REAL ESTATE: Vin americanii!

Postat la 07 aprilie 2006 1 afişăre

In 2004, fondurile de investitii si-au extins prezenta pe piata imobiliara, cumparand cele mai bune proiecte de pe piata, pentru circa 150 de milioane de euro. Anul viitor va aduce alte tranzactii de mare amploare, proiecte inovatoare, intrarea unor noi jucatori pe piata. Si, in premiera, investitori americani.

In 2004, fondurile de investitii si-au extins prezenta pe piata imobiliara, cumparand cele mai bune proiecte de pe piata, pentru circa 150 de milioane de euro. Anul viitor va aduce alte tranzactii de mare amploare, proiecte inovatoare, intrarea unor noi jucatori pe piata. Si, in premiera, investitori americani.

 

Creatorii" pietei imobiliare autohtone sunt investitorii israelieni, fie mari grupuri internationale cu activitati in domenii variate, fie persoane fizice care s-au asociat pentru a construi un imobil de mai mici dimensiuni. In cei 10 ani de consolidare a pietei, dominatia israeliana a fost intrerupta doar de cateva consortii europene, precum Bouygues, Vinci sau Immoconsult, implicate fiecare in doua-trei proiecte de anvergura.

 

Inceputa de la sfarsitul anului 2003, o noua tendinta s-a manifestat din plin in 2004: cele mai bune proiecte au fost cumparate de fonduri de investitii austriece. Acestea vor avea insa o viata grea in anii care urmeaza. Piata romaneasca este tatonata, spun analistii, de importante fonduri de investitii americane, care au strategii mult mai flexibile de investitii. Potrivit Wall Street Journal, compania americana GE Commercial Finance Real Estate este interesata de piata imobiliara romaneasca de patru ani, a afirmat Karim Habra, directorul regional al companiei. Un alt concern care a urmarit evolutia din ultimii ani este TrizecHahn, care are in vizor mai multe proiecte in Romania.

 

Pe de alta parte, nici austriecii nu vor sa-si piarda pozitia si au pus deoparte, in vederea plasamentelor pe piata romaneasca, capitaluri de peste 300 milioane euro. Immofinanz, cel mai mare fond de investitii imobiliar din Austria, si Europolis (finantat de banca austriaca Investkredit si de BERD), au dominat in acest an lupta pentru proiecte imobiliare. Din toamna, pe piata au intrat Immorent, care apartine tot unei banci austriece - Erste Bank, si Meinl European Land Limited, care a cumparat Militari Shopping Center. La toate acestea se adauga si CA Immo, divizie a grupului HVB - Bank Austria, care a "acaparat", inca din 2003, doua dintre cele mai bune centre de afaceri bucurestene - Opera Center si Charles de Gaulle Plaza.

 

"Pe piata apar tot mai multe fonduri de investitii, ca si developeri profesionisti, care au un rol semnificativ in maturizarea pietei imobiliare", spune Ionut Dumitrescu, director general al companiei imobiliare Eurisko. Romania ofera un randament al investitiilor mai mare decat in tarile din regiune, iar riscul a scazut constant. Cea mai mare investitie de pe piata imobiliara autohtona a fost amanata de alegeri. Compania ungara TriGranit Development Corporation a depus singura oferta calificanta pentru proiectul de parteneriat public-privat Esplanada, in valoare de circa 1,3 miliarde de dolari, insa semnarea parteneriatului a fost amanata pentru perioada post-electorala.

 

Nu numai segmentul investitiilor a cunoscut o evolutie spectaculoasa, chiar daca situatia din alte sectoare ale pietei imobiliare s-a mai calmat, apreciaza analistii. "Piata imobiliara din Romania este inca in faza de crestere, pe fondul unei cereri importante, care se va manifesta si in anii urmatori", apreciaza Dumitrescu. "In 2003, pretul cladirilor rezidentiale a crescut cu 40-50%, pe cand in acest an, cresterea a fost de «doar» 15%", spune Radu Zilisteanu, presedintele companiei de consultanta imobiliara Intermedias. Potrivit acestuia, piata spatiilor de birouri a ramas stationara ca numar de tranzactii, pe fondul unei cereri peste oferta, motiv pentru care si aici chiriile au crescut cu 15-20%.

 

Vedeta tranzactiilor pe piata imobiliara a fost, in acest an, terenul agricol. "La nivelul acestui an, daca preturile de pe restul pietei imobiliare s-au majorat cu 15%, terenurile s-au scumpit, in medie, cu 25%, pentru ca cererea a fost foarte mare", a adaugat Zilisteanu. In 2004, veniturile companiilor imobiliare au explodat, anuntandu-se dublari, triplari sau chiar cresteri de 500% ale cifrei de afaceri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
REAL ESTATE: Vin americanii!
/actualitate/real-estate-vin-americanii-1005344
1005344
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.