Rocada mare la Romtelecom

Postat la 13 februarie 2007 2 afişări

Americanul James Hubley a scos compania din situatia financiara periculoasa si a orientat-o spre noi tipuri de servicii. Noul manager grec al Romtelecom trebuie acum sa o aduca mai aproape de Grecia, oferind servicii la pachet cu celelalte ramuri ale companiei-mama. Dar lucrurile nu sunt atat de simple.

Americanul James Hubley a scos compania din situatia financiara periculoasa si a orientat-o spre noi tipuri de servicii. Noul manager grec al Romtelecom trebuie acum sa o aduca mai aproape de Grecia, oferind servicii la pachet cu celelalte ramuri ale companiei-mama. Dar lucrurile nu sunt atat de simple.

 

Acum mai mult de un an, dupa ce grupul de telecomunicatii OTE, actionarul principal al Romtelecom, achizitiona Cosmorom, primele declaratii oficiale ale proaspat intitulatei Cosmote aminteau de avantajul pe care il ofera existenta Romtelecom. Si pe buna dreptate, Romtelecom ar fi putut fi unul din elementele care sa sustina declicul spre o crestere rapida a bazei de clienti a unui operator mobil ramas mult in urma concurentei. Dar pana acum, o strategie concreta cu oferte comune ale celor doi operatori de telecomunicatii detinuti de OTE s-a lasat asteptata, fara a putea spune ca nu exista disponibilitate din partea Cosmote.

 

La instalarea pe postul de CEO al Romtelecom in 2003, Hubley venea recomandat de redresarea unei alte companii aflate in dificultate, cea a Cesky Telecom. "Dupa patru ani era momentul sa facem switch-ul, schimbarea este o parte din viata", spunea la conferinta de presa de saptamana trecuta Panagis Vourloumis, directorul general al OTE Grecia, venit sa anunte public schimbarea directorului. In cei aproape patru ani, Hubley a redus nivelul datoriilor Romtelecom de la 750 de milioane de euro la doar 150 de milioane, avand astfel suficiente lichiditati pentru a pregati noi investitii in modernizarea retelei. Astazi Romtelecom, cea mai mare investitie straina a OTE, aduce grupului 15% din venituri si aproximativ aceeasi valoare din profiturile nete. Totusi, doar anul trecut, in jur de 1 milion de abonati la telefonia fixa, in continuare sursa principala de venituri a Romtelecom, au renuntat la serviciile companiei. Explicatiile tin de cresterea concurentei pe acest segment, cu oferte de pachete de mai multe mii de minute gratuite, dar si de contextul industriei, care peste tot in lume pierde abonati la serviciile fixe.

 

Pe de alta parte insa, tot sub Hubley a avut loc procesul de diversificare a ofertei, Romtelecom devenind un concurent periculos pentru furnizorii de Internet in banda larga cu oferta de ADSL. Iar faptul ca platforma de televiziune digitala Dolce a atras 60.000 de clienti de la lansarea din ultima parte a anului trecut confirma ca aceasta este directia de urmat. Planurile Romtelecom de pana acum prevad reducerea ponderii serviciilor traditionale in totalul veniturilor, de la 77% la sfarsitul lui 2006, la 45% peste trei ani. Pe lan-ga toate acestea, anul trecut, 100 mil. euro au plecat de la Romtelecom sub forma de dividende catre actionarii, OTE si statul roman.

 

Dar nu doar acestea erau asteptarile grupului care incearca acum sa faca o sursa de profituri si din operatorul de telefonie mobila Cosmote. "Am considerat ca, odata ajuns la nivelul la care este acum Romtelecom, avem nevoie de cineva care sa stie mai bine sa integreze compania in cadrul grupului, cooperarea intre diversele companii din cadrul lui si, inca mai important, catre convergenta produselor de telefonie fixa si mobila", spunea saptamana trecuta Vourloumis.

 

Schimbarea directorului a fost cel mai probabil un "gentlemen’s agreement" despre care nu se vor mai auzi declaratii din partea companiilor. Oficial, plecarea este prin acordul partilor, iar Hubley se intoarce in Statele Unite, "la familie si la motocicleta care ma asteapta acolo", dupa cum a raspuns fostul director intrebarii unui jurnalist.

