UniCredit anunţă sfârşitul petrecerii în România

Autor: Ştefan Stan Postat la 22 noiembrie 2016 1243 afişări

UniCredit anunţă sfârşitul petrecerii în România

Economia românească a crescut cu 4,4%  în T3 faţă de anul trecut, însă faţă de T2, economia a crescut cu numai 0,6% ajustat sezonier. Evoluţia economiei a fost în T3 mult mai modestă decât ritmul anterior din primele două trimestre din 2016, de 1,5%. Deşi împărţirea pe sectoare nu este încă disponibilă, datele indică faptul că ne îndreptăm spre o scădere a creşterii economice, potrivit UniCredit.

Vânzările din retail au crescut cu 11,4% de la an la an în T3, faţă de 17,1% în T2. După o creştere de două cifre care a început în august 2015, anul acesta a dus la o încetinire şi a dus la o creştere de sub 10% în septembrie, în condiţiile în care stimulii pentru consum şi-au pierdut din impuls.

Producţia industrială s-a temperat la 1,6% de la an la an în T3, faţă de o creştere de 2% yoy în T2, pe fondul declinului comerţului la nivel global.

Activitatea din construcţii a revenit în teritoriu negativ, la -1,7% de la an la an în T3, faţă de +7,7% în T2, în condiţiile în care ingineria civilă a fost afectată de scăderea cheltuielilor guvernamentale, în ciuda revenirii sectorului rezidenţial, pe fondul programului ”Prima Casă”.

Consumul privat şi vânzările din retail vor continua să încetinească, în timp ce activitatea industrială va rămâne scăzută pe fondul cererii externe scăzute. Investiţiile publice ar putea creşte. Creşterea economică în 2017 cel mai probabil va încetini la 3,4%, avertizează UniCredit.  

Absorbţia de fonduri europene a totalizat 3,6 miliarde de euro la finalul lunii septembrie, o creştere cu 23% faţă de anul precedent, iar suma totală aşteptată anul acesta este de 6,5 miliarde de euro, ceea ce indică o potenţială creştere pe final de an.

Săptămâna trecută, pieţele au continuat să tranzacţioneze şi au răspuns alegerii lui Trump şi discursului său de victorie.  Unul dintre efectele alegerii lui Donald Trump este că pieţele se aşteaptă ca BCE să renunţe la măsurile de stimulare a economiei mai rapid decât era anticipat. Ajustările de preţuri de până acum se bazează pe speculaţie, fără să aibă elemente concrete care să arate direcţia politicilor economice. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
economie,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.