Producţia şi consumul de cărbune au crescut în 2022

Autor: Iulian Anghel Postat la 25 iunie 2023 25 afişări

În 2022, producţia şi consumul de căr­bune din UE au continuat să crească, ajungând la 349 de milioane de tone (plus 5% faţă de anul precedent) şi, respectiv, 454 de milioane de tone (plus 2%), potrivit datelor Eurostat, oficiul de statistică al UE.

Producţia şi consumul de cărbune au crescut în 2022

În 2022, producţia şi consumul de căr­bune din UE au continuat să crească, ajungând la 349 de milioane de tone (plus 5% faţă de anul precedent) şi, respectiv, 454 de milioane de tone (plus 2%), potrivit datelor Eurostat, oficiul de statistică al UE. Revenirea a început în 2021 şi a fost determinată, în principal, de lig­nit, un combustibil fosil slab, cu conţinut scăzut de energie, aparţinând categoriei mai mari a căr­bunelui brun. Polonia este ţara care a majo­rat puternic producţia de lignit - jumătate din producţia cărbune a Poloniei este lignit.

În ciuda revenirii recente, producţia a ră­mas sub cifrele din 2019, înainte de pandemie. Astăzi, cărbunele brun este produs de zece membri ai UE.

Germania, care la nivelul declaraţiilor poli­tice este vârful de lance al economiei „verzi“, este campionul producătorilor de cărbune din UE. Anul trecut, Germania (131 de milioane de tone) a reprezentat aproximativ 44% din producţia totală de cărbune brun din UE.

Ce­le­lalte state membre importante producă­toare de cărbune brun sunt Polonia (19%), Bulgaria (12%), Cehia (11%), România, Grecia, Un­garia, Slovenia şi Slovacia.

Potrivit Eurostat, cifrele de consum de lig­nit şi cărbune brun sunt foarte asemănă­toare cu producţia, deoarece aceste tipuri de căr­bu­ne nu sunt de obicei comercializate, dar sunt utilizate pe plan intern pentru a produce ener­gie electrică.

În timp ce lignitul este ra­reori principalul combustibil pentru pro­duc­ţia de energie electrică în ţările UE, acesta se află în frunte în mai multe ţări din Balcanii de Vest. Dar, în ultimii ani, ponderea lignitului în pro­ducţia de energie electrică a scăzut şi în Bal­canii de Vest, cu gazele naturale în creştere.

Pentru cărbunele brun (dincolo de lignit), cu conţinut energetic mai mare, producţia în UE a ajuns la 55 de milioane de tone în 2022.

Consumul de cărbune în 2022 a atins 160 de milioane de tone, cu 11% mai puţin decât în 2019. Polonia (38%) şi Germania (25%) au repre­zentat aproape două treimi din consumul total de cărbune al UE în 2022, urmate de Italia, Ţările de Jos, Franţa, Spania şi Cehia.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
productie,
carbune,
uniunea europeana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.