Nu cu cianură se sapă guvernarea, ci cu vitrion

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 septembrie 2013 195 afişări

Indiferent de deznodământul proiectului de lege privind Roşia Montană, e improbabil ca guvernul Ponta să supravieţuiască în actuala sa formă în următoarele luni, pe de o parte din cauza protestelor de stradă care au luat o turnură clară anti-USL, pe de altă parte din cauza divergenţelor din coaliţie pe margina proiectului minier, susţine un articol din Der Spiegel parcă inspirat de acuzaţia de acum câteva luni a comisarului european Gunther Oettinger că România e o ţară neguvernabilă.

Nu cu cianură se sapă guvernarea, ci cu vitrion

Ceea ce ar putea face însă România o ţară neguvernabilă nu e însă scandalul din jurul proiectului minier, ci instabilitatea stranie a unei coaliţii care altminteri are o majoritate foarte stabilă în Parlament, în administraţia publică centrală şi locală şi în intenţiile de vot. Ţinute în frâu cât de cât pe parcursul primului an de guvernare, tensiunile dintre PSD şi PNL motivate exclusiv de dorinţa fiecărui partener de a acapara mai multă putere au ajuns treptat la cote demne de cele din Alianţa DA sau din vremea primului guvern Boc, ambele soldate cu jalnice crize de guvern.

După ce Crin Antonescu a reclamat că PSD nu l-a consultat la întocmirea proiectului de lege pentru Roşia Montană, aceiaşi liberali s-au gândit să se răzbune, întocmind fără consultarea PSD un proiect de lege care i-ar avantaja dacă ar candida separat la următoarele alegeri: primarii ar urma să fie aleşi din nou în două tururi de scrutin, şefii de CJ să fie aleşi nu de electorat, ci de către consilierii judeţeni, iar alegerile pentru primari şi consilieri să fie valabile indiferent de prezenţa la vot. Vicepremierul Liviu Dragnea a reacţionat cu furie, afirmând că "această ţară nu mai poate fi guvernată în acest mod", amplificând astfel conflictul.

Un prim rezultat e că scandalul Roşia Montană este astfel acoperit rapid de un altul care nu are legătură cu el; mai departe însă, indiferent cum se va rezolva noua ceartă între PSD şi PNL, impresia de guvernare cu năbădăi, imprevizibilă şi instabilă, va rămâne, dând apă la moară atât protestelor care vor să dea jos guvernul, cât şi amicilor din străinătate gata oricând să susţină că România nu e guvernabilă.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/nu-cu-cianura-se-sapa-guvernarea-ci-cu-vitrion-11412209
11412209
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.