Oligarhia, sclavia în care afaceriştii ruşi sunt ţinuţi de Kremlin

Autor: Andra Stroe Postat la 12 aprilie 2018 1657 afişări

Administraţia Trump a anunţat vineri noi sancţiuni împotriva a şapte oligarhi ruşi care au legături cu preşedintele Vladimir Putin, şi împotriva a 12 companii deţinute sau conduse de aceştia.

Oligarhia, sclavia în care afaceriştii ruşi sunt ţinuţi de Kremlin

Cu toate acestea, Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al curţii de la Kremlin, spune că, în prezent, în Rusia nu mai există oligarhi. Thomas Graham, expert în oligarhie şi co-director al departamentului de studii despre Rusia la universitatea Yale, explică însă ce presupune statutul de oligarh. 

„Oligarhii sunt oameni de afaceri ruşi, bogaţi şi apropiaţi de cei aflaţi la putere. Aproape orice afacerist rus bogat este considerat oligarh, deoarece în Rusia este o relaţie apropiată între averea private şi puterea publică. Majoritatea au ajuns bogaţi prin stabilirea unor relaţii cu guvernul sau lucrând pentru autorităţi, dar nu toţi s-au ridicat în felul acesta. Suntem la a doua generaţie de oligarhi”, spune Thomas Graham.

El povesteşte că termenul de oligarh a fost folosit pentru prima dată pe la mijlocul anilor ’90, după destrămarea Uniunii Sovietice, într-o perioadă de stres socio-economic, când instrumentele puterii statului erau la pământ.Era, de asemenea, perioada când s-a trecut prin procesul privatizării.

În această perioadă de tranziţie de la comunism la semi-capitalism a înflorit oligarhismul, printr-un număr mic de indivizi care s-au folosit de puterea lor politică pentru a obţine control asupra capitalurilor private, în principal asupra industriei petroliere şi a gazului, de cherestea şi aluminiu şi a altor resurse naturale. În acea perioadă, oligarhii erau adunaţi în grupuri mai mici, şi aveau, de obicei, câte o persoană sus-pusă, legături cu presa şi securitatea asigurată. Totuşi, relaţia acestora cu guvernul a început să se schimbe odată cu venirea la putere a preşedintelui Vladimir Putin.

Graham adaugă că, în prezent, s-a format un nou grup de oligarhi, dependent în continuare de relaţiile cu guvernul, dar cu o influenţă politică mult mai mică, deoarece puterea este deţinută acum de Putin. Potrivit expertului în oligarhie, diferenţa dintre oligarhii ruşi şi oamenii de afaceri foarte bogaţi americani constă în faptul că în SUA există instituţii şi un sistem independent de tribunale, care le oferă investitorilor libertate şi siguranţă. Nu este nevoie să ai acces la puterea politică pentru a-ţi proteja proprietatea.

În Rusia, pentru orice decizie de business pe care o iei trebuie să obţii aprobare de la Kremlin.  Guvernul îţi poate retrage oricând statutul de oligarh. Khodorkovsky, Gusinsky,  Ziyavudin Magomedov sunt doar câţiva dintre cei care au fost arestaţi după ce au avut păreri contradictorii faţă de govern. 

Mulţi oligarhi aleg să investească în afara Rusiei pentru a avea mai multă libertate şi pentru a fi protejaţi de legile respectivelor state.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.