Gheorghiţă: Trecerea prin boală asociază o serie de complicaţii

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 17 februarie 2022 77 afişări

Imunizarea naturală cu Covid 19 nu este acceptabilă, pentru că asociază o serie de complicaţii care, în prezent, nu pot fi anticipate, declară şeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă. El îndeamnă populaţia, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

Gheorghiţă: Trecerea prin boală asociază o serie de complicaţii

„Din păcate, tot mai multe studii arată,în momentul de faţă, un impact pe termen lung al infecţiei asupra riscului cardiovascular şi cerebrovascular. Sunt date care arată un risc de infarct miocardic, un risc de insuficienţă cardiacă, un risc de accident vascular cerebral la distanţă la luni de zile sau la mai mult de un an de la trecerea prin boală. Acest risc este se pare mai mare la cei care au dezvoltat forme severe, dar nu este similar cu cel al populaţiei generale, nici la cei care au făcut forme uşoare de îmbolnăvire. Ştim că virusul SARS COV 2 se lipeşte inclusiv de celulele care tapetează pe interior, vasele de sânge şi în mod evident că există această predispoziţie pe termen lung la anumite afecţiuni cardiovasculare”, spune Valeriu Gheorghiţă.

El precizează că, pe termen lung, nu există datele necesare pentru a dimensiona adevăratul impact al trecerii prin boală.

„Acelaşi lucru este valabil şi pentru cei mici, pentru populaţia pediatrică, respectiv acel sindrom inflamator multisistemic care apare undeva la 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală, chiar dacă au fost forme asimptomatice sau forme inaparente clinic. Deci este foarte important pentru că oamenii iarăşi în momentul actual consideră că este o modalitate, dacă vreţi, acceptabilă să treci prin boală, ca să dobândeşti un răspuns imun natural. Sub nicio formă nu este modalitatea de urmat, pentru că trecerea prin boală asociază o serie de complicaţii pe care, repet, în momentul de faţă nu le putem anticipa”, adaugă Gheorghiţă.

El îndeamnă populaţia, mai ales cea vulnerabilă, să se vaccineze.

„Varianta Omicron are o virulenţă intrinsecă mai redusă, dar asta nu înseamnă că nu generează cazuri grave şi nu generează decese. Avem cazuri confirmate în toată Europa. Avem procente stabilite. Sigur că riscul de deces este mai mic decât în cazul variantei Delta, dar acest risc nu este zero, sub nicio formă, cu atât mai mult în cazul persoanelor care sunt vulnerabile şi care nu sunt protejate prin vaccinare. Deci, din acest punct de vedere, avem cazuri. Din păcate, în continuare, avem forme severe de internări în terapie intensive şi decese generate de varianta Omicron asta. Nu trebuie să plecăm de la ideea că, vaccinat sau nevaccinat, riscul de infectare este similar. Este important rezultatul infectării. Una este să ai doar un test pozitiv, să fii asimptomatic sau minim simptomatic, să stai 5 zile acasă şi alta este să devii infectat şi să faci o formă gravă care după şapte-opt zile, 10 zile de la evoluţia bolii, necesită internare în terapie intensivă”, conchide Valeriu Gheorghiţă.

Doar 7.488 de români s-au vaccinat în ultima zi, iar puţin de 1.200 au primit prima doză de vaccin, a transmis miercuri CNCAV.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
gheorghiţă,
vaccinare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.