TRANZACTII: Petrom-OMV si-a luat bilet dus pina in Rusia, via Cipru

Postat la 02 octombrie 2006 1 afişăre

La prima vedere, Petrom a cumparat saptamana trecuta posibilitatea de extrage din Rusia o cantitate de petrol egala cu putin peste 1% din ce are si poate extrage din Romania. In fapt insa, campurile petrolifere din Urali reprezinta biletul sau de intrare in Rusia.

La prima vedere, Petrom a cumparat saptamana trecuta posibilitatea de extrage din Rusia o cantitate de petrol egala cu putin peste 1% din ce are si poate extrage din Romania. In fapt insa, campurile petrolifere din Urali reprezinta biletul sau de intrare in Rusia.

 

Un asemenea bilet asteapta sa cumpere de ceva vreme si Rompetrol, al carui nou director de operatiuni declara recent ca grupul are un buget de 400 mil. USD pentru sectorul upstream si ca acest buget va suporta si o achizitie in Rusia, care nu poate fi evitata. Pana atunci insa, inaintea lor vor incepe sa extraga din Rusia cei de la Petrom-OMV: achizitia semnata de Petrom pe 25 septembrie presupune preluarea a trei sferturi (74,9%) dintr-o companie inregistrata in Cipru, care detine sase companii rusesti cu perimetre de explorare in aceasta tara. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica, insa analistii din piata vorbesc de o suma de ordinul a cateva milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

 

Ring Oil Holding &Trading Ltd. nu are, conform datelor Petrom, bilant sau venituri din exploatare; ce are insa si i-a tentat pe cei de la Petrom sunt licentele si posibilitatea, dupa ce vor intra pe piata ruseasca cu operatiuni, de  participare la licitatii pentru alte licente. "Pe langa achizitionarea acestor licente, se intentioneaza realizarea unor noi achizitii in domeniul productiei si participarea la licitatii. Aceste activitati vor facilita consolidarea rapida a unui portofoliu de explorare si productie", dupa cum se arata in comunicatul ulterior tranzactiei.

 

Pe scurt, Ring Oil este un cap de pod pentru Petrom: "Achizitia a opt licente de explorare si a uneia de explorare si productie este in conformitate cu strategia noastra de a transforma Rusia si Regiunea Caspica intr-o regiune de maxima importanta pentru explorare si productie", spune Werner Ladwein, membru al comitetului executiv al Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie. Cele noua licente (opt in zona Saratov, la 1.000 km de Moscova, si una de explorare si productie in zona Komi, la 1.200 km nord-vest de Moscova) au nevoie de investitii de aproape 100 mil. euro pentru ca Petrom sa inceapa explorarea. Banii vor fi insa folositi si pentru eventualele descoperiri de noi zacaminte in blocurile de explorare.

 

Investitia urmeaza a se prelungi pana in 2013, cand compania planuieste finalizarea a aproximativ 40 de sonde de explorare. Intrarea Petrom in Rusia vine intr-un moment in care se poate vorbi despre mai orice in piata petroliera, mai putin de stabilitate; pretul osciland in jurul a 60 de dolari pentru barilul de petrol la inceput de iarna, cand se fac stocurile si preturile cresc oricum, este un trend diferit fata de anii trecuti. Mai ales fata de vara-toamna 2005, cand pretul a crescut surprinzator, atingand 74 de dolari pe baril. Specialistii de la Erste lasa sa se inteleaga - vezi "Raportul sectorial petrol in centrul si estul Europei" - ca "vrabia din mana" e foarte buna in acest context pentru oricine.

 

Mai precis, ca achizitiile de rezerve si stocurile sunt cele mai sigure: "Oricate analize se vor face, sectorul acesta ramane dominat de o doza mare de neprevazut: boom-ul din China si Statele Unite pe partea de cerere, si razboaie, uragane si rebeliuni de tot felul pe partea de oferta. Toate astea fac ca stocurile pe care le fac companiile din CEE sa fie foarte bine pozitionate".

 

Studiul Erste, publicat luna aceasta, arata ca sectorul petrolier din zona a avut un varf in 2006 si va urma o perioada de declin pentru anul urmator atat pentru titei, cat si pentru produsele finite. Acestea din urma reprezinta, in opinia celor de la Erste, o mai buna sansa pentru companiile petroliere: "Jucatorii din downstream se vor bucura de marje mai mari de profit pentru urmatorii doi-trei ani, cand ciclul se poate muta catre segmentul de upstream".

 

Una din cele mai importante concluzii ale studiului Erste este ca "singurii care vor rezista trendului negativ din industrie vor fi cei care vor putea prezenta o poveste de crestere de succes". Printre companiile cu stocuri importante care ar putea vorbi de cresteri bune, analistii de la Erste enumera pe OMV si Lotos. Iar despre compania austriaca studiul spune ca ar putea castiga o pozitie buna din acest punct de vedere doar daca vor reusi cu strategia din Turcia (unde OMV ar dori sa ii fie concesionata rafinaria de la Ceyhan), dat fiind ca au avut cateva bile negre, printre care afacerea Verbund, pretul mare platit pentru Petrol Ofisi si "povestea cu recuperarea greoaie (slower turnaround) a investitiei la Petrom".

 

Asadar, studiul arata ca piata internationala nu priveste cu ochi prea buni anul 2005 din perspectiva rezultatelor OMV cu Petrom in portofoliu. Studiul Erste conchide ca OMV "poate rezista trendului negativ prin noi investitii si restructurare". Chiar sa fie un trend negativ pentru OMV, in conditiile in care Petrom a avut crestere de peste o treime si s-a plasat in continuare pe locul intai in topul companiilor romanesti?

 

"Rezultatele dezamagitoare ale OMV din al doilea semestru se datoreaza in special cifrelor scazute ale Petrom. OMV mai are multe de facut in compania romaneasca, iar beneficiile acestor eforturi se vor vedea abia peste intervale mai lungi", arata raportul Erste. Asadar, rezultatele de doua cifre nu sunt suficiente si pietele externe se asteapta la plusuri peste tot. Cu toate acestea, exista inca sperante: studiul Erste recomanda actionarilor sa pastreze doar actiunile OMV, sa le vanda pe cele ale Unipetrol si sa cumpere PKN-Orlen, MOL sau Lotos.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/tranzactii-petrom-omv-si-a-luat-bilet-dus-pina-in-rusia-via-cipru-1007021
1007021
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.