Cum să faci 200 de milioane de euro peste noapte

Autor: Razvan Muresan Postat la 13 decembrie 2011 307 afişări

Sute de milioane de euro pot dispărea peste noapte din industria farmaceutică. La un an de la cel mai răsunător faliment, banii n-au fost încă recuperaţi, iar suspiciunile sunt la tot pasul. În cine poţi să mai ai încredere?

"Sunt destule farmacii şi destui escroci care se joacă cu banii, dar sunt şi distribuitori care fac asta", spunea de curând Ovidiu Buluc, proprietarul distribuitorului Farmexim şi al lanţului de farmacii Help Net, referindu-se la insolvenţele concurenţilor săi din distribuţie, Montero şi, respectiv, Relad. Specialiştii din industrie chestionaţi de BUSINESS Magazin susţin că eventualele suspiciuni la adresa distribuitorilor pot fi alimentate de activele pe care în multe cazuri nu le deţin, de aceea, în situaţia păgubiţilor, vina le aparţine şi celor mai puţin atenţi la cei care le vindeau doctoriile.

De cealaltă parte, producătorii de medicamente susţin că încrederea şi analizele de bonitate se fac la nivelul fiecărei companii, însă riscuri există oricând. "Un faliment fraudulos ca cel de acum un an e puţin probabil, dat fiind că în acel caz a contribuit şi conjunctura favorabilă exitului", spune Dan Zaharescu, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). Practic, declanşarea procedurii de insolvenţă a grupului Relad, cu afaceri de peste 370 milioane de euro în 2009, venea în contextul creşterii termenelor de plată pentru medicamente compensate la 210 zile, al creşterii debitelor şi al virării unei sume consistente de bani de la stat către farmacii ca urmare a rectificării bugetare.

Potrivit oficialului ARPIM, până în prezent producătorii nu au recuperat niciun ban din cei circa 200 de milioane de euro pierduţi, însă între anumite limite marfa este asigurată. Pentru răscumpărarea poliţei e totuşi necesară o decizie definitivă a instanţei de judecată, deocamdată în curs de pronunţare."Este una dintre zonele de preocupare majoră atât a distribuitorilor, cât şi a producătorilor. Grija există pentru că am avut în distribuţie două falimente din primii zece jucători, din nefericire unul dintre ele răsunător, cu mulţi bani rămaşi în aer", susţine Robert Popescu, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Reţelelor de Farmacii din România şi CEO al A&D Pharma, care grupează distribuitorul Mediplus şi farmaciile Sensiblu.

Popescu spune că cele două insolvenţe, mai ales cea de la Relad, au ridicat nişte semnale de alarmă semnificative pentru producători şi, de atunci, fiecare încearcă să îşi securizeze cât mai bine expunerile. Problema e că securizarea expunerii pe o piaţă unde plăţile statului pentru medicamente compensate se fac la peste 300 de zile este un exerciţiu dificil. Farmaciile nu au cum să garanteze sumele, deci e practic exclus să vorbim despre posibilitatea de a genera resurse de garantare dinspre clientul final. Distribuitorii sunt şi ei într-o situaţie ingrată pentru că finanţează de asememea sistemul. Dacă producătorii de medicamente plătesc la circa 210 zile din termenul de plată, distribuitorii suportă alte circa 90 de zile.

La o piaţă de circa 1,5 miliarde de euro, cât reprezintă medicamentele pe bază de reţetă, o lună de zile înseamnă circa 120-130 de milioane de euro. Aşadar toate resursele, creditele disponibile de la bănci şi banii cash se duc către producătorii farma. "Expunerea totală a industriei pe piaţă e de circa 1,2-1,5 miliarde de euro, dat fiind că plăţile se fac după un an. De unde ar putea cineva să vină cu instrumente de garantare pentru 1,5 miliarde de euro?", se întreabă şeful A&D Pharma.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bani,
faliment,
industria farmaceutică
/analize/cum-sa-faci-200-de-milioane-de-euro-peste-noapte-9045030
9045030
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.