Divort in stil unguresc. Coalitia, incotro?

Autor: Mihai Mitrica Postat la 07 noiembrie 2010 16 afişări

Curtea Constitutionala, unde puterea abia parea ca a reusit sa obtina dominatia, s-a intors din nou impotriva Guvernului si a sanctionat procedura asumarii raspunderii pe legea educatiei. Chiar un judecator propus de presedintele Traian Basescu a votat impotriva Guvernului, ceea ce a generat in PDL o emotie vecina cu vanatoarea de vrajitoare si in partenerii de guvernare de la UDMR o nemultumire vecina cu intentia de divort.

Marko Bela si UDMR au lasat politeturile si au cerut imperativ coalitiei sa functioneze si in Parlament, nu doar la "numaratoarea bob cu bob". Sa functioneze, adica sa adopte legea educatiei, fie prin asumarea raspunderii, fie prin votul in plen, eventual si cu amendamentele pe care UDMR le-a depus si care ar fi fost adoptate de drept daca judecatorii constitutionalisti nu se opuneau.

Amenintarile cu iesirea din coalitia care-l sustine pe Emil Boc au fost insa repede tratate cu apa rece de presedintele Traian Basescu, care si-a sacrificat aniversarea zilei de nastere pentru a media un armistitiu intre UDMR si premier, la randul sau aproape gata - s-a spus - sa plece de bunavoie, si nu silit de vreo motiune de cenzura.

Abia in saptamana care vine coalitia va afla daca mai exista, dupa o sedinta a grupurilor parlamentare UDMR consacrata acestui subiect; deja PDL a anuntat ca a inceput demersuri pentru deblocarea activitatii parlamentare, ca sa-i convinga pe maghiari ca legea educatiei nu va ramane inca alti ani in sertarele comisiilor de invatamant si pe presedintele Traian Basescu ca majoritatea parlamentara nu este "toxica", ci cat se poate de dedicata cauzei.

Negocierile cu opozitia privind trecerea proiectelor de legi pe care puterea le considera importante - a pensiilor, a educatiei si a salarizarii unitare - se lovesc insa de problema Roberta Anastase, presedinta Camerei Deputatilor, careia PSD si PNL ii cer demisia de peste o luna, interval in care au blocat sedintele in plen pe care aceasta ar fi vrut sa le conduca.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/divort-in-stil-unguresc-coalitia-incotro-7695914
7695914
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.