Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi companie care se pregăteşte de listare la BVB, e prinsă într-o dispută juridică legată de procedura de selecţie a liderilor

Autor: Liviu Popescu Postat la 06 martie 2023 49 afişări

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi companie care se pregăteşte de listare la BVB, e prinsă într-o dispută juridică legată de procedura de selecţie a liderilor

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România şi companie care se pregăteşte de listare la Bursa de Valori Bucureşti, spune că prin decizia Curţii de Apel Bucureşti din 6 martie 2023, prin care a fost respins apelul companiei cu privire la o soluţie pronunţată de Tribunalul Bucureşti în aprilie 2022 referitoare la anularea procedurii de recrutare şi selecţie a directoratului, instanţa obligă societatea pârâtă să emită o nouă decizie privind o nouă procedură de recrutare şi selecţie.

„În aceste condiţii, trebuie spus că hotărârea instanţei - atacabilă cu recurs, se referă exclusiv la procedura de recrutare şi nu desfiinţează mandatele actuale ale directorilor Hidroelectrica. De asemenea, decizia Curţii de Apel nu produce efecte retroactiv. Directoratul societăţii îşi respectă în continuare angajamentele şi sarcinile încredinţate la preluarea mandatului, urmărind îndeplinirea cu succes atât a obiectivelor economice şi de investiţii ale societăţii, cât şi ale celor legate de procesul de listare a societăţii la Bursa de Valori Bucureşti. Decizia instanţei nu produce efecte asupra calendarului de listare, acesta urmând a fi respectat conform etapelor deja stabilite. Societatea urmează să promoveze recurs în termenul legal”, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Luni dimineaţă, un comunicat transmis ZF şi semnat de avocatul Mihai Kehaiyan, care susţine că a reprezentat reclamantul în acest procest, dar nu menţionează numele acestuia, arăta că „cei cinci directori ai Hidroelectrica nu mai acum nicio calitate legală – nu mai pot semna acte, nu mai pot reprezenta societatea. Practic, ei nu mai operează ca membri ai directoratului Hidroelectrica începând cu 1 martie”.

Publicaţia e-nergia.ro scria în aprilie 2022 că Tribunalul Bucureşti a decis că procedura de selecţie a celor cinci membri ai directoratului Hidroelectrica, derulată acum trei ani, a fost ilegală, într-un proces intentat de fostul fost director financiar al companiei, Petronel Chiriac, care a fost dat afară în 2017, dar ulterior a câştigat în instanţă şi a trebuit să fie reangajat şi să i se plătească şi salariul pe perioada în care a fost concediat. Ulterior, a fost concediat din nou, dar a cîştigat din nou, şi Hidroelectrica a fost obligată să-l reangajeze. La fel s-a întâmplat şi cu fostul director, Ovidiu Agliceru.

În afara acestor procese, Petronel Chiriac a mai intentat unul având ca obiect “nulitate act juridic anulare concurs pentru ocuparea pozitiilor de membru directorat societate”, deci în care a contestat practic modalitatea de selecţie prin care au fost aleşi actualii directori ai companiei.

Actualul Directorat al Hidroelectrica şi-a început mandatul de patru ani în vara lui 2019, aşadar mandatul celor cinci directori expiră în această vară. Cei cinci directori ai companiei, selectaţi atunci, cu contract de mandat sunt Bogdan Badea, preşedinte, Marian Bratu, Răzvan Ionuţ Pătăliu, Radu Cristian Pop şi Cristian Vladoianu.

Compania menţionează că în prezent este în desfăşurare un proces de selecţie pentru noul Consiliu de Supraveghere al Hidroelectrica, numirea noilor membri urmând să aibă loc în martie 2023.

„În urma desemnării acestora, una dintre responsabilităţile cheie ale noului Consiliu de Supraveghere va fi lansarea unei noi proceduri de selecţie pentru Directorat. Este important de precizat că mandatul actualului directorat va expira în iunie 2023, prin urmare se preconizează că procesul de selecţie va fi iniţiat în viitorul apropiat”.

Potrivit informaţiilor Ziarul Financiar, circa 80 de persoane, printre care bancheri, avocaţi, consultanţi tehnici şi financiari, lucrează zilele acestea în birourile de la Londra şi Bucureşti pentru documentaţia aferentă listării.

Circa 60 dintre aceştia sunt avocaţi şi bancheri din consorţiul de intermediere de la bănci de calibru precum Citi, JPMorgan, Jefferies, Bank of America, UniCredit, dar şi de la Bucureşti precum BT CP, Erste, Wood, Swiss Capital. Alte aproximativ

20 de persoane sunt consultanţii tehnici şi financiari ai ofertei prin care Fondul Proprietatea (FP), care are 20% din cel mai mare producător de energie al ţării, intenţionează să vândă pe Bursă din deţinere. 20% din companie înseamnă un pachet de 11,1 mld. lei.

Sindicatul de intermediere, băncile, companiile, brokerii şi toţi cei implicaţi în IPO-ul Hidroelectrica ar putea primi aproximativ 80 milioane de euro, potrivit unei analize ZF care a ţinut cont de costurile de consultanţă pentru prece­dentele de listări de la BVB pe baza valorii totale a ofertei.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
hidroelectrica,
companie,
selectie,
listare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.