului industrial, de 12 hectare. Americanii au inceput constructia fabricii in octombrie 2006, iar un an mai tarziu au finalizat primele doua din cele cinci hale de productie care vor presupune o investitie de 150 de milioane de dolari.

De la punerea lor in functiune in 2008 si pana in prezent, la Emerson au fost angajate 370 de persoane pentru cele doua hale de productie, unde producatorul american fabrica regulatoare pentru gaze cu destinatie industriala si casnica si alternatoare electrice. Initial, compania si-a propus ca in fiecare an sa construiasca o noua unitate de productie, dar planurile au fost devansate, asa incat in august 2009 va fi deschisa si cea de-a treia, unde se vor produce echipamente electrice pentru medii periculoase si echipamente profesionale pentru constructii, si care va ridica numarul personalului la 500 de oameni.

“Lucrurile au mers mai repede dupa constructia primei fabrici, de aceea o deschidem pe cea de-a treia mai inainte decat ne propusesem”, spun reprezentantii companiei. Investitia in constructia unei unitati de productie se ridica la aproximativ patrucinci milioane de euro pentru o suprafata construita de 6.000 de metri patrati, dar nu cladirea in sine este relevanta pentru investitie, dupa cum subliniaza oficialii Emerson, ci valoarea echipamentelor.

De aceea, Calin Banciu, director general al Emerson Romania, se fereste de o cifra exacta a investitiilor facute pana in prezent in Romania: “Nu pot sa spun care ar fi investitia totala pentru ca Emerson are 60 de divizii si nu pot estima ce alte divizii vor veni aici si care va fi valoarea echipamentelor pe care le vor aduce”. Cea mai recenta divizie inaugurata este cea a fabricantului de scule Ridge Tool, care cuprinde o unitate de productie de 2.000 de metri patrati, un centru de training si suport tehnic si serviciu clienti, toate acestea in interiorul celei de-a doua hale de productie.

Pana in prezent, investitia pentru aceasta divizie a ajuns la jumatate de milion de dolari, careia i se vor adauga costurile cu echipamentele si utilajele de fabricatie. Fabrica Ridgid este primul centrul regional al diviziei din zona Europei Centrale si de Est, iar produsele care se fabrica aici sunt transportate in Belgia, acolo unde toata marfa din Europa se aduna pentru a fi mai apoi repartizata in functie de comenzi. “Noi nu vindem direct din Romania pentru ca ceea ce se produce aici intra in componenta unor echipamente mai complexe care sunt vandute peste tot in Europa si in Statele Unite ale Americii”, spune Calin Banciu, directorul general al Emerson Romania.

Pe plan local, Emerson are incheiat un “contract mare” cu complexul energetic de la Rovinari, despre care Banciu nu a oferit detalii. Singura cifra avansata de oficialii companiei este cea a investitiei totale, de 150 de milioane de dolari, suma care ar putea fi depasita, in functie de costurile cu dotarea fabricilor. Cheltuieli suplimentare ar mai putea aparea in cazul in care Consiliul Local va aproba vanzarea catre Emerson a unui hectar si jumatate pe care americanii s-au gandit sa construiasca o baza sportiva pentru angajati. In 2007, in urma respectarii contractului incheiat cu CJ Cluj, care preciza ca Emerson trebuie sa realizeze 15% din investitiile totale programate, concernul american a cumparat, cu 2 euro pe metrul patrat, cele 11 hectare pe care functioneaza.

Emerson este prezent pe piata locala din 2005, cu un birou de reprezentanta in Bucuresti. Din 2006, au inceput constructiile la proiectul primei hale de productie, care au fost finalizate in 2007. Oficialii Emerson nu au deocamdata nimic de declarat despre vreo modificare a planurilor initiale: “Suntem in grafic cu investitiile noastre si putem spune ca in prezent ele nu sunt afectate de criza financiara globala”, spune Calin Banciu, care tine sa precizeze ca investitiile americanilor la Cluj vor fi continuate si ca, pana in 2012, concernul va mai aduce in campusul clujean inca 10 sau 12 divizii.

Urmărește Business Magazin

/analize/industrie/reportaj-planurile-americanilor-de-la-emerson-pentru-a-ajunge-la-investitii-de-150-mil-dolari-3939340
3939340
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.