Ţara europeană care se topeşte. A înregistrat cea mai călduroasă lună iunie din istorie

Autor: Laura Buciu Postat la 04 iulie 2023 142 afişări

Ţara europeană care se topeşte. A înregistrat cea mai călduroasă lună iunie din istorie

Marea Britanie a avut cea mai călduroasă lună iunie înregistrată vreodată, a confirmat Met Office, citat de BBC.

Temperatura medie lunară de 15,8C a depăşit cu 0,9C cea mai ridicată temperatură medie anterioară a lunii iunie, înregistrată în 1940 şi 1976.

Schimbările climatice au făcut ca şansele de depăşire a recordului comun anterior să fie de cel puţin două ori mai probabile, au mai spus oamenii de ştiinţă.

Recordurile au fost doborâte în 72 din cele 97 de zone din Marea Britanie din care se colectează date despre temperatură.

Pe lângă recordul general al lunii iunie în Marea Britanie, Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au înregistrat fiecare cea mai caldă lună iunie de când Met Office a început să colecteze date, în 1884.

„Este, oficial, cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată în Marea Britanie, atât pentru temperatura medie, cât şi pentru media temperaturilor maxime şi minime”, a declarat Mark McCarthy, managerul departamentului de ştiinţe climatice al Met Office.

„O creştere de 0,9C poate părea uriaşă, dar este cu adevărat semnificativă, deoarece a dus la creşterea temperaturii medii diurne şi nocturne pentru întreaga Marea Britanie”, a declarat pentru BBC News Paul Davies, meteorolog-şef al Met Office şi cercetător principal în domeniul extremelor climatice.

„Acest lucru este semnificativ într-o climă care se încălzeşte şi din cauza impactului consecvent asupra societăţii”, a adăugat el.

El a mai spus că, deşi Marea Britanie a înregistrat vara trecută o temperatură punctuală mai mare de 40,3C, diferenţa de luna trecută a fost căldura susţinută atât ziua, cât şi noaptea.

Vestul Marii Britanii a fost adesea mai cald decât estul, care a avut niveluri crescute de nori care au suprimat temperaturile din timpul zilei, a declarat Met Office.

De asemenea, ploile au fost puţine în cea mai mare parte a lunii, cu doar 68% din media precipitaţiilor din iunie.

Ţara Galilor a fost deosebit de uscată, cu puţin peste jumătate din media lunară de precipitaţii.

Met Office a folosit un supercomputer pentru a analiza temperaturile şi a identifica amprenta schimbărilor climatice asupra vremii.

„Am constatat că şansele de a observa o lună iunie care să bată recordul comun anterior din 1940/1976, de 14,9°C, s-au dublat cel puţin din anii 1940”, explică Davies.

„Pe lângă variabilitatea naturală, încălzirea de fond a atmosferei Pământului, datorată schimbărilor climatice provocate de om, a sporit posibilitatea de a atinge temperaturi record”, a adăugat el.

Schimbările climatice determină fenomene meteorologice extreme în întreaga lume.

Planeta s-a încălzit cu aproximativ 1,1 grade Celsius de la revoluţia industrială, în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Gazele cu efect de seră au fost pompate în atmosferă prin activităţi precum arderea combustibililor, care au încălzit atmosfera Pământului.

Anul trecut, Marea Britanie a înregistrat pentru prima dată temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Oamenii de ştiinţă au declarat că acest lucru ar fi fost „practic imposibil fără schimbările climatice”.

Dr. Richard Hodgkins, lector principal de geografie fizică la Universitatea din Loughborough, a declarat că este remarcabil modul în care vremea caldă „se potriveşte cu aşteptările privind schimbările climatice din Marea Britanie”.

Căldura din iunie a fost „oarecum ca un eveniment meteorologic tipic pentru Marea Britanie, dar s-a întins în timp mult mai mult decât în mod normal”, a adăugat el.

Vremea uscată şi caldă de luna trecută a afectat viaţa sălbatică şi natura, grupurile de mediu avertizând asupra morţii peştilor şi a ofilirii plantelor cu flori.

Natura este „lovită de o vreme extremă fără şansa de a se reface”, a declarat pentru BBC News organizaţia Wildlife Trusts.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
călduroasă,
marea britanie,
iunie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.