Un ac pentru umflatura pietei

Postat la 06 iunie 2006 8 afişări

Banca centrala si-a lamurit inca o data, saptamana trecuta, punctul de vedere in privinta intentiilor sale referitoare la o piata a creditului privat care continua sa creasca sustinut.

Banca centrala si-a lamurit inca o data, saptamana trecuta, punctul de vedere in privinta intentiilor sale referitoare la o piata a creditului privat care continua sa creasca sustinut. Viceguvernatorul Florin Georgescu a prezentat arsenalul cu care BNR vrea sa franeze indatorarea exagerata a populatiei, pornind de la rata dobanzii (arma folosita deja si lasata deocamdata deoparte cel putin pentru urmatoarele luni) si continuand cu masurile administrative vizand bancile, de la ridicarea pragului pentru rezervele minime obligatorii si pana la restrictii directe la acordarea creditelor.

 

Precizarile lui Georgescu au fost interpretate drept o pregatire a terenului pentru o noua inasprire a conditiilor de creditare, de data aceasta orientata pe imprumuturile ipotecare, dupa ce guvernatorul Isarescu si economistul-sef Valentin Lazea avertizasera ca preturile pe piata imobiliara din Romania se umfla artificial in perspectiva aderarii la UE si ca exista riscul unei prabusiri periculoase a pietei. Bancherii, in frunte cu Radu Ghetea de la Asociatia Romana Bancilor, au reactionat previzibil, afirmand ca e normal ca piata imobiliara sa creasca acum pe credit si ca nu e nevoie de restrictii noi, atata vreme cat si asa conditiile de creditare sunt aspre. A existat si interpretarea ca oficialii BNR n-au facut decat sa duca mai departe o discutie pur teoretica despre supraevaluarea activelor imobiliare in Europa, in SUA sau in Japonia.

 

Care e adevarul? Desi acelasi Florin Georgescu a tinut sa linisteasca spiritele, afirmand ca nu e treaba BNR sa reglementeze piata imobiliara, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu, le-a nelinistit la loc, avansand posibilitatea ca garantarea unui credit cu imobile sa fie ingradita (bancile sa ceara, de pilda, ipotecarea a doua proprietati in loc de una sau poate un avans mai mare). Cea mai interesanta afirmatie a lui Vasilescu priveste insa ideea ca BNR sa ia masuri care sa duca la "o evaluare corecta" a ipotecilor, astfel incat acestea sa fie inscrise la pretul normal, "nu la cel umflat de piata". Mai ramane ca banca centrala sa si explice cum anume va face asta, atata vreme cat functionarea oricarei piete si formarea preturilor inseamna exact umflarea si dezumflarea in functie de jocul cererii si al ofertei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/un-ac-pentru-umflatura-pietei-2511333
2511333
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.