Razboiul pentru succesiunea lui DSK: cine va fi noul sef al FMI? (GALERIE FOTO)

Autor: Indira Crasnea Postat la 21 mai 2011 21 afişări

Dominique Strauss-Kahn se transforma repede in trecut pentru FMI. Si-a incheiat conturile printr-o demisie scrisa cu "infinita tristete", in care isi striga din nou nevinovatia. Razboiul pentru succesiunea lui a inceput.

Deocamdata nu este o revolta fatisa si concertata impotriva regulii nescrise dupa care postul de director general al Fondului este o mostenire garantata, transmisa din mandat in mandat europenilor. De altfel, numele aflat pe cele mai multe buze este al frantuzoaicei Christine Lagarde, redutabila diriguitoare a Finantelor din Hexagon, cu o si mai redutabila filiatie profesionala peste Atlantic (a fost timp de cinci ani sefa firmei internationale de avocatura Baker & McKenzie din Chicago).

Motorul franco-german s-a pus deja in miscare pentru sustinerea candidatului european, cancelarul Merkel reiterand aceasta optiune. Asta nu inseamna ca nu s-ar activa si vreo rivalitate pe aceasta axa, caci au si nemtii un posibil candidat: guvernatorul Bundesbank, Axel Weber.

Semnul ca lumea s-a schimbat dramatic este asaltul "emergentilor" asupra traditiei, iar China este purtatorul de cuvant al celor care gandesc si declara ca economiile emergente mari (China, India, Brazilia sau Rusia) trebuie sa aiba reprezentanti la cel mai inalt nivel in FMI. Nimeni nu spune fatis ca este vizata direct functia de director general, dar oficialii chinezi au vorbit clar despre alegeri in spiritul "valorii, al transparentei si al corectitudinii".

Dar alegerea unei personalitati din lumea "emergentilor" ar fi totusi o rasturnare de care Fondul nu are nevoie acum. Insasi venirea lui DSK, in noiembrie 2007, la sefia Fondului a fost un soi de revolutie, caci acest politician, nu peste masura de agreat in lumea "gulerelor albe" bancare, a dat un nou sens si rost FMI, intr-un moment de oboseala si deruta al organizatiei. S-a dovedit a fi de succes si spiritul mandatului sau trebuie dus mai departe. Acum, important este ca vidul de putere de la varful Fondului sa fie rezolvat. Veteranul director general-adjunct John Lipsky, care gireaza treburile curente, anuntase ca se retrage peste cateva luni, dar nu inseamna ca a iesit din competitie.

FMI a precizat, vineri, ca tarile membre pot sa-si desemneze candidati la functia de director executiv, ramasa vacanta, in perioada 23 mai-10 iunie. Consiliul director al FMI se va intalni cu toti candidatii, daca sunt mai putin de patru, sau va face o lista scurta daca sunt mai multe propuneri, urmand sa-l desemneze pe noul director pana la 30 iunie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/razboiul-pentru-succesiunea-lui-dsk-cine-va-fi-noul-sef-al-fmi-galerie-foto-8276700
8276700
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.