Kremlin: Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a R.Moldova ameninţă securitatea Europei

Autor: Mihai Draghici Postat la 28 aprilie 2022 515 afişări

 Kremlin: Aprovizionarea cu armament a Ucrainei şi a R.Moldova ameninţă securitatea Europei

Decizia statelor occidentale de a aproviziona cu armament Ucraina, Republica Moldova şi Georgia generează riscuri pentru securitatea Europei, a avertizat joi Administraţia Vladimir Putin.

"Tendinţa de a alimenta cu armament Ucraina şi alte ţări reprezintă o acţiune care ameninţă securitatea continentului şi provoacă instabilitate", a declarat joi, potrivit CNN, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, răspunzând la o întrebare a presei despre intenţia Marii Britanii de a furniza armament suplimentar Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei.

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a sugerat miercuri că este esenţial să fie furnizat armament nu doar Ucrainei, ci şi Republicii Moldova, Georgiei şi naţiunilor din Balcanii de Vest. "Sunt unii care argumentează că nu ar trebui să furnizăm armament greu de teama de a nu provoca ceva mai rău. Dar opinia mea este că, de fapt, cea mai mare provocare ar fi lipsa de acţiuni. Şi trebuie să ne asigurăm că, alături de Ucraina, şi Balcanii de Vest, precum şi ţări precum Republica Moldova şi Georgia au rezilienţă şi capabilităţi de a-şi menţine suveranitatea şi libertatea", a afirmat Liz Truss.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a condamnat vehement "actele teroriste" din regiunea separatistă moldoveană Transnistria. "Moscova consideră aceste evenimente ca fiind acte teroriste care au scopul destabilizării situaţiei. Condamnăm ferm tentativele de implicare a Transnistriei în evenimentele din Ucraina", a declarat Maria Zaharova, potrivit cotidianului Le Figaro. Luni, sediul unei agenţii de securitate din regiunea separatistă moldoveană Transnistria a fost vizat de un atac cu rachetă, iar marţi au avut loc explozii la un turn de telecomunicaţii. Administraţia de la Chişinău a organizat o reuniune de urgenţă a Consiliului pentru Securitate Naţională. Ucraina a acuzat Rusia că pregăteşte provocări în Transnistria. În regiunea separatistă moldoveană Transnistria sunt staţionaţi 1.500 de militari ruşi.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat naţiunile care oferă asistenţă militară Ucrainei că riscă să fie vizate de riposte foarte rapide. "Dacă cineva din afară încearcă să intervină în Ucraina, reacţia noastră va fi cu viteza luminii. Avem la dispoziţie toate instrumentele de ripostă pe care alţii nu le au. Şi nu doar ne lăudăm cu ele, le vom utiliza dacă va fi necesar", a declarat Vladimir Putin miercuri, conform BBC News, în cursul unei reuniuni cu parlamentari ruşi.

Luni, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că în Ucraina are loc un conflict prin intermediari între NATO şi Rusia şi că armamentul oferit de Occident Ucrainei constituie ţintă legitimă a armatei ruse. "Sigur că aceste arme sunt ţinte legitime pentru capabilităţile de atac ale armatei ruse. Nu putem vedea lucrurile altfel. Atunci când NATO este de facto într-un război prin intermediari cu Rusia, iar acest intermediar este aprovizionat cu armament, facem în război ceea ce trebuie făcut în război", a afirmat Serghei Lavrov într-un interviu acordat presei ruse, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung. Însă secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a negat că Statele Unite ar fi într-un conflict militar cu Rusia prin intermediari, şeful Pentagonului subliniind că, "în mod clar, este lupta Ucrainei". Administraţia de la Moscova a acuzat Marea Britanie că oferă armament Ucrainei pentru a ataca poziţii de pe teritoriul Rusiei şi a ameninţat că nu va ezita să riposteze prin bombardarea centrelor decizionale de la Kiev, indiferent dacă acolo sunt şi consilieri militari străini.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
nato/ue,
ucraina/r.moldova

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.