Un alt fel de sharing

Autor: Ioana Matei Postat la 01 iulie 2023 166 afişări

Pe un model de business similar celui în care funcţionează trotinetele de închiriat din oraşe, armeanul Edgar Isaakyan şi-a propus să dezvolte un sistem de închiriere de baterii pentru gadgeturi. El vrea ca acestea să poată fi găsite peste tot – mai întâi în România, ulterior în toată Europa şi, apoi, chiar şi în Statele Unite. Unde a ajuns până acum?

Staţiile de închiriere sunt răspândite în diverse locuri, indiferent că vorbim despre universităţi, spitale, puburi, malluri, mai ales HoReCa. Prin intermediul unei aplicaţii mobile, aşa cum se întâmplă şi în cazul trotinetelor, utilizatorii vor avea o hartă cu locurile unde pot fi găsite sau lăsate bateriile externe”, descrie Edgar Isaakyan, CEO al Mr. Charge, felul în care funcţionează serviciul lansat în România în decembrie 2022 şi pentru care are ambiţii mari pentru perioada următoare.

În România ajunseseră la momentul interviului la aproximativ 300 de astfel de unităţi; Isaakyan previzionează ca în 3-4,  luni, să ajungă la 800 de unităţi, iar în trei ani, la 3.000. Recent, au lansat serviciul în Grecia, acesta este prezent deja în Cipru prin intermediul unui francizor, iar ambiţiile fondatorului sunt să împânzească toată Europa, ulterior şi Statele Unite. „Businessul acesta a pornit în China în 2010, iar acum este o piaţă fabuloasă acolo şi a început să se dezvolte şi în alte ţări din Asia.

Ideea iniţială exista însă de mai demult în Elveţia, unde oamenii puteau închiria astfel de baterii de la diverse chioşcuri. În vremurile acestea, în care creşte numărul de dispozitive digitale folosite, avem încredere că este un proiect cu potenţial de dezvoltare – mai ales că am primit feedback pozitiv de la competitori care dezvoltă acelaşi lucru în Italia, de pildă.” Atât software-ul, cât şi hardware-ul necesar infrastructurii acestui serviciu au fost dezvoltate de ei – (au atât o echipă in-house, formată din circa 20 de persoane) şi muncesc şi pe bază de colaborări: „Am studiat competitorii, detaliile, a durat peste un an şi jumătate să dezvoltăm proiectul de la A la Z. Sunt aplicaţii native şi ne place foarte mult ce avem”, povesteşte  Edgar Isaakyan.

Cum se monetizează acest business? „În locaţii instalăm staţiile de unde pot fi închiriate bateriile gratuit, iar utilizatorul final îşi creează un cont. Preţul închirierii este de 3 lei/oră în România, cu excepţia facultăţilor, unde acesta este mai scăzut, de 2,5 lei/oră; preţul pentru o zi este de 7 lei.  În ţările din afara României, o oră de închiriere costă 2 euro, iar 5 euro este costul închirierii pentru o zi întreagă.” În prezent, valoarea investiţiei în business a ajuns la aproximativ 1 milion de euro, reprezentată de fonduri proprii ale antreprenorului şi partenerilor săi – el spune însă că sunt în discuţii cu fonduri de investiţii pentru accesarea de finanţare în vederea expansiunii.

Edgar Isaakyan menţionează şi că acesta este un business prietenos cu mediul: „Avem cu toţii acasă o pungă de cabluri de care nu avem nevoie, acestea au un impact negativ asupra mediului. Powerbankurile noastre sunt compatibile cu toate tipurile de dispozitive, în plus, bateria este reciclabilă”.

Ambiţiile antreprenorului sunt mari şi vizează o expansiune masivă: „Vrem să ajungem în cât mai multe ţări – să fim lideri în Europa şi să ajungem şi în Statele Unite – atât prin operare personală, cât şi în regim de francize, ne propunem să ajungem la peste 60.000 de unităţi şi la finanţări de 60 de milioane de euro”.

Născut în Erevan, de origine armenească, acesta nu este primul pariu antreprenorial al lui  Edgar Isaakyan: a venit în România din 2010 şi s-a implicat în mai multe businessuri, dintre care cel mai important este Market Aroma, axat pe furnizarea de servicii de aromatizare pentru magazine, HoReCa, birouri, clinici. „Este un business B2B şi suntem lideri de piaţă în România, avem peste 2.000 de clienţi şi o echipă destul de mare, 20 de oameni.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.