Cum au devenit alegerile politice steroizi pentru Wall Street?

Autor: Liviu Popescu Postat la 25 noiembrie 2023 103 afişări

Cum au devenit alegerile politice steroizi pentru Wall Street?

Din anii ‘50 încoace indicele bursier S&P500 a crescut în fiecare an când americanii şi-au votat preşedintele. De la Eisenhower la Reagan în anii ’80, la seniorul Bush şi până la victoria lui Obama, indicele a fost pe plus când s-au confruntat cei care să conduca puternica economie a SUA. Se va repeta şi în 2024?

2023 este an preelectoral pentru SUA, cea mai mare economie din lume şi cea care prin evoluţia Wall Street – acolo unde se tranzacţionează cele mai puternice şi mai mari companii la nivel mondial – dictează evoluţia pentru restul burselor, inclusiv la Bucureşti. Istoric, din 1950 încoace, în niciun an preelectoral S&P500 – indice bursier american care reflectă evoluţia a 500 de companii, precum giganţi ca Microsoft, Apple, Adobe, Chevron, McDonald’s, Oracle – nu a fost pe minus. De exemplu în 2019, precedentul an preelectoral, S&P500 a urcat cu 29%, arată datele agregate dintr-o analiză a companiei Carson. Iar istoria pare că se repetă şi în 2023 în contextul unui randament de 17% până acum în 2023 şi cu un ritm de creştere a inflaţiei care dă înapoi, indicele are şanse mari să închidă pe plus anul. Până aici nicio surpriză. Însă cum ar putea arăta 2024 – an de alegeri - pe baza datelor ultimilor 70 de ani? În anul alegerilor – ca de exemplu 2020 pentru duelul între Biden şi Trump – S&P500 a urcat cu 16,3% la finalul unui an în care Biden a câştigat alegerile. În 2012 – la al doilea mandat al lui Obama – cu 13,4%. În 2004 când George W. Bush l-a bătut pe John Kerry – cu 9%. Creşterile sunt pe linie, de la 1,4% la 25,8%, arată datele din analiza Carson. „Corelaţia este interesantă, dar statistica nu înseamnă predestinare”, spune Claudiu Cazacu, analist la XTB România. „Sunt elemente complexe, de natură economică şi geopolitică, care acţionează anul acesta şi probabil şi în următorul, diferite de tiparele clasice”.

Inflaţia este o problemă mai serioasă decât în ultimele peste trei decenii, iar tensiunile internaţionale sunt ridicate, adaugă el. „Totuşi, anul electoral ar putea avea un efect atât asupra abordării decidenţilor din SUA, cât şi asupra percepţiei investitorilor - oferind perioade favorabile investitorilor, însă aceasta nu asigură o performanţă net favorabilă în privinţa întregului an. Dacă am înregistra, însă, corecţii spre sfârşitul anului, ar fi mai uşor de înregistrat un an cu plus, iar statistica ar fi salvată, totuşi investitorii vor continua să privească la randamentele adunate pe perioade mai lungi.” Analiza Carson este intitulată „De ce credem că piaţa bull market ar trebui să continue în 2024” şi face referire la 2023 că a fost un an diferit de oricare altul. Dar toţi anii sunt diferiţi de ceilalţi ani. „De la faptul că toată lumea se aştepta la începutul anului la o recesiune şi la o continuare a pieţei bear, la criza bancară regională din martie, la una dintre cele mai bune prime jumătăţi de an pentru acţiuni, la un al treilea trimestru sezonier dificil, la războiul teribil din Orientul Mijlociu, la retrogradarea de la sfârşitul lunii octombrie şi la revenirea de la sfârşitul anului. Da, am adăugat această ultimă predicţie înainte de vreme, dar suntem încrezători că vom asista la o urmărire în noul an.” Ce va contribui la creşterea acţiunilor şi, probabil, la noi maxime istorice în prima jumătate a anului viitor? în cele din urmă, este vorba de câştiguri, notează ei. „Am văzut că analiştii continuă să facă estimări mult prea mici, iar această tendinţă probabil că va continua. în al treilea trimestru se aştepta ca veniturile să scadă uşor, iar acum se aşteaptă ca veniturile S&P 500 să crească cu aproape 6 procente. Privind în perspectivă, companiile din S&P 500 se aşteaptă acum să înregistreze profituri record în următoarele 12 luni. ştiţi ce tinde să se întâmple atunci când profiturile ating un nivel record? Acţiunile tind să le urmeze, lucru pe care ne aşteptăm să îl vedem în 2024.”


„Totuşi, anul electoral ar putea avea un efect atât asupra abordării decidenţilor din SUA, cât şi asupra percepţiei investitorilor - oferind perioade favorabile investitorilor, însă aceasta nu asigură o performanţă net favorabilă în privinţa întregului an. Dacă am înregistra, însă, corecţii spre sfârşitul anului, ar fi mai uşor de înregistrat un an cu plus, iar statistica ar fi salvată, totuşi investitorii vor continua sîprivească la randamentele adunate pe perioade mai lungi.“ - Claudiu Cazacu, analist la XTB România

Şi aici lucrurile devin interesante. Ştiaţi că, în cazul unui preşedinte aflat la primul mandat, randamentele au fost slabe la început, în special în timpul unui an de mijloc de mandat, apoi au devenit mult mai bune în timpul anului preelectoral şi electoral? „Până în prezent, lucrurile s-au desfăşurat destul de bine, cu un an intermediar foarte slab şi un an preelectoral solid. De ce se întâmplă acest lucru? Ar putea fi la fel de simplu ca atunci când un preşedinte este în curs de realegere, există anumite pârghii pe care le poate acţiona pentru ca economia şi, prin urmare, acţiunile să fie într-o dispoziţie mai bună.

De fapt, anii 2000 şi 2008 au fost ani oribili pentru acţiuni, dar aceştia au fost preşedinţi care nu au avut succes în an electoral.” O analiză mai amănunţită a datelor a evidenţiat o evoluţie foarte interesantă, şi anume că preţurile acţiunilor au fost mai mari în timpul unui an electoral al unui nou preşedinte, începând cu ultimii 10 preşedinţi. Nici măcar anul preelectoral puternic din punct de vedere istoric nu poate spune asta. Mai mare în ultimele 10 ori şi până la 12,2% în medie nu este ceva de ignorat şi care este în concordanţă cu un potenţial randament scăzut de două cifre în 2024. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.