Guvernele europene au cheltuit aproape 500 de miliarde de euro din cauza crizei energetice

Autor: Petru Mazilu Postat la 21 septembrie 2022 30 afişări

Guvernele din Europa au alocat aproape 500 de miliarde de euro în ultimul an pentru a proteja cetăţenii şi companiile de creşterea preţurilor la gaze şi energie electrică, potrivit unui studiu publicat miercuri de grupul de experţi Bruegel.

Guvernele europene au cheltuit aproape 500 de miliarde de euro din cauza crizei energetice

În ultimele luni, guvernele au luat măsuri pentru a reduce preţurile la energie, au redus taxele şi au acordat subvenţii celor care plătesc facturile.

Preţurile la gaze şi energie electrică au crescut vertiginos, după ce Rusia a redus exporturile de combustibil ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident pentru invazia sa în Ucraina.

Cele 27 de ţări ale UE au alocat în mod colectiv 314 miliarde de euro pentru măsuri de atenuare a crizei, în timp ce Marea Britanie a pus deoparte 178 de miliarde de euro, potrivit Bruegel.

Dacă se includ şi banii pe care guvernele i-au alocat pentru naţionalizarea, salvarea sau acordarea de împrumuturi companiilor de energie aflate în dificultate, atunci guvernele UE au cheltuit aproximativ 450 de miliarde de euro.

Germania a naţionalizat miercuri importatorul de gaze Uniper, iar Marea Britanie a plafonat costul energiei electrice şi al gazelor pentru întreprinderi.

Multe dintre măsuri au fost concepute pentru a fi temporare, dar Bruegel a spus că intervenţia statului a crescut până la a deveni „structurală".

„Este clar că acest lucru nu este sustenabil din perspectiva finanţelor publice. Guvernele cu mai mult spaţiu fiscal vor gestiona în mod inevitabil mai bine criza energetică, depăşindu-şi vecinii pentru resursele energetice limitate în lunile de iarnă", a declarat Simone Tagliapietra, cercetător senior la Bruegel.

Germania, cea mai mare economie a UE, este de departe cea mai mare cheltuitoare din bloc cu 100 de miliarde de euro cheltuite, faţă de 59 de miliarde de euro în Italia sau 200 de milioane de euro în Estonia.

Croaţia, Grecia, Italia şi Letonia au alocat mai mult de 3% din PIB-ul lor pentru a face faţă crizei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
criză,
guverne,
criză

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.