Vacanţa în străinătate începe cu testarea. Un milion de lei, media zilnică a testelor rapide. Testele antigen rapide, acceptate pentru călătoriile în afara ţării, ridică afacerile laboratoarelor private. „Cererea pentru teste antigen a crescut cu 400% în iunie“

Autor: Georgiana Mihalache, Miruna Diaconu Postat la 27 iunie 2021 104 afişări

Cererea pentru testele antigen rapide a explodat odată cu anunţurile mai multor ţări preferate de români ca destinaţii de vacanţă că acceptă şi această modalitate de testare pentru cei care le trec graniţa.

Vacanţa în străinătate începe cu testarea. Un milion de lei, media zilnică a testelor rapide. Testele antigen rapide, acceptate pentru călătoriile în afara ţării, ridică afacerile laboratoarelor private. „Cererea pentru teste antigen a crescut cu 400% în iunie“

Media zilnică a crescut de la 11.000 de teste rapide la început de iunie la peste 14.000 de teste zilnic în ultima săptămână Mai multe ţări permit intrarea pe teritoriul lor a turiştilor şi pe baza unui test antigen rapid cu valabilitate de cel mult 48 de ore de la data prelevării. Un test antigen rapid costă 70-75 lei, din datele ZF colectate de la cele mai mari reţele de laboratoare şi centre de recoltare, astfel că media zilnică a încasărilor din aceste teste este de un milion de lei.

Cererea pentru testele antigen rapide a explodat odată cu anunţurile mai multor ţări preferate de români ca destinaţii de vacanţă că acceptă şi această modalitate de testare pentru cei care le trec graniţa. Astfel, jucătorii din industria laboratoarelor au intrat şi pe această nişă de piaţă, care le aduce peste 70 lei per test, în medie.

În total, s-au făcut 1,4 milioane de teste rapide antigen în România, dintre care 16% s-au făcut doar în luna iunie anul acesta, din calculele făcute de ZF pe baza datelor publice. Astfel, din datele oferite zilnic de autorităţi, analizate de ZF, dacă la începutul lunii iunie recordul de teste antigenice realizate în 24 de ore nu trecea de 11.000 de probe zilnic, în ultima săptămână s-au făcut şi 14.000 teste pe zi. La o medie de 14.000 de teste zilnic şi 70-75 de lei/test, costul zilnic este de un milion de lei.

Testele antigen rapide au început să fie incluse în protocolul de raportare din ianuarie 2021.

„De la 1 iunie, odată cu relaxarea măsurilor, cererea pentru teste antigen a crescut cu 400% faţă de lunile anterioare“, a spus pentru ZF Mihail Lala, managerul clinicii medicale private OK Medical. Clinica OK Medical nu este acreditată de Ministerul Sănătăţii pentru a realiza aceste teste, însă colaborează cu alte laboratoare medicale pentru a trimite probele de la pacienţi.

Un test rapid antigen la Clinica OK Medical costă 72 de lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Clinica Sante, una dintre cele mai extinse reţele de laboratoare din ţară, realizează atât teste PCR, cât şi teste antigen rapide pentru a diagnostica infecţia cu COVID-19. „Oferim rezultatul pe mail, sunt toate informaţiile acolo, putem oferi rezultatul şi în limba engleză. Testul PCR costă 230 lei, iar testul antigen rapid costă 78 de lei“, potrivit răspunsului din call centerul Clinicii Sante.

În general, laboratoarele se folosesc de infrastructura şi organizarea deja existentă pentru testele PCR, care au reprezentat la începutul pandemiei singura modalitate acceptată de diagnosticare a noului coronavirus. Este şi cazul laboratoarelor şi a centrelor Synevo, cel mai mare jucător din piaţa de profil, care urmează în scurt timp să lanseze şi teste antigen rapide.

„În acest moment nu facem teste rapide, însă ne adaptăm la schimbările din piaţă legate de călătoriile în afara ţării şi urmează în scurt timp, în câteva zile, să introducem testarea rapidă. Primul motiv pentru care am dorit să introducem acest serviciu de testare rapidă a fost legat de întrebările şi solicitările pacienţilor, am încercat să adaptăm oferta de servicii la nevoile pacienţilor“, potrivit răspunsului lui Laurenţiu Luca, directorul general al Synevo România.

În total, vor fi 95 de centre în 45 de oraşe în care Synevo va realiza aceste teste rapide, pe bază de programare, care coincid cu unităţile unde recoltează şi PCR.

Laboratoarele private le-au depăşit ca număr pe cele aflate în subordinea statului, fiind 2.175 de unităţi de diagnostic private în 2019, faţă de 2.171 în curtea statului, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Pe fondul lipsei investiţiilor din partea sectorului public în noi laboratoare medicale, operatorii privaţi au deschis noi centre şi continuă extinderea.

Diferenţa dintre testele făcute acasă şi cele în laborator

Un test rapid costă în jur de 25-30 lei în farmacii. Totuşi, recomandarea este ca această testare să fie făcută de personal medical pentru o acurateţe mai mare a procesului de recoltare. Testul se recoltează din nas, similar cu cel PCR, însă rezultatul vine în 15 minute.

Totuşi, problema în cazul testelor făcute acasă ţine de lipsa raportării, specialiştii din domeniu atrăgând atenţia că şi în unele cazuri în care testul a ieşit pozitiv nu a fost raportat rezultatul pentru ca persoana să intre în carantină.

Testul rapid realizat în laboratoare sau în spitale este raportat la Direcţia de Sănătate Publică, indiferent de rezultat. În plus, laboratoarele private oferă pe mail proba testării alături de rezultat, document pe baza căruia oamenii pot călători în ţările în care se permite intrarea turiştilor cu test rapid. Printre acestea se numără Grecia, Turcia, Italia, Ungaria, Austria.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.