Zece companii din industrie cu peste 100 de angajaţi fiecare şi-au dublat cifra de afaceri în ultimul an. Cum se vede pandemia în cifrele fabricilor din România?

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 28 decembrie 2022 52 afişări

Zece companii din industrie cu peste 100 de angajaţi fiecare şi-au dublat cifra de afaceri în ultimul an. Cum se vede pandemia în cifrele fabricilor din România?

Nimic nu reflectă mai bine dinamica vremurilor decât cifrele din economie şi evoluţia lor, iar rezultatele financiare ale companiilor de anul trecut aduc în faţă exact realitatea. Aşa se face că, după ce ritmul de creştere din 2020 pusese pe primul loc în industria prelucrătoare o companie cu activitate în producţia de măşti sanitare, anul imediat următor a propulsat la vârf un producător de căşti, unul dintre echipamentele frecvent folosite de corporatiştii „convertiţi” la munca de acasă.

Cu o creştere de peste 20 de ori a cifrei de afaceri în 2021 faţă de 2020, poziţia de lider este adjudecată de Sennheiser International Manufacturing – Sucursala Braşov, prin care este operată fabrica de căşti a grupului german Sennheiser. Grupul este specializat în producţia de echipamente audio şi este activ în România printr-o unitate de producţie situată la Ghimbav, în judeţul Braşov. Activitatea fabricii din Braşov se axează pe producţia echipamentelor din portofoliul profesional Sennheiser, microfoane wireless (evolution wireless G4, XS Wireless Digital) şi căşti profesionale (HD 25, HD 280, HD 300 Pro). Grupul german Sennheiser a deschis în noiembrie 2018 în România fabrica în care asamblează căşti audio, aceasta fiind, la acel moment, una dintre cele patru unităţi de producţie ale germanilor în lume.

În primăvara acestui an, reprezentanţii Sennheiser au anunţat că îşi extind fabricile din Germania şi România în decurs de câteva luni. În prezent, fabrica funcţionează la capacitate maximă, numărând aproximativ 150 de angajaţi. În ultimii ani, businessul a înregistrat creşteri semnificative, motiv pentru care Sennheiser a decis să extindă suprafaţa fabricii de la nivelul actual de 3.300 de metri pătraţi, la aproximativ 10.000 de metri pătraţi până la începutul anului 2023. De asemenea, dezvoltarea businessului va fi însoţită şi de o creştere substanţială a personalului, iar Sennheiser preconizează că noua clădire va fi la capacitate maximă până în 2027.

Companiile care alternează la vârful industriei prelucrătoare sunt o oglindire a traseului pe care îl urmează economia, ceea ce explică de ce, în clasamentul din 2021, primul loc era ocupat de Techtex, producător de măşti sanitare, în vreme ce anul acesta aceeaşi poziţie îi revine firmei Sennheiser International Manufacturing, cu activitate în producţia de căşti şi sisteme audio. În 2020, Techtex, firmă din grupul Taparo, a devenit un nume important pe piaţa echipamentelor sanitare, într-un context deosebit de dificil generat de pandemia de Covid-19, propulsând businessul la vârf, după o creştere de peste patru ori a cifrei de afaceri într-un singur an. Tranziţia de la un ritm de lucru bazat pe mersul la birou la unul în care conceptul „work from home” sau munca în regim hibrid sunt la putere, a venit cu un vârf de cerere pentru echipamentele electronice, ajutătoare în procesul de desfăşurare a activităţilor de acasă.

Şi ocupantul celei de-a doua poziţii în topul de anul trecut, Matei Conf, este un business activ tot în producţia de echipamente de protecţie, din nou susţinut de cererea ridicată din pandemie. Odată cu temperarea situaţiei sanitare, în ediţia din acest an, compania nu şi-a mai făcut loc nici măcar între primii 300 de jucători din industria prelucrătoare ca dinamică a cifrei de afaceri.

