Fondul European de Apărare – oportunităţi şi provocări pentru România

Postat la 28 septembrie 2018 123 afişări

Deschiderea posibilităţii de finanţare a cercetării, dezvoltării şi achiziţiei de capabilităţi militare din fonduri UE reprezintă o schimbare majoră de paradigmă pentru integrarea europeană în domeniul apărării şi pentru industria europeană de profil.

Fondul European de Apărare – oportunităţi şi provocări pentru România

Iniţiativa lansată de Comisia Europeană în iunie 2017 este prima de acest tip din istoria Uniunii şi reprezintă cea mai consistentă măsură de cooperare destinată amplificării investiţiilor în ceea ce va reprezenta dimensiunea militară a „suveranităţii europene”.

 

Etapa actuală are ca obiectiv proiectarea şi testarea mecanismelor concrete de finanţare ale celor două „ferestre” deschise de Fondul european de apărare (EDF) pentru statele membre – cercetare şi capabilităţi. Pe fundamentul ce va fi astfel creat, inclusiv în timpul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, resursele alocate prin EDF vor atinge un nivel de cel puţin 13 miliarde euro pentru exerciţiul financiar viitor al UE (2021 - 2027). Perspectiva finanţării a condus deja la formarea de clustere între actori economici din diferite state europene, în scopul elaborării de proiecte colaborative, condiţie obligatorie pentru accesarea fondurilor.

 

Fără o tradiţie serioasă a colaborării şi mai ales a finanţării pe bază de competiţie, industria de apărare din România este puţin pregătită pentru abordarea propusă de EDF. În absenţa unei mobilizări rapide a instituţiilor guvernamentale şi actorilor industriali şi din domeniul cercetării, pentru corelarea imediată şi eficientă cu procesele aflate în derulare la nivel european, ţara noastră riscă să rateze oportunităţi importante generate de programul EDF.

 

Citiţi mai multe pe Monitorul Apărării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aparare,
fond,
romania,
reprezentare,
finantare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.