Întrebare din Geografia de clasa a IV-a, la care cei mai mulţi români nu ştiu răspunsul: Unde este centrul ţării?

Postat la 30 decembrie 2018 1941 afişări

Dacă cei mai mulţi dintre noi ne amintim care sunt cele localităţile situate în cele patru extreme cardinale ale ţării, despre centrul României se cunosc foarte puţine lucruri. Deşi nu există măsurători precise, se pare că “buricul” din spaţiul carpato-danubiano-pontic este Dealul Frumos, o localitate din judeţul Sibiu.

Întrebare din Geografia de clasa a IV-a, la care cei mai mulţi români nu ştiu răspunsul: Unde este centrul ţării?

Cei mai mulţi români ştiu precis care sunt extremele ţării noastre: în nord – Hodoriştea, în est – Sulina, în sud – Zimnicea, iar în vest – Beba Veche. Dar centrul ţării unde se află?

Se pare că „buricul” României îl reprezintă un sat din judeţul Sibiu, Dealul Frumos. Nu s-au înregistrat măsurători oficiale, însă localnicii şti că sunt în centrul  ţării de la bunicii şi străbunicii lor, o legendă care a rezistat timpului şi pe care ei, la rândul lor, o predau copiilor din localitate.

Potrivit wikipedia, Dealu Frumos, mai demult Şulumberg, Şulemberg, (în dialectul săsesc Schinebärch, Šinebarχ, în germană Schönberg, în trad. "Dealu Frumos", în maghiară Lesses, Leses ) este un sat în judeţul Sibiu, Transilvania. Aparţine de comuna Merghindeal şi se situează la 89 de kilometri faţă de reşedinţa de judeţ.

Puţini ştiu însă că acest loc ferit de agitaţia modernă este cunoscut drept centrul ţării. Dacă te afli pe drumul dinspre Agnita înspre Sibiu, o tăblie montată chiar la intrarea în Dealul Frumos te anunţă că ai intrat în epicentrul României. O găselniţă turistică inteligentă care te face, ca turist, să te optreşti şi să cercetezi locurile.

Cititi mai multe pe www.one.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
romani,
geografie,
raspuns,
sibiu,
masuratori,
spatiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.