Foamete? Care foamete?

Autor: Ioana Mihai Postat la 16 februarie 2011 77 afişări

Recolta mondiala ar trebui sa fie mai buna decat cea din anul trecut, asa incat temerile privind o criza alimentara si o spirala a preturilor agricole nu se justifica, spune Martin Schuldt, seful Cargill Romania, unul dintre cei mai mari comercianti de cereale. Cat priveste Romania, capacitatea de a creste productia agricola este semnificativa, iar exporturile au urcat anul trecut cu 30%.

De la etajul al saptelea al cladirii de birouri Baneasa Business Center, de la marginea Capitalei, scenariul unei crize alimentare mondiale pare improbabil. Vazuta din sediul general al companiei Cargill Romania, filiala locala a unuia dintre cei mai mari comercianti de cereale la nivel mondial, si agricultura romaneasca are o imagine cat se poate de promitatoare.

Locul 12 mondial pe care il ocupa tara noastra intr-un clasament mai vechi al Nomura cu tarile cele mai vulnerabile la fluctuatiile in pretul mondial al alimentelor este "nedrept si nemeritat; dimpotriva, Romania are destule calorii si are statut de exportator", considera directorul general al Cargill Romania, Martin Schuldt. Studiul, realizat pe datele din 2008 de banca de investitii Nomura, insa mediatizat abia de curand la noi, avea in vedere ca indicatori PIB pe cap de locuitor, ponderea alimentelor in totalul cheltuielilor (indicand ca 70% din veniturile romanilor erau cheltuite pentru bunuri de larg consum) si exporturile nete de produse agricole. Riscant, daca e sa luam in calcul o crestere accelerata a preturilor la alimente, in cazul unei crize alimentare. Insa niciun indiciu nu confirma un astfel de scenariu.

Preturile la cereale au crescut foarte mult pe parcursul ultimului an, graul ajungand la bursele internationale la preturi de aproape doua ori mai mari decat in 2009. Cu toate acestea, "stocurile de cereale la nivel international sunt suficiente pentru consum, singura problema este distributia lor", constata evidenta Schuldt, care a preluat fraiele companiei in urma cu cateva luni. Despre preturile cerealelor din a doua jumatate a acestui an reprezentantii companiei nu au facut estimari, precizand ca recoltele depind in mare masura de vreme, iar in emisfera nordica nici macar n-au incoltit plantele.

Insa, in conditii meteo normale, recolta ar trebui sa fie mai buna decat cea din anul trecut. Prin urmare, balanta ar inclina mai degraba catre o scadere - sau cel putin o stagnare - a preturilor cerealelor. La evolutia abrupta a preturilor, care cresteau cu doi dolari pe ora, au contribuit laolalta seceta de anul trecut care a afectat mai multe tari, speculatiile fondurilor de investitii, cresterea productiei de combustibili verzi si schimbarea obiceiurilor de consum. In China, spre exemplu, creste consumul de carne si, direct proportional, nevoia de furaje. Deci de cereale.

In Romania, marii comercianti de cereale, ca Alfred Toepfer Intl, Bunge, Cargill, Nidera si Glencore, au deopotriva si ghimpi in coaste, dar si teren de cucerit. Pe lista de probleme se inscrie TVA nerambursata - in jur de 300 de milioane de euro pentru toti comerciantii, conform estimarilor Asociatiei Comerciantilor de Produse Agricole. Legat strans de TVA este si nivelul pietei negre a cerealelor. Comertul la negru sau "agricultura de sant", cum mai este numit, reprezinta intre 40 si 50% din valoarea productiei agricole comercializate, potrivit unor estimari. "Impozitarea inversa, aplicata doar la sursa, adica la fermier, va avea un efect drastic: piata neagra va ajunge la zero", declara optimist directorul general al Cargill. Comentariul se refera la decizia recenta a Ministerului de Finante, care a decis impozitarea comertului cu grane doar la fermier. Pe acelasi palier de minusuri se plaseaza si faptul ca nici macar jumatate dintre fermieri nu-si respecta contractele prin care vand recoltele.

Pe de alta parte insa, tara promite mult - atat pentru ca productivitatea la hectar este scazuta, cat si pentru ca nu sunt cultivate toate suprafetele de teren agricol. Desi Romania are o suprafata de teren agricol de 14,7 milioane de hectare, mai putin de jumatate din aceasta (6,91 milioane de hectare) este lucrata.


Go4it.ro transmite LIVE de la cel mai mare targ de telefonie mobila din lume.

Galaxy Tab 10.1, Galaxy S II si LG Optimus 3D par sa fie vedetele.

Vezi toate noutatile >>

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/agricultura/foamete-care-foamete-7977394
7977394
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.