STUDIU DE CAZ: Cu sau fara "Caru' cu Bere"

Postat la 29 mai 2007 2 afişări

Lui Dragos Petrescu, directorul general si actionarul majoritar al Totter Prim (firma care detine lantul de restaurante City Grill din Bucuresti), i-a luat o secunda sa decida daca sa investeasca sau nu la Caru’ cu Bere atunci cand i s-a oferit ocazia.

Lui Dragos Petrescu, directorul general si actionarul majoritar al Totter Prim (firma care detine lantul de restaurante City Grill din Bucuresti), i-a luat o secunda sa decida daca sa investeasca sau nu la Caru’ cu Bere atunci cand i s-a oferit ocazia.

 

Totusi, investitia necesara era mult mai mare decat cea pentru deschiderea unui restaurant City Grill. Era o afacere brownfield, care presupune preluarea unui proiect care trebuie dezvoltat: brandul era unul de traditie, care trebuia relansat corect si targetat. "Desi era diferit fata de ceea ce facusem pana atunci, singurele emotii pe care le-am avut in timpul renovarii Carului au fost cele de ordin arhitectonic - cladirea fiind de patrimoniu -, insa nicio clipa nu am avut indoieli daca am luat o decizie buna sau nu; eram convins ca va merge excelent", povesteste Dragos Petrescu despre momentele care au urmat semnarii contractului cu Nicolae Mircea, proprietarul Caru’ cu Bere.

 

Renovarea si deschiderea restaurantului au facut ca in 2006 Dragos Petrescu sa nu mai aiba alte inaugurari de restaurante din lantul City Grill. "Investitia a fost destul de solicitanta, iar aceasta s-a suprapus peste faptul ca anul trecut am inceput sa ne extindem in franciza, astfel ca lantul s-a extins fara o investitie directa a noastra", spune Petrescu. Anul trecut, celor patru restaurante din Bucuresti li s-au adaugat restaurante in franciza in Constanta si in America House (cladire de birouri din Piata Victoriei din Capitala), dar si o cafenea City Café in Oracle Tower din Bucuresti (2006), inca doua City Café in franciza fiind planificate pentru acest an in provincie.

 

Singura cafenea aflata in proprietatea lui Petrescu este prima de acest fel pe care a deschis-o, in Charles de Gaulle Plaza si pe care o opereaza intr-un parteneriat de imagine cu Vodafone. Prima si probabil ultima, deoarece Petrescu a decis ca afacerea cu cafenele sa o extinda de acum exclusiv in franciza: "Exceptie face parteneriatul cu Vodafone, alaturi de care vom mai deschide o cafenea la Suceava si poate si altele. Insa conceptul City Café prefer sa il francizez, deoarece cafenelele sunt mult mai usor de francizat, au o reteta mult mai simpla si, in plus, nu aduc un profit la fel de mare ca un restaurant".

 

IntuiTia lui Petrescu a fost buna: din toamna, cand a redeschis restaurantul Caru’ cu Bere, si pana acum (asadar, cam in sase-sapte luni) restaurantul - pozitionat atat pentru luat masa zilnic, dar mai ales catre evenimente de companii, cine festive si petreceri - a atras venituri egale cu investitia facuta in prima parte a anului trecut - 1,5 milioane de euro.

 

Pentru 2007, Petrescu estimeaza o cifra de afaceri la Caru’ cu Bere de 2,5 milioane de euro, iar planul de amortizare (in patru ani) se pare ca va fi indeplinit mai repede. Pe langa evenimente corporatiste si mese ocazionale, Caru’ cu Bere va atrage o parte importanta din venituri in acest an din nunti (36 de nunti fiind programate pentru acest sezon).

 

Caru’ cu Bere va avea, asadar, in acest an o contributie importanta la cifra de afaceri de aproape 11 milioane de euro pe care o estimeaza actionarii Totter Prim (familia Petrescu 87% si Daniel Mischie 13%). Din acest total, 2,5 milioane ar urma sa fie aduse de Caru’ cu Bere, 4,8 milioane de euro de City Grill, 2,5 milioane de euro din afacerile francizatilor City Grill si City Café  si inca 1 milion de euro din cele doua restaurante care urmeaza sa fie deschise.

 

Decizia de a intra intr-o afacere noua, de multe ori respinsa de multi oameni de afaceri fiindca le poate distrage atentia de la businessul de baza, a fost fericita in cazul lui Petrescu, care a mai luat si alte decizii importante pentru acest an. Prima dintre ele este achizitia de imobile in care sa deschida restaurante (pana acum toate localurile sale fiind inchiriate); prima achizitie a fost cea a cladirii in care a functionat Primaria sectorului 2, o cladire de pe strada Olari pentru care a platit 1,5 milioane de euro in luna martie si in care va deschide cel mai mare restaurant de pana acum, de 400 de locuri. Pana acum, cel mai mare restaurant din lantul City Grill este cel din centrul istoric al Capitalei, aflat exact in spatele Carului cu Bere, ceea ce permite o operare eficienta, dar il pune si in pozitia de cel mai activ investitor in zona, City Grill si Caru’ cu Bere avand impreuna peste 600 de locuri. 

 

Alte decizii sunt intrarea pe piata de cazari, cu o pensiune la munte, pe care o va deschide in 2008, un posibil hotel boutique, pentru care vizeaza spatii tot in Bucurestiul vechi, precum si parteneriatul posibil cu Hanul lui Manuc, care ar fi o afacere atat de cazare, cat si de restaurante. Investitia estimata la Hanul lui Manuc ar fi de 10 milioane de euro, dar deja piata ii vede pe cei de la City Grill ca specialisti pe relansari de branduri de traditie, asa incat nu ar mai fi o diversificare atat de mare a afacerilor.

 

Decizii dificil de luat au fost pentru Petrescu si inaintea Carului: poate cea mai importanta a fost despartirea de fostul partener de afaceri, Catalin Mahu (alaturi de care lansase lantul de restaurante La Mama), si intrarea pe cont propriu pe piata restaurantelor. Cei doi merg in paralel de atunci, cu doua retele de restaurante care nu concureaza exact pe acelasi segment (reteta lui Petrescu fiind orientata spre zona de business, pe cand cea a lui Mahu mai degraba spre familii).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/studiu-de-caz-cu-sau-fara-quot-caru-cu-bere-quot-1009356
1009356
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.