Manageri de inchiriat

Postat la 22 noiembrie 2005 1 afişăre

Cine n-are manageri sa-si cumpere. Sau mai bine sa-si inchirieze. In Romania, preluarea temporara a managementului unei companii - un serviciu cunoscut in jargonul consultantilor sub numele de "interim management" - nu a existat.

Cine n-are manageri sa-si cumpere. Sau mai bine sa-si inchirieze. In Romania, preluarea temporara a managementului unei companii -  un serviciu cunoscut in jargonul consultantilor sub numele de "interim management" - nu a existat. Cel putin, pana acum.

 

Prin 1991, pe cand era "boboc" la ASE, Marian Ene visa sa puna pe picioare o echipa de manageri care sa preia temporar conducerea unor companii, "comuniste" le spunea el, pe care sa le adapteze la sistemul capitalist. Dupa 15 ani, e pe cale sa-si indeplineasca visul, sub statutul de free lancer. E deja un consultant atipic pentru piata romaneasca: dupa ce construieste o noua viziune pentru compania-client, preia "fotoliul de conducere" si - intr-un interval de cel putin sase luni, cu un maxim de doi ani - e manager cu atributii depline in compania respectiva. Uneori cu contract de consultant, alteori chiar de management.

 

Acelasi tip de consultanta il ofera MCL Medical, dar specializat pe managementul cabinetelor stomatologice din Bucuresti. Primul contract a fost semnat in luna august si i-au urmat alte 12. Inspirati de posibilitatea creditarii prin retailer pentru achizitia de electronice si electrocasnice, cei de la MCL au inventat dosarul de creditare pentru pacientii veniti la stomatolog, dosar pe care il preiau de la cabinet si il duc la banca. Treptat, ei spera sa castige increderea medicilor cu care lucreaza si sa primeasca in sarcina si contabilitatea, si reprezentarea juridica, iar in final managementul complet.

 

Acest tip de serviciu, prin care consultantul devine manager in compania-client, reprezinta in Europa circa 1% din totalul pietei de consultanta in management si 10% din serviciile de consultanta in resurse umane, conform studiului Federatiei Europene a Asociatiilor de Consultanta in management, FEACO Survey 2005. Mai exact, o piata de 500 de milioane de euro.

 

In Romania, cei care au taiat panglica acestei "felii" de piata sunt tocmai Marian Ene si Mihai Pogorevici - cel din urma fiind directorul general si unul dintre actionarii MCL Medical. Dar Ene e convins ca vor aparea in curand si competitorii. De altfel, nevoia de manageri interimari a aparut de cativa ani in Romania. Un exemplu recent este Guido Castellucio, managerul chemat sa restructureze operatiunile Tofan Grup, dupa ce a facut acelasi lucru cu Fibrex Savinesti, pentru grupul Radici.

 

Granita intre ceea ce face un manager interimar si un consultant care presteaza servicii de "interim management" e destul de difuza. "In general, «interim management» apare cand intre o firma de consultanta mica si foarte mica si companie se creeaza o relatie stransa si se transforma, dintr-un contract pe proiect, intr-un contract pe o perioada mai lunga de timp, cu obiective precise", spune Marian Ene, care povesteste cum de fiecare data el trebuie sa intrerupa relatiile cu clientul. Pana acum, Ene a fost director de marketing la Policolor, cel mai mare producator roman de lacuri si vopsele, unde avea ca misiune sa restructureze complet departamentul pe care il conducea. Apoi a jucat rolul "unui fel de director executiv" la compania specializata in cursuri de limbi straine Romcommunicate, pe care a afiliat-o la reteaua internationala de profil International House.

 

"A fost un simulacru de contract de management", isi descrie Ene experienta. A urmat apoi furnizorul de servicii de birotica si papetarie Top Birotica, in cadrul caruia a facut parte dintr-o echipa care avea ca obiectiv "aducerea companiei de la un nivel la alt nivel". De curand, a inceput negocierile pentru preluarea fotoliului de manager general al unei alte companii pe care trebuie sa o restructureze, dupa ce isi va crea o echipa de manageri. "Aceasta este marea provocare a companiilor acum", spune consultantul, "de a trece de la nivel antreprenorial la nivel managerial".

