Primul oraş care ar putea dispărea din cauza încălzirii globale

Autor: Florin Casota Postat la 09 august 2016 941 afişări

Barrow, Alaska este cel mai nordic oraş al Statelor Unite, iar această mică comunitate se află pe frontul luptei cu schimbările climatice, scrie BBC.

Barrow se află la 530 km de cercul arctic şi la 1600 de km la sud de Polul Nord, iar rezidenţii localităţii sunt înconjuraţi de ocean şi tundră, iar singura modalitate de a ajunge la ei este cu avionul sau cu snowmobilul.

Din noiembrie până în ianuarie soarele nu răsare în Barrow, iar în restul anului oraşul se află într-o stare de amurg perpetuu deoarece soarele nu apune niciodată. Totuşi îngrijorarea oamenilor de acolo nu constă în faptul că soarele nu răsare mai multe luni la rând, ci că mari cantităţi de chimicale poluante sunt conservate în gheaţă, gheaţă care se topeşte mai repede ca niciodată din cauza încălzii globale. Cantitatea de gheaţa pe timpul verii a scăzut cu 10% în fiecare deceniu începând cu 1979 până în prezent. Asta înseamnă că chimicalele prinse în gheaţă sunt eliberate şi infectează animale ca focile, animalele preferate pentru vânat de urşii polari, dar şi de oameni.

Multe dintre chimicalele conservate în gheaţă au fost interzise de decenii, dar acum gheaţa se topeşte şi focile se infectează, iar acest lucru este problematic deoarece oamenii din Alaska consumă multă carne de focă şi nici nu prea au cum să-şi schimbe obieceiurile deoarece nimic nu creşte acolo, iar cumpărăturile sunt foarte scumpe: 3,7 litri de lapte costă 10 dolari ( 10,8 lei pe un litru de lapte), ketchup-ul sau maioneza se vînd cu 7 dolari.

Potrivit BBC, focile sunt în abundenţă în Alaska, chiar sunt atât de multe foci, încât de multe ori găseşti una moartă în curtea cuiva. Aşadar, ce se întâmplă cu oamenii care mănâncă carne contaminată.

Încă nu se ştie sigur. Problema este lipsa dovezilor, încă nu s-au făcut cercetări complexe despre efectele consumului de carne contaminată, dar un studiu din 2015 realizat asupra urşilor polari arată o legătură între consumul ridicat de carne contaminată şi alteraţii pe creierul animalului. Astfel, putem presupune că acelaşi efect ar putea avea loc şi pe creierul uman, spune reporterul BBC.

Totuşi, chiar dacă se găseşte o dovadă concretă că oamenii din Alaska sunt în pericol este greu de crezut că cei de acolo îşi vor schimba obiceiurile de consum. De fapt, un om din Alaska consumă în jur de 170 de kg de carne de focă pe an.

Cea mai mare problemă pentru rezidenţii Barrow rămâne încălzirea globală, care pentru ei reprezintă eroziunea de-a lungul coastei, câteva furtuni puternice pe an şi valuri puternice. O serie de factori care ar putea fi fatală pentru localitate. În unele locuri se pierde cam 20m de sol în fiecare an

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.