Giganţii energetici se întorc la combustibili fosili precum cărbunele, în timp ce Europa se pregăteşte de iarnă

Postat la 05 octombrie 2022 30 afişări

Giganţii energetici se întorc la combustibili fosili precum cărbunele, în timp ce Europa se pregăteşte de iarnă

Compania energetică Orsted va continua sau va reporni operaţiunile la trei instalaţii de combustibili fosili, după ce autorităţile daneze i-au ordonat să facă acest lucru, în timp ce guvernele din Europa se pregătesc pentru iarnă, pe fondul crizei energetice, conform CNBC.

Într-o declaraţie făcută la sfârşitul săptămânii, Orsted, al cărei acţionar principal este statul danez, a declarat că această decizie a fost luată “pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică în Danemarca”.

Orsted a precizat că ordinul se aplică “unităţii 3 de la centrala electrică Esbjerg. unităţii 4 de la centrala electrică Studstrup, care utilizează cărbune ca sursă primară de combustibil şi unităţii 21 de la centrala de vârf Kyndby, care utilizează petrol ca şi combustibil”.

Centrala electrică Esbjerg a fost programată pentru scoaterea din funcţiune la 31 martie 2023, a adăugat acesta, în timp ce celelalte două unităţi au fost deja scoase din uz.

“Pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică, autorităţile daneze ne-au ordonat astăzi să continuăm şi să reluăm operaţiunile la unele dintre centralele noastre electrice pe bază de petrol şi cărbune”, a declarat Mads Nipper, directorul general al Orsted.

“Ne vom conforma, bineînţeles, ordinului autorităţilor daneze şi vom începe acum să pregătim şi să întreţinem unităţile, precum şi să asigurăm personalul necesar pentru a le opera”, a adăugat Nipper.

Orsted a precizat că toate unităţile în cauză vor avea nevoie de întreţinere pentru a fi pregătite pentru funcţionare, în timp ce “muncitori foarte specializaţi” vor trebui, de asemenea, să fie instruiţi pentru a opera amplasamentele.

Compania a precizat că i s-a ordonat să menţină cele trei unităţi în funcţiune până la 30 iunie 2024. Orsted, care este un jucător important în domeniul energiei eoliene, şi-a stabilit obiectivul de a fi neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2025.

Vestea îi va consterna pe cei care se opun utilizării continue a combustibililor fosili. Cărbunele are un efect substanţial asupra mediului, Greenpeace descriindu-l ca fiind “cel mai murdar şi mai poluant mod de a produce energie”.

“Credem în continuare că noi, ca societate, trebuie să eliminăm treptat utilizarea gazelor, petrolului şi cărbunelui cât mai curând posibil, dar ne aflăm în mijlocul unei crize energetice europene şi desigur vom contribui la asigurarea aprovizionării cu energie electrică în măsura în care putem”, a declarat Nipper de la Orsted.

Cu câteva zile înainte de anunţul Orsted, o altă mare companie energetică europeană, RWE din Germania, a declarat că trei dintre unităţile sale de lignit, sau cărbune brun, vor “reveni temporar pe piaţa de electricitate pentru a consolida securitatea aprovizionării şi pentru a economisi gazul în producţia de energie”.

RWE a precizat că fiecare dintre aceste unităţi are o capacitate de 300 de megawaţi.

Veştile despre RWE şi Orsted vin într-un moment în care Europa se străduieşte să consolideze aprovizionarea cu energie, în contextul în care războiul din Ucraina continuă. Rusia a fost anul trecut cel mai mare furnizor de petrol şi gaze naturale pentru UE, potrivit Eurostat.

Aceasta a redus semnificativ fluxurile de gaze naturale către Europa după ce naţiunile occidentale au impus sancţiuni Kremlinului ca urmare a invaziei neprovocate a acestuia în Ucraina.

Săptămâna trecută, scurgeri inexplicabile au afectat atât gazoductele Nord Stream 1, cât şi 2, elemente majore de infrastructură construite pentru a canaliza gazele naturale din Rusia către Europa prin Marea Baltică.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.