 

Mihai Svasta, presedintele Asociatiei Consultantilor in Management din Romania (AMCOR), spune ca, din studiile facute de FEACO, motivele pentru care o firma apeleaza la "interim management" ar fi urmatoarele: scaderi rapide ale cifrei de afaceri, restructurari, situatii de faliment, preluari de firme si implementarea managementului schimbarii. Pe de alta parte, Svasta marturiseste ca nu a auzit de companii romanesti de consultanta care sa ofere astfel de servicii. Iar companiile care apeleaza la "interim management" au tendinta sa treaca sub tacere acest lucru, ca si cum si-ar ascunde un punct nevralgic.

 

"Senzatia mea este «ca interim managementul» nu este o solutie cu care firmele se lauda, pentru ca el poate fi semnul unei crize sau al unei slabiciuni interne", este de parere presedintele AMCOR. Situatia descrisa de Svasta se aplica insa mai ales in cazul companiilor mari. Pentru cele mici si mijlocii, pe care le are in vizor Marian Ene, contractarea unui manager interimar pare naturala. In general, antreprenorii sunt cei care au inceput afacerile in urma cu cinci-zece ani, cand nu aveau nici experienta, nici cunostinte si le-au dezvoltat mai mult din instinct, pana cand au ajuns la o limita de la care nu mai stiu ce sa faca. "Fie nu mai stiu ce sa faca sa vanda mai mult, fie s-au plictisit, vor sa faca altceva sau nu mai simt ca afacerea e solida", isi sintetizeaza Marian Ene observatiile adunate din discutiile cu antreprenorii. Sau pur si simplu "simt presiunile concurentei".

 

Numarul firmelor romanesti care ar putea ajunge in aceasta situatie e estimat de Marian Ene la 10.000. Acestea sunt firme mici sau mijlocii, cu cateva milioane de euro cifra de afaceri, dar in care "toata lumea vorbeste cu toata lumea, toata lumea se ocupa de orice si nimeni de ceva anume, clientii sunt cunoscuti de toata lumea, nu exista un sistem informatic si nici unul informational, nu exista proceduri", spune consultantul. "Maine-poimaine intram in Europa, unde exista reguli care se respecta. Or, ei nu sunt invatati cu reguli."

 

Pe langa aceasta nevoie a antreprenorilor romani de a intra in pas cu lumea, alte fenomene vin in intampinarea pietei de "interim management" in Romania, spune Mihai Svasta, presedintele AMCOR. Unul dintre ele este dat de amploarea pe care a capatat-o "leasingul de personal" (inchirierea de personal de catre o firma de resurse umane catre clienti). "Aims, Professional si alte firme fac o mare parte din cifra de afaceri din asta", spune Svasta. "Deocamdata inchiriaza personal «low» sau cel mult mediu. Va veni un moment in care vor inchiria si middle management sau top management."

 

Un alt fenomen favorabil deschiderii pietei spre "interim management" este acceptarea de catre companii a serviciilor profesionale externalizate, consultanta fiind unul dintre ele. "Exista o tendinta generala ca firmele sa externalizeze segmente din activitate catre firme de consultanta", spune Svasta, dand ca exemple recrutarea, gestiunea personalului, functia de ITsi functia financiara, "si in acest sens ele externalizeaza uneori conducerea executiva, rezultand «interim management»".

Cat de bine se castiga din asta? In general, tarifele pe care le percep consultantii in management din Romania variaza, in functie de pozitia consultantului, de la 50 de euro pe zi - cat percepe un junior consultant - la 2.000 de euro pe zi - tariful unui senior partner. Marian Ene spune ca incaseaza de doua ori si jumatate salariul unui director de marketing intr-o companie mare, lucrand doar patru-cinci ore pe zi. Pentru MCL Medical e devreme sa vorbeasca deja de venituri, dar cifra de afaceri prognozata pentru 2006 este de 240.000 de euro, spune Mihai Pogorevici. Insa ambitiile lui sunt de extindere pana la pragul critic de 20 de cabinete stomatologice pe sector in Bucuresti, pana la finele anului, dupa care limita va fi data doar de granitele tarii. Cel putin pana la aderare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Manageri de inchiriat
/actualitate/manageri-de-inchiriat-1005033
1005033
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.