 

Yorgos Ioannidis (57 de ani), directorul general al Romtelecom incepand cu 1 februarie, pare intr-adevar o persoana potrivita pentru indeplinirea noilor planuri fixate la Atena. Vine de pe pozitia de director executiv tehnic al Cosmote Grecia, unde a lucrat alaturi de aproape toti actualii directori ai Cosmote Romania si este membru al consiliului de administratie al Romtelecom din iulie 2006. Nascut in Istanbul, si-a petrecut aproape intreaga cariera in cadrul OTE, cu o pauza de sase ani la filiala Vodafone din Grecia.

 

Daca Panagis Vourloumis nu face un secret din misiunea noului manager, respectiv stoparea migratiei clientilor de telefonie fixa, atragerea cat mai multor clienti companii si apropierea de Cosmote, Ioannidis a punctat totusi problemele pe care le va avea de depasit aceasta apropiere: aspectele regulatorii, cererea pietei si modul de stabilire a pretului pentru ofertele comune. ANRC spune ca o politica de pachete comune fix-mobil, respectiv Romtelecom-Cosmote, nu ar fi oprita ab initio de legile romanesti. Singura conditie este totusi ca fiecare dintre companii sa-si pastreze disponibilitatea de a oferi aceiasi termeni de parteneriat pentru orice alta companie concurenta interesata.

 

Iar alianta celor doua companii va trebui sa nu trezeasca atentia celor de la Consiliul Concurentei, care ar putea analiza daca va exista in viitor un abuz de pozitie dominanta. Pana acum, Cosmote (Cosmorom) are dosarul "curat" si nu a fost vreodata obiectul unei investigatii din partea institutiei. Romtelecom a fost amendata in 2002 cu 405 mld.  lei vechi (13 mil. euro) si este, alaturi de Orange si Vodafone, subiectul unei inves-tigatii declansate anul trecut la cererea unui operator alternativ de telefonie fixa. La prima vedere, o relatie mai apropiata intre Romtelecom si Cosmote nu ar avea de ce sa fie condamnata de Consiliu. "In principiu, operatiunile dintre agentii economici parti ale aceluiasi grup nu intra sub incidenta legislatiei in domeniul concurentei", a raspuns pentru BUSINESS Magazin Simona Barbu, purtator de cuvant al Consiliul Concurentei.

 

O alta directie amintita de noua conducere a fost cea referitoare la dezvoltarea unor servicii pe baza tehnologiei Wimax, o solutie mobila de acces la Internet in banda larga. "Ne intereseaza Wimax si vom face toate eforturile posibile pentru a primi o astfel de licenta. E o varianta complementara pentru zonele in care ADSL nu poate ajunge", a spus noul CEO, Yorgos Ioannidis. Cel mai probabil anul acesta va fi organizata o licitatie IGCTI pentru atribuirea licentelor Wimax. Directorul IGCTI, Catalin Marinescu, spunea recent ca este sigur ca 2007 va fi anul in care vor fi atribuite aceste licente, dupa ce se va clarifica si situatia spectrului de frecvente folosit - "si poate va aparea primul operator de Wimax tot in acest an".

 

Alte intrebari se nasc natural dupa ce Panagis Vourloumis a declarat ca alegerea echipei de management face parte din fisa postului noului director. In ultimul timp alti doi directori din top management au parasit compania: Pieter Baker, directorul comercial si Dan Pazara, corporate affairs manager, plecat la Petrom.

 

In fine, interesant va fi de urmarit ce se va intampla la Romtelecom in actualul context international. Statul grec, proprietarul a 38% din grupul OTE, a anuntat ca ar vrea sa vanda 20% din actiuni unui mare grup de telecomunicatii din vestul Europei. Mai multe voci in presa internationala spun ca acel grup ar putea fi chiar Vodafone. Daca zvonurile se vor dovedi adevarate, situatia ar putea deveni extrem de incurcata in Romania, unde Vodafone ar detine, chiar si partial si indirect, doi operatori de telefonie mobila si cel mai mare operator de telefonie fixa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Rocada mare la Romtelecom
/actualitate/rocada-mare-la-romtelecom-1008215
1008215
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.