Profit de 2.200% in doi ani! E destul?

Postat la 07 noiembrie 2006 1 afişăre

Cash sau actiuni? Aceasta este intrebarea care ii macina in aceste saptamani pe salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR). Ei controleaza 8% din actiunile celei mai mari banci romanesti sau, la pretul oferit de Erste, peste 400 de milioane de euro.

Cash sau actiuni? Aceasta este intrebarea care ii macina in aceste saptamani pe salariatii Bancii Comerciale Romane (BCR). Ei controleaza 8% din actiunile celei mai mari banci romanesti sau, la pretul oferit de Erste, peste 400 de milioane de euro.

 

"Persoana particulara vand 9.000 de actiuni BCR. Pret 20 euro/actiune. Rog seriozitate" - asa suna unul dintre zecile de anunturi postate de catre intermediari sau de catre angajatii BCR pe diverse site-uri. "Cumpar actiuni BCR cu 6,5 euro/actiune", a raspuns saptamana trecuta Erste Bank, noul actionar majoritar al celei mai mari banci din Romania. Erste a facut aceasta oferta salariatilor BCR si este valabila pana in 24 noiembrie.

 

Dar, pe langa oferta cash, micii actionari ai bancii au si alte optiuni. Transformarea actiunilor, a caror valoare a crescut de 22 de ori in doi ani, in bani lichizi, pastrarea titlurilor actuale sau preschimbarea cu actiuni Erste - acestea sunt variantele din care salariatii BCR trebuie sa aleaga in aceste saptamani. Aflati, in proportie covarsitoare, in fata afacerii vietii lor, angajatii care detin 8% din BCR pot obtine 412 mil. euro din vanzarea titlurilor catre Erste Bank. Pentru ce vor opta, in conditiile in care acestia sunt incurajati chiar de conducerea Erste, actionarul majoritar al BCR, sa detina actiuni in cadrul bancii? Si care ar putea fi castigul celui care ar cumpara aceleasi actiuni, dar la un pret de trei ori mai mare decat cel oferit de Erste?

 

Analistul financiar Bogdan Baltazar considera ca tentatia celor mai putin instariti este sa vanda acum, insa sunt si angajati care vor astepta listarea BCR in 2007. "Este foarte greu de anticipat un raspuns legat de procentul actionarilor mici interesati sa vanda, pentru ca am incercat sa respectam dreptul la decizie al fiecaruia", precizeaza Ciprian Ionescu, presedintele Federatiei Salariatilor din BCR. El spune insa ca multi sunt interesati de "modul in care se impoziteaza daca vinzi actiunile acum sau la anul si in functie de aceasta vor lua o decizie".

 

Practic, peste 11.000 de (actuali si fosti) angajati au posibilitatea sa vanda o actiune pentru 6,5 euro, oferta fiind plasata sub cea facuta anul trecut (de 7,65 euro per actiune) statului roman de catre Erste Bank, insa de 22 de ori mai mare decat pretul de achizitie. Erste ofera salariatilor un pret mai mic cu 15% decat cel propus AVAS - iar procentul este egal cu prima platita statului roman pentru preluarea controlului BCR.

 

In urma cu doi ani, o actiune a celei mai mari banci din Romania a putut fi achizitionata cu 10.350 de lei vechi (1,035 lei), cu putin peste valoarea nominala - 10.000 de lei vechi. In primavara lui 2004, pretul platit de salariati era de patru ori mai mic chiar decat cel platit de IFC si BERD pentru 25% din capitalul bancii. Daca cele doua institutii financiare si-au multiplicat de peste opt ori banii investiti in BCR, angajatii pot obtine un randament  considerabil superior.

 

In cazul in care salariatii aleg, per global, varianta vanzarii, cei peste 400 de milioane de euro intra direct in economie. Conform experintelor anterioare, fluxul de capital intrat brusc va genera cresterea consumului si implicit acest fapt va pune presiune asupra inflatiei aferente anului 2007, estimata de catre autoritati sa atinga nivelul de 4%. "Ca orice aflux de capital, acesta va pune presiune asupra consumului si, ulterior, asupra inflatiei, insa impactul se va reflecta intr-o crestere a inflatiei de 0,001%, deoarece este un aflux de capital nu foarte insemnat", este totusi de parere Bogdan Baltazar.

