Glencore – povestea din spatele misteriosului imperiu de 150 de miliarde de euro

Autor: Ana Raduta Postat la 15 aprilie 2011 109 afişări

Glencore este primul furnizor mondial de materii prime si materiale rare, cu afaceri de peste 100 de miliarde de euro si peste 50.000 de angajati in toata lumea. Pe cat este de mare, pe atat este ferit de vizorul public. De ce se feresc actionarii si cum a reusit un asemenea imperiu sa ramana in umbra?

Datele din spatele Glencore sunt uluitoare: compania elvetiana are circa 60.000 de angajati in 40 de tari, iar listarea sa pe bursa londoneza va face 485 de actionari mai bogati cu 100 de milioane de dolari, in timp ce noua banci de investitii, implicate in activitatea de consiliere pentru listare, vor avea de incasat 400 de milioane de dolari. Ivan Glasenberg, CEO-ul companiei si cel care detine si o participatie de 15%, va deveni multi-miliardar peste noapte.

Acesta dezvaluie si unul dintre planurile pe care le are compania, odata ce se va lista - sa investeasca trei miliarde de euro pentru a-si mari participatia de la 57% la 93% in compania cazaha de minerit Kazznic.

Glencore a fost fondata de magnatul Marc Rich, cunsocut pentru afacerile pe care le-a derulat in domeniul comertului cu materii prime. Timp de cativa ani, acesta a fost urmarit de autritatile americane, fiind suspectat de evaziune fiscala si de incalcarea embargoului comercial cu Iran. A fost nevoie de 35 de ani pentru ca Glencore sa se dezvolte pana la nivelul la care se afla astazi, cand detine o treime din compania miniera listata Xstrata, precum si participatii in cadrul grupurilor Century Aluminum, Russneft, Rusal si Minara Resources.

Compania comercializeaza o gama foarte larga de materii prime - de la cupru si fier pana la zahar, grau sau ulei. In plus, opereaza peste 200 de nave transportatoare, are activitati miniere pe zone extinse, are participatii in campurile petroliere din Guineea ecuatoriala si detine 8% din compania lui Oleg Deripaska, Rusal, cel mai mare producator de aluminiu din lume.

Recent, compania a numit un nou presedinte, pe Simon Murray, fostul sef al Hutchison Whampoa, conglomeratul din Hong Kong care a detinut operatoriul de telefonie mobila Orange.

Odata ce listare va fi finalizata, compania va trebui sa devina mai transparenta si sa iasa din conul de umbra in care s-a aflat pana acum. Toata lumea asteapta, spre exemplu sa vada cine sunt cei 485 de actionari, care, dupa listare, vor deveni niste oameni foarte bogati, potrivit the Guardian.

La o cifra de afaceri de 145 de miliarde de dolari, cat a inregistrat compania in 2010, profitul brut a 5,3 miliarde de dolari. Asta se datoreaza poate si stilului de conducere pe care l-au adoptat sefii de la Glencore, care sunt, spun surse apropiate companiei, extrem de ambitiosi, competitivi si adesea chiar agresivi cu angajatii lor.


Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Glencore,
poveste,
imperiu,
/actualitate/glencore-povestea-din-spatele-misteriosului-imperiu-de-150-de-miliarde-de-euro-8160835
8160835
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.