Locul al doilea ca dinamică îi revine companiei Nitramonia BC, deţinute de omul de afaceri Eusebiu Guţu, cel care este şi acţionarul majoritar al producătorului de panificaţie Pambac Bacău. Nitramonia BC este denumirea actuală a companiei Popasul Trebeş, prin care Eusebiu Guţu a cumpărat, în primăvara anului 2021, combinatul Chemgas din Slobozia, deţinut de firma Chemgas Holding, aflată în lichidare. După preluare, Eusebiu Guţu a anunţat că are în plan investiţii de 30 milioane euro în următorii cinci ani pentru combinatul chimic, scop pentru care erau luate în considerare fonduri guvernamentale şi europene. De altfel, anul trecut, Eusebiu Guţu a anunţat că are în plan schimbarea direcţiei de business pentru Popasul Trebeş, astfel încât să se concentreze mai mult pe partea de producţie de îngrăşăminte, activitatea companiei fiind anterior concentrată pe comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat. Eforturile făcute în acest sens se văd în cifra de afaceri, care a crescut anul trecut de peste trei ori faţă de 2020.

Motexco, ocupantul locului al treilea în clasament, este un business fondat în 1998, cu activitate în producţia de ţesături, echipamente de lucru şi de protecţie şi articole militare. Deşi anul trecut, regiunea nu se afla încă sub auspiciile întunecate ale războiului militar, ascensiunea acestui business într-un context în care cererea de echipamente militare a crescut este un subiect de urmărit şi în clasamentele viitoare, sintetizând practic tranziţia de la războiul cu pandemia din 2020 la un război militar în toată regula, doi ani mai târziu. Motexco a furnizat până acum, potrivit informaţiilor de pe propriul site de prezentare, echipamente militare pentru armatele din Belgia, Olanda, Franţa şi Italia, dar şi pentru armata română. SMURD şi serviciile judeţene de ambulanţă sunt doar câteva exemple din rândul clienţilor Motexco pe piaţa locală.

În topul celor mai dinamice companii din industria prelucrătoare şi-au mai făcut loc anul acesta nume precum TLC Shutters (producător de jaluzele pentru ferestre), Teconnex Europe (producător de soluţii de prindere), Zauner (instalaţii industriale), Sport Mechanical Workshop (fabrică de biciclete din Timişoara), Erdemir (producător de oţel), Mont Blanc Industri (echipamente pentru maşini), Global Design (mobilier), Coni-Trans ExportPackaging (ambalaje din lemn) şi A-E Electronics (subansamble electronice), alături de câteva companii din construcţii.

Într-o economie în care industria auto cântăreşte cel mai mult, generând afaceri de 28 de miliarde de euro în 2021 şi angajând 230.000 de oameni direct şi aproape un milion indirect, topul celor mai dinamice companii din industria prelucrătoare din punctul de vedere al cifrei de afaceri nu cuprinde decât două companii de profil în cazul cărora se văd salturi mari de la un an la altul. Doar compania Teconnex Europe precizează, pe site-ul grupului, că, printre soluţiile pe care le produce, se numără şi unele destinate industriei auto, iar Mont Blanc Industri produce, la rândul său, echipamente destinate maşinilor. Prin comparaţie, sectorul producţiei de materiale de construcţii are cinci jucători prezenţi în clasament.

Cum s-a realizat clasamentul

Principalul criteriu de selecţie al firmelor a fost rata de creştere a cifrei de afaceri din 2021 faţă de 2020. Rata de creştere a cifrei de afaceri a fost un prim criteriu de selecţie, însă ZF a eliminat din analiză firmele cu 0 angajaţi, firmele cu pierderi în 2021, firmele în insolvenţă sau faliment, intrate în aceste proceduri inclusiv în 2022.

În funcţie de sector, companiile analizate îndeplinesc cumulat şi alte criterii: nu se află în prezent în insolvenţă, au avut creştere a cifrei de afaceri şi în 2020 faţă de 2019, au avut profit în 2021, au avut  - în funcţie de sector – un număr mediu de cel puţin 100 de angajaţi în 2021 – şi tot în funcţie de sector cifra de afaceri a fost peste pragul de 50 sau 100 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.