 

Cresterea atractivitatii creditelor de consum si a veniturilor populatiei din ultimii ani au dus la exacerbarea cererii de pe piata interna. Astfel, in ultimii ani motorul consumului a fost turat de doua ori mai puternic decat cel al cresterii economice, ritmul anual de crestere al acestuia fiind de 10%. Aceasta tendinta urmeaza sa se mentina potrivit prognozelor si in anii urmatori. Pe langa consum, Baltazar estimeaza ca acest aflux de capital va fi distribuit catre depozitele bancare si segmentul imobiliar. Comportament tipic pentru aceasta perioada, investitiile imobiliare, in general in apartamente de bloc, au oferit pana acum o rata anuala a profitabilitatii de circa 30%, ceea ce motiveaza si in continuare investitiile in real estate.

 

Dar daca salariatii nu aleg sa valorifice in acest an titlurile detinute la BCR, Erste Bank le ofera inca alte doua variante. Pe de-o parte, angajatii actuali si fosti vor putea sa schimbe actiunile BCR pe care le detin cu actiuni Erste Bank nou emise (cotate la Bursa din Viena si din Praga si, posibil din 2007, la Bucuresti) cu o rata de schimb de 6 la 1. In aceasta varianta, este obligatorie pastrarea actiunilor Erste timp de un an inainte de a le putea vinde pe piata, in mod liber.

 

Conversia actiunilor BCR in actiuni Erste si listarea acestora pe BVB ar putea fi o afacere foarte buna pentru brokeri, si nu numai. Informatiile de saptamana trecuta si-au pus amprenta si pe cotatiile celor mai importanti actionari ai BCR - Societatile de Investitii Financiare (SIF). Cotatia celor 5 SIF, detinatoare impreuna a unui procent de 30% din BCR, a urcat cu circa 6% in ziua anuntului de achizitionare a actiunilor salariatilor de catre Erste. Un impact mai puternic asupra Bursei este asteptat sa aiba prezentarea de catre Erste a unei oferte certe catre SIF, in prezent cei mai importanti actionari minoritari ai BCR.

 

Pe de alta parte, Erste mai propune salariatilor o cale de mijloc. A treia varianta prevede ca salariatii pot primi acum jumatate din contravaloarea actiunilor BCR in bani (la pret de 7,65 euro/per actiune) si cealalta jumatate in actiuni Erste, pe care, de asemenea, nu le vor putea vinde timp de un an.

 

Daca pentru vanzarea titlurilor incasarile aferente acestora sunt imediate, cei care aleg varianta actiunilor Erste vor afla abia peste un an cat li se cuvine, cand acestia vor putea sa isi vanda actiunile, moment in care pretul actiunilor Erste ar putea fi mai mare, dar si mai mic decat in prezent. Saptamana trecuta o actiune Erste era cotata la aproximativ 53 de euro. Cotatia Erste a avansat cu o treime in ultima jumatate de an, iar analistii de la Société Générale si Dresdner Kleinwort recomanda in continuare cumpararea actiunilor, ceea ce arata ca mai e loc de crestere. Ramane de vazut pentru ce varianta vor opta salariatii BCR, in conditiile in care exista si ofertele de vanzare la preturi de trei ori mai mari. Totusi, presedintele Federatiei Salariatilor, Ciprian Ionescu, crede ca este greu de anticipat daca ofertele prezente pe diverse site-uri sunt serioase sau doar sondeaza piata.

 

Practic, acest tip de vanzare da posibilitatea oricarui investitor sa achizitioneze titluri BCR. Care ar fi castigul acestui investitor care ar cumpara la un pret triplu fata de cel lansat de Erste? El ar putea obtine profit, probabil, din detinerea titlurilor pe termen lung dupa listarea la bursa si incasarea dividendelor. De altfel, cele cinci SIF au castigat de-a lungul timpului sume importante din profiturile realizate de BCR si nu par dornice sa-si vanda participatiile. Ramane de vazut totusi daca se vor gasi si cumparatori pentru titluri BCR la 20 de euro bucata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/profit-de-2-200-in-doi-ani-e-destul-1007391
1007391
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.