Germania: Tratament publicitar pentru melancolia germana

Postat la 10 ianuarie 2006 1 afişăre

O agentie de publicitate din Hamburg a creat, gratuit, o campanie de publicitate al carei scop este sa vindece Germania de pesimism. Unii critica initiativa, gasind ca e deplasata si inutila. Altora campania le place. Nu e clar insa cati cred ca aceasta doza de optimism publicitar va anihila legendarul pesimism german.

O agentie de publicitate din Hamburg a creat, gratuit, o campanie de publicitate al carei scop este sa vindece Germania de pesimism. Unii critica initiativa, gasind ca e deplasata si inutila. Altora campania le place. Nu e clar insa cati cred ca aceasta doza de optimism publicitar va anihila legendarul pesimism german.

Mai intai pe ecran poti vedea cativa copaci care se deseneaza deasupra liniei orizontului; apoi apare o doamna distinsa, ceva mai in varsta, care se uita direct in ochii privitorului si spune: "Tu esti miracolul Germaniei". Dupa aceea, pe masura ce spotul difuzat de televiziunile germane continua sa se deruleze, isi fac aparitia mai multe personaje, mai celebre sau mai putin celebre, rostind fiecare un fragment dintr-un lung mesaj motivational.

"Un fluture poate declansa un taifun", spune privitorului o cunoscuta prezentatoare la o televiziune germana. Urmeaza o tanara cu trasaturi asiatice, care continua mesajul: "Suflul aripilor sale poate scoate copacii din pamant, la kilometri distanta".

Mesajul televizat include homosexuali si persoane handicapate care vorbesc printre stalpii de beton ai recent inauguratului Memorial al Holocaustului; in distributie figureaza si Katarina Witt, campioana olimpica la patinaj artistic, precum si un grup de copii care se uita direct spre camera si striga, intr-un glas, sloganul principal al campaniei publicitare: "Du bist Deutschland!" - "Tu esti Germania!".

Creat gratuit de una dintre cele mai importante agentii germane de publicitate, spotul televizat descris mai sus e parte dintr-o campanie mai ampla, vizibila pretutindeni in Germania in ultima luna, al carei scop ar fi acela de a reda speranta unei natiuni. O natiune care si-a pierdut speranta si care are nevoie, cred creatorii campaniei, de un astfel de optimism, cu care de altfel nu prea sunt obisnuiti.

Scopul final al campaniei este, deci, acela de a-i face pe oameni sa creada ca - asa cum aripile unui fluture pot schimba ceva in lume - asa pot si ei, prin mici gesturi individuale, sa-si schimbe propria soarta si, in cele din urma, soarta Germaniei intregi. Nu se stie inca daca acesta este modul cel mai potrivit de a lupta impotriva melancoliei nationale - iar opiniile variaza semnificativ in aceasta privinta - insa existenta insasi a acestei campanii (prima de acest fel, se pare, din intreaga istorie a tarii) e un fapt concret, care demonstreaza ceea ce toata lumea stie, dar nimeni nu spune clar. Ca starea de spirit a intregii natiuni e proasta, ca economia tarii e intr-o paguboasa stagnare, ca deficitele sunt prea mari si ca niciunul dintre actualii lideri ai Germaniei nu pare indeajuns de puternic sau indeajuns de vizionar pentru a scoate tara din acest disperat blocaj.


"Daca traiesti in Germania, ai sentimentul ca o gramada de oameni nu stiu ce o sa se intample cu ei si cuvietile lor", spune Oliver Voss, director al agentiei de publicitate Jung von Matt din Hamburg, cea care a creat sloganul si intreaga campanie. "Foarte multi oameni cred ca soarta lor e controlata de fapt de altcineva si, dupa parerea noastra, aceasta este o mare greseala."

Campania de publicitate, care se deruleaza acum peste tot - prin toate mijloacele, de la spoturi de televiziune la panouri publicitare, chiar si prin spoturi difuzate in cinematografele din toata tara - a pornit de la ideea unui grup de executivi media care si-au spus, la sfarsitul lui 2004, ca trebuie sa faca ceva pentru a schimba atmosfera din tara, in speranta ca o reinnoita incredere in sine a fiecarui german poate declansa in cele din urma o adevarata renastere nationala.

In aceasta privinta, a ideii ca cineva trebuie sa faca ceva, nimeni nu se pune de-a curmezisul: pentru ca nimeni nu spune, in Germania, ca lucrurile ar merge spre bine. Deziluzia cea mai mare a germanilor isi are radacinile, cel mai probabil, in ceva care s-a petrecut cu un deceniu si jumatate in urma: unificarea Germaniei de Vest cu Germania de Est, dupa patru decenii in care tarile au mers pe drumuri diferite.

