Năsui: Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine o declaraţie inutilă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 01 aprilie 2021 109 afişări

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, spune că în Parlament a fost votat un amendament care reintroduce declaraţia de beneficiar real de către firme şi ONG-uri: „Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine declaraţia inutilă de beneficiar real”.

Năsui: Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine o declaraţie inutilă

„Un pas înainte, doi paşi înapoi în lupta contra birocraţiei. Revine declaraţia inutilă de beneficiar real. Anul trecut am avut o mare victorie pentru antreprenorii români şi ONG-urile româneşti. Am reuşit să eliminăm inutila declaraţie de beneficiar real, prin care statul ne întreba informaţii pe care le ştie deja.Ce este declaraţia de beneficiar real? Este o declaraţie cu toate datele de identificare ale persoanei care deţine o firmă sau exercită controlul asupra ei. Are câteva pagini care trebuie completate. Fireşte, ea nu se depune pur şi simplu, ci trebuie însoţită de o altă „cerere pentru depunerea declaraţiei de beneficiar real” de două pagini. În total, sunt cel puţin 6 pagini de completat, iar asta fără faimoasa şi eterna copie CI, conformă cu originalul. În 2020, statul român solicita tuturor firmelor şi ONG-urilor din România să completeze declaraţia fie în faţa unui funcţionar public, fie la notar (şi apoi, evident, să o depună). Mai mult, trebuiau şi să re-declare aceleaşi lucruri an de an, chiar dacă nu se schimba nimic faţă de ultima declaraţie. În fiecare an”, transmite Claudiu Năsui.

El menţionează că românii erau puşi pe drumuri şi să stea la cozi „ca să declare informaţii pe care statul le avea deja, şi apoi să mai declare încă o dată că nu s-a schimbat nimic”.

„Ore pierdute, bani irosiţi şi multă hârţogăraie inutilă. Cât de multă? În România, sunt peste un milion de firme deţinute doar de persoane fizice, peste 99% din SRL-uri. Doar pentru acestea, trebuiau depuse 6 milioane de foi. Pentru absolut fiecare dintre ele, statul are deja datele pe care le cere. Iar asta în fiecare an, chiar dacă nu se schimbă nimic. Dacă nu, amendă minim 5.000 de lei, maxim 10.000 de lei. De ce se întâmplau lucrurile astea? Pentru că statul a transpus în cel mai birocratic şi greoi mod posibil o directivă europeană. O directivă prin care statul are obligaţia să menţină un <registru al beneficiarilor reali>. Din lene şi dorinţă de a evita responsabilitatea, cei care ar fi trebuit să se ocupe de acest registru au ales să pună povara pe umerii românilor din mediul privat. De ce să muncim când putem să îi obligăm pe alţii să o facă? Drept dovadă, după ce a intrat în vigoare eliminarea acestei declaraţii inutile şi statul devenea obligat să completeze registrul pe baza datelor pe care le deţinea deja, acesta nu s-a prea sinchisit să o facă. Ghiciţi câte firme a completat statul în jumătate de an în registru? Doar 45.000. Date pe care deja le deţine într-un registru electronic”, adaugă Năsui.

Ministrul Economiei precizează că reintroducerea declaraţiei de beneficiar real s-a făcut printr-un amendament votat în Parlament.

„Ieri (miercuri - n.r.)am aflat cu stupoare că s-a strecurat un amendament în parlament prin care s-a reintrodus această declaraţie inutilă. Practic mediului privat i se transferă înapoi birocraţia. Suntem toţi puşi pe drumuri ca să aibă statul mai puţină muncă şi responsabilitate. Cum s-a întâmplat asta? Cei care ar trebui să aplice legea au trimis 277 de amendamente în comisia de la camera deputaţilor între care au strecurat un amendament care reintroduce declaraţia de beneficiar real. Acesta a trecut pe sub radar. Motivaţia oficială? Sunt <îngrijorări> de infringement. Comisia însă nu ne-a cerut să reintroducem declaraţia de beneficiar real, ci doar ne cere explicaţii despre aplicarea legii”, menţionează Năsui.

El spune că fie preşedintele Klaus Iohannis retrimite legea la parlament ca să fie remediată, fie guvernul va da o ordonanţă de urgenţă, fie partidele din coaliţie fac o intervenţie legislativă în Parlament care să elimine supra-birocratizarea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
năsui,
declaraţie,
beneficiar real

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.