Acum, ca unificarea a devenit deja istorie, ea continua sa fie considerata, in constiinta colectiva germana, un urias esec, atat economic, cat si spiritual. Cei din fosta Germanie de Vest sunt nemultumiti ca toti acesti bani s-au risipit fara rost si cred ca aceasta este, de fapt, cauza stagnarii economice a tarii si a somajului crescut. Cei din est sunt si ei nemultumiti, pentru ca simt ca viata lor e mai nesigura decat era in vremea socialismului. Si, pentru ca cercul sa se inchida, vesticii sunt nemultumiti, pe deasupra, si pentru ca ii vad pe estici nemultumiti de viata lor. In acest peisaj de nemultumire cronica, Oliver Voss, de la agentia Jung von Matt, a angajat un grup de executivi care sa elaboreze o campanie de publicitate ce avea sa fie conceputa fara ca cineva sa primeasca vreun ban. Campania a inceput in urma cu cateva luni - iar acum e greu de gasit macar un singur om in Germania care sa nu fi fost expus in vreun fel mesajului creat de Voss.

"Cand am dat drumul campaniei", spune Voss, "peste un milion de oameni au intrat pe site-ul nostru de Internet in prima ora, incercand sa se lamureasca ce se intampla. Asta inseamna ca in fiecare secunda peste 1.000 de oameni au intrat pe site. E o cifra uluitoare". E uluitoare, intr-adevar, dar sunt oameni care spun ca Germania nu are nevoie acum de cantareti ori de sportivi - sau de critici literari, prezentatori de televiziune ori copii de scoala primara - care sa le spuna sa fie mai optimisti. Ar avea nevoie, cred criticii, sa se concentreze pe adevaratele probleme ale tarii. Saptamanalul intelectualist Die Zeit a lansat o ofensiva impotriva campaniei, pe care a etichetat-o drept "propaganda", condamnandu-i pe creatorii acesteia in special pentru ceea ce ziarul a numit "prostul gust" de a folosi Memorialul Holocaustului drept decor pentru homosexuali si handicapati care rostesc cuvintele "Tu esti Germania!".

"Campania sugereaza ca somajul ar fi consecinta unei stari proaste de spirit, un fenomen individual, care ar putea fi corectat in orice clipa prin autocontemplare si gandire pozitiva", scria un comentator al Die Zeit, Jens Jessen. "Cineva s-ar putea intreba cum ar explica cei care au putut emite un asemenea nonsens unui inginer de 50 de ani, somer, ca si-a pierdut locul de munca tocmai pentru ca a uitat ca August Thyssen, Ferdinand Porsche sau alti muncitori germani ramasi in istorie au pornit-o si ei de la zero", a continuat Jessen, referindu-se la un magnat german al otelului din secolul al XIX-lea si la creatorul automobilelor Porsche.

Raspunsul lui Oliver Voss este, intr-o anumita privinta, ca pana si astfel de critici arata ca o asemenea campanie ii preocupa pe oameni si ca dezbateri de acest fel sunt o masura a succesului initiativei sale. Voss aminteste de un studiu frecvent citat in Germania, care arata ca aici doar 30% dintre oameni cred ca pot face ceva ca sa-si schimbe soarta, in timp ce in SUA procentul este dublu, de 60%. Cu alte cuvinte, nemtii ar fi pesimisti prin natura lor, iar un astfel de lucru trebuie sa aiba legatura si cu rezultatele slabe ale economiei nationale.

"Intentia noastra nu a fost sa acoperim problemele pe care le avem cu o fata zambitoare", spune el. "Si daca urmaresti campania, iti dai seama ca nu face decat sa transmita, foarte simplu, urmatorul mesaj: «Nu sta deoparte; incearca sa vezi ca exista probleme fata de care poti face si tu ceva»."

Asta se traduce, in spotul televizat, intr-un scenariu: cinci personaje diferite spun, fiecare, cate un fragment din urmatorul text: "Da din aripi. Scoate copacii din radacini. Tu esti cel care are aripi. Tu esti cel care are radacini. Tu esti Germania!".

"Imi place mesajul", spune un tanar de 20 de ani, Alexander Goehrs - unul dintre cele 4 milioane de someri ai tarii. "Traim vremuri grele. Vedem cu totii asta." Dar desi lui Alexander Goehrs ii place mesajul, tanarul se indoieste ca o astfel de campanie ar putea avea vreun efect concret. "Pentru ca lucrurile astea nu pot schimba in nici un fel situatia mea."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/germania-tratament-publicitar-pentru-melancolia-germana-977946
